Planeta se încălzește și toți devenim mai conștienți de problemele de mediu. Când vine vorba de IT, acest lucru se manifestă printr-o creștere a reciclării „deșeurilor electronice”. Acestea ar putea fi orice, de la un laptop sau un computer desktop la un smartphone sau un tracker de fitness. Cu cât sunt mai multe date stocate pe acestea, cu atât ați putea fi mai mult în pericol dacă ajunge în mâinile unui criminal cibernetic. Dar riscurile nu se opresc aici. Chiar și echipamentele care nu sunt destinate centrelor de reciclare pot fi interceptate de un actor malițios.
La nivel global s-au produs 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice în 2019, o creștere cu 21% față de cei cinci ani anteriori, potrivit celor mai recente date ale Națiunilor Unite. Acesta este un pericol potențial, așa că alocați timpul necesar pentru a vă familiariza cu principalele riscuri asociate cu deșeurile electronice iar data viitoare când sunteți gata să scăpați de un dispozitiv, faceți-o în siguranță.
Care sunt riscurile?
Dispozitivele pe care le folosim sunt o poartă către viața noastră digitală. Asta înseamnă atât că stochează unele dintre cele mai prețioase informații pe hard disk-urile lor cât și că ne permit să accesăm diferitele conturi online. Oricât de mult ne-am dori, acele date nu dispar odată ce încetăm să mai folosim gadgeturile.
Dar ceea ce mulți oameni nu realizează este că, chiar dacă aceste informații sunt „șterse” de pe hard disk, un profesionist ar putea recupera o parte, sau chiar toate, folosind instrumente specializate de recuperare a fișierelor. În unele cazuri, au reușit chiar să recupereze date de pe hard disk-uri distruse fizic. Acestea pot include fotografii ale prietenilor și familiei, e-mailuri, extrase de cont bancar, documente sensibile, cum ar fi testamente, sau scanări ale pașapoartelor și permiselor de conducere, informații medicale, detalii despre asigurări.
Există de asemenea și un alt risc suplimentar. O mare parte dintre angajați, acum mai mult decât oricând, lucrează de acasă cel puțin câteva zile pe lună. Aceasta înseamnă că laptopurile și dispozitivele personale pot conține, de asemenea, informații și date de conectare corporative sensibile. Iar în cazul unei breșe de încălcare a datelor la nivel de corporativ din cauza unei igiene cibernetice deficitare, cel mai probabil angajatorii vor lua măsuri de penalizare corespunzătoare asupra angajatului neglijent.
Concluzia: cu instrumentele potrivite, cineva cu intenții malițioase ar putea reuni fragmente de date rămase pe dispozitivele reciclate sau eliminate pentru a reconstrui fișiere întregi și a găsi date de conectare sensibile la conturile dvs. personale și de serviciu. Ei ar putea folosi aceste informații pentru:
- Uzurparea identității victimei, pentru atacuri de fraudă de identitate, pentru deschiderea de noi linii de credit în numele dvs. sau pentru deturnarea și golirea de conturi bancare
- Șantajul victimei cu detalii medicale sau personale sensibile sau cu fotografii pe care le găsesc
- Compromiterea datelor de conectare și accesarea rețelei IT a angajatorilor dvs., pentru a fura date sau pentru a implementa ransomware. Încă de la începutul lui 2024, cercetările ESET au evidențiat modul în care routerele vechi și scoase din uz ar putea fi folosite în acest scop.
Un raport din 2019 al reciclatorului de deșeuri electronice ERI a estimat că un sfert din toate încălcările de date din SUA sunt cauzate de neglijență, inclusiv de eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor electronice.
7 moduri de „a lăsa la vatră” gadgeturile vechi
Uneori, chiar și cele mai inofensive dispozitive pot pune probleme. Cercetările efectuate cu câțiva ani în urmă au arătat că două treimi din unitățile de memorie vândute pe eBay mai conțineau informații personale ale fostului proprietar. Chiar și dispozitivele IoT vechi sau gadgeturile inteligente ar putea fi sparte pentru a vă descoperi parola Wi-Fi.
Iată șapte pași pentru o eliminare mai sigură a deșeurilor electronice:
- Realizați copii de rezervă ale celor mai importante informații
Luați în considerare ce doriți să păstrați de pe vechiul dispozitiv. Deși este posibil ca pe un tracker de fitness sau pe un televizor inteligent să nu fie o cantitate mare de date, pe un laptop, desktop sau smartphone/tabletă pot să existe documente importante, fotografii și/sau videoclipuri. Trebuie să decideți dacă vreți să le transferați pe noul dvs. dispozitiv sau să le salvați pe o platformă de stocare în cloud precum iCloud sau Google Drive. Alternativ, sau în plus față de cele de mai sus, puteți salva totul pe un hard disk/dispozitiv de stocare extern. Asigurați-vă că cumpărați unul cu suficientă capacitate de stocare.
- Deconectați-vă de la orice cont
Asigurați-vă că sunteți deconectat de la toate conturile pe care le-ați accesat pe dispozitivul/gadgetul de eliminat. Aceasta înseamnă că, dacă sunt reciclate și cumva încă accesibile, un alt utilizator va putea folosi contul dvs. de streaming sau de cel de ride sharing.
- Transferați sau dezactivați software-ul
Aflați ce software, dacă există, este plătit și doriți să-l transferați pe un dispozitiv nou. Ar trebui să existe informații fie în interiorul aplicației, fie online pentru a facilita procesul de dezactivare și transfer.
- Scoateți cartela SIM/SD
Dacă dispozitivul are un card SIM sau SD, scoateți-l. Dacă veți păstra același număr de telefon, sunați operatorul și transferați cartela SIM pe noul dvs. telefon. Dacă nu, distrugeți-l.
- Ștergeți unitatea de disc
Odată ce ați făcut o copie de rezervă a tot ceea ce este important, este timpul să eliminați totul din dispozitivul/gadgetul pe care urmează să-l scoateți din uz. Va trebui să efectuați o resetare din fabrică pentru a vă asigura că toate datele sunt șterse. Pașii necesari pentru a realiza acest lucru vor depinde de sistemul de operare. Aici puteți găsi sfaturi clare de la: Microsoft (Windows), Apple (macOS), Apple (iOS), Google (Chromebook) și Google (Android).
- Utilizați instrumente de ștergere a datelor/formatare disc
Dacă sunteți în continuare îngrijorat că o resetare din fabrică nu este suficientă, luați în considerare utilizarea instrumentelor de ștergere a discului furnizate de terți, cum ar fi Disk Wipe sau Active KillDisk. Asigurați-vă că faceți cercetări și găsiți un furnizor de renume, cu un istoric bun.
- Distrugeți fizic unitatea de disc
O altă opțiune pentru cei care nu sunt siguri că datele lor au fost șterse prin intermediul software-ului este să scoată fizic hard disk-ul și să-l distrugă. Un ciocan este cea mai bună modalitate, deși aveți grijă să purtați ochelari de protecție și mănuși. Există un ghid de utilizare aici.
Dispozitivele dedicate publicului larg par să aibă o durată de valabilitate din ce în ce mai scurtă în zilele noastre. Iar spațiile de depozitare din gospodărie pot fi limitate. Prin urmare, reciclarea sau eliminarea deșeurilor electronice este o necesitate, dar a face acest lucru într-o manieră sigură este vitală pentru a atenua riscul fraudei de identitate. Urmați cei șapte pași pentru a vă asigura că datele dvs. sunt în siguranță și dispozitivul este scos din uz în mod corespunzător.
Lasa un comentariu