Cum vă protejați camera web?


James Comey, directorul Biroul Federal de Investigații (FBI), a făcut recent o observație interesantă în timpul prezentării sale despre criptare și tehnologie la un colegiu din Ohio, SUA. El a recunoscut că, în scopul de a proteja intimitatea lui, pune banda adezivă peste camera web a laptop-ului său.

Dezvaluirea directorului FBI a produs un val de discuții în rândul profesioniștilor de securitate a informațiilor. Unii l-au acuzat pe dl. Comey pentru că a încercat crearea unei "camere web care să nu poată livra dovezi" – prevenind orice posibilitate să fie investigat, dacă acest lucru ar fi vreodată necesar.

"Cu toate că, în acest caz, sentimentul de controversă nu a fost aprins, starea de spirit evocă eforturile autorităților din câteva țări" care încearcă să adopte legislația prin care furnizorii de servicii și producătorii de echipamente sunt obligați să ofere drepturi poliției și serviciilor de securitate de a avea acces la orice formă comunicare.

(Desigur, punerea unei bande adezive peste o cameră web împiedică dovezile să fie realizate, lucru care este total diferit față de a face dovezile inaccesibile prin criptarea end-to-end).

"Am văzut ceva la știri, așa că am făcut la fel. Am pus o bucată de bandă adezivă – dețin desigur un laptop, unul personal – peste camera web."

Pe lângă glume, măsura de securitate propusă de directorul FBI este bine documentată. FBI-ul cunoaște de mult timp modalitățile de accesare a camerei web a unui computer fără știrea proprietarului. Utilizând instrumentele de administrare de la distanță (RATs), este posibil să se înregistreze clipuri video, fără a se declanșa "lumina de înregistrare" și, ulterior, acestea pot fi trimise pe internet. Cercetătorii ESET studiază cazurile în care poliția a utilizat acest tip de malware, de mai mulți ani. De exemplu, citiți acest raport din 2009 (link PDF) și acest articol din 2014, care discută despre înlăturarea FBI a unui RAT.

Pentru a preveni transformarea unei camere web într-un instrument de spionaj, ar trebui să se ia măsuri corespunzătoare. În cele mai multe cazuri, un software de securitate de calitate – desigur actualizat – ar trebui să fie suficient. Iar pentru cei care doresc sa elimine chiar si cel mai mic risc rămas, soluția domnului Comey are sens.

 

EDITOR
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana April 13, 2016

Lasa un comentariu