Aproape 1.4 miliarde de înregistrări de date au fost compromise în 2016


Peste un miliard de date înregistrate au fost compromise la nivel global în 2016, conform celui mai recent raport Gemalto Breach Level Index.

Raportul a arătat că aproape 1,4 miliarde de date înregistrate au fost implicate într-un fel sau altul într-o breșă de securitate care a afectat datele, ceea ce reprezintă o creștere incredibilă de 86%, comparativ cu 2015.

Autorii raportului au explicat că furtul de identitate a fost cel mai frecvent incident de securitate anul trecut, reprezentând 59% din totalul breșelor de date.

În ceea ce privește cauza principală a breșelor din securitatea datelor, „actorii rău intenționați“ au reprezentat factorul major (68%) responsabil de aceste compromiteri.

Acestă poziție a fost urmat în top de pierderile accidentale ale datelor (19%), de cauze de tip malicious insiders (9%), de actiuni de hacktivism (3%) și de atacatori sponsorizați de către state (1%).

Ransomware-ul a avut o creștere îngrijorătoare, evoluând din ce în ce mai mult în ultimele 12 luni.

Această amenințare a fost descrisă în particular de Gemalto ca evoluând drept atac „mainstream“. Ea a devenit o formă foarte populară de atac cibernetic.

„Breach Level Index evidențiază patru tendințe majore ale infracționalității cibernetice de anul trecut“, a explicat Jason Hart, vicepreședinte și director de tehnologie pentru protecția datelor la Gemalto.

„«Atacatorii» formează o rețea complexă și utilizează informații de cont și de identitate ușor de colectat, ca punct de plecare al atacurilor ce vizează obiective de mare valoare.”

„În mod clar, autorii fraudelor trec, de asemenea, de la atacurile care vizează organizațiile financiare la infiltrarea în baze mari de date, cum ar fi site-urile de divertisment și de social media.”

„În cele din urmă, autorii fraudelor au folosit criptarea pentru a face imposibil de citit datele compromise, cerând mai apoi o răscumpărare și decriptându-le după ce taxa era plătită.“

Anul trecut, un studiu realizat de Gemalto a arătat că mulți profesioniști IT nu sunt siguri de capacitatea lor de păstrare a datele angajatorului în condiții de siguranță.

În timp ce 61% dintre factorii de decizie din IT au afirmat că sunt siguri că sistemele lor de securitate din perimetru au fost suficient de puternice pentru a contracara atacurile, 69% au fost de părere că dacă s-ar confrunta cu o astfel de problemă de securitate, nu sunt siguri că datele organizației lor ar fi în siguranță.

 

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana March 29, 2017

Lasa un comentariu