Atacul cibernetic asupra WADA a compromis datele agenției


Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a arătat că a fost victima unui atac cibernetic, pe care l-a atribuit grupului de spionaj cibernetic rus, Tsar Team (APT28).

Potrivit agenției, grupul care are legături și cu Fancy Bear, a fost capabil să acceseze baza de date a Anti-Doping Administration and Management System (ADAMS).

Grupul a putut localiza documentele confidențiale referitoare la mai mulți sportivi, printre care gimnasta Simone Biles și jucătoarele de tenis Venus și Serena Williams. Aceste informații au fost ulterior furate.

Cu toate că acest lucru nu a fost confirmat oficial de către WADA, agenția a recunoscut că unele date sensibile au fost lansate "în mediul public".

Reprezentanții WADA au adăugat că grupul din spatele atacului a avertizat că acest lucru este doar începutul - mai multe documente confidențiale vor fi oferite.

"Reprezentanții WADA regretă profund această situație și sunt conștienți de amenințarea pe care o reprezintă pentru sportivii ale căror informații confidențiale au fost divulgate prin acest act criminal", a comentat Olivier Niggli, directorul general al agenției.

"WADA condamnă aceste atacuri informatice în curs de desfășurare, care sunt efectuate într-o încercare de a submina WADA și sistemul global anti-doping."

Noutăți privind acest aspect apar după declarațiile de luna trecută ale WADA și ale Court of Arbitration for Sport care au dezvăluit că au fost vizați de către infractorii cibernetici.

Luând cuvântul la Associated Press, Maggie Durand, coordonatorul de comunicare al WADA, a declarat că e-mailurile de tip phishing au fost trimise către numeroși utilizatori ai bazei sale de date.

Infractorii cibernetici au încercat să prezinte e-mailuri ca tipuri de comunicare oficiale, în care au solicitat datele de conectare pentru a fi partajate.

 

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana September 15, 2016

Lasa un comentariu