Infractorii secolului 21: Mediul amenințărilor a evoluat


Există mai multe dispozitive conectate, mai multe persoane conectate și mai multe lucruri conectate între ele decât oricând altcândva în istorie și după cum progresează secolul 21, această tendință va continua. Pentru mulți oameni, toată această inovație va face din lume, un loc mai interesant, mai captivant și mai inteligent, noile tehnologii oferindu-ne o mulțime de oportunități. Alții, în mod firesc, rămân sceptici.

În același timp, în paralel cu lumea pe care o descriem, se află o altă lume în care infractorii cibernetici sunt în aceeași măsură activi și intreresați de aceste noi tehnologii de conectare (acestea devenind mai exploabile și mai manipulabile). Este o lume fără frontiere, vestul sălbatic al lumii digitale, unde nu sunt luate în considerare normele de drept.

Aici, tot felul de activități rău intenționate sunt puse la cale, noi tehnici adaptate precis sunt dezvoltate, iar țintele sunt identificate cu atenție.

Acest lucru înseamnă că, pentru toate minunile tehnice din lume, există dezavantaje nefericite și inevitabile. Nimic nu este perfect și, după cum a arătat istoria, tot felul de lucruri pot fi folosite în mod negativ și incorect.

În acest caz, tehnologia, mai ales de tipul celei care ne permite să ne conectăm ca niciodată înainte, este din ce în ce mai vulnerabilă la atacuri. Deci, este minunat că mașina dvs. conectat la internet oferă excursii interesante și neplictisitoare, dar, prin intermediul jackware-ului - după cum specialistul ESET Stephen Cobb afirmă - există riscul ca mașina dvs. inteligentă să poată fi închisă abuziv și să  necesite o cheie digitală pentru deblocare.

Inutil să mai spunem că amenințarea reprezentată de acest amestec de infractori cibernetici ai secolului 21 - trebuie subliniat că nu lucrează cu toții în aceleași direcții – crește pe zi ce trece. Atacurile sunt mai sofisticate, mai amenințătoare și mai organizate ca oricând.

Această nouă realitate a fost recunoscută recent de către UK National Crime Agency (NCA) într-un raport care a afirmat că "ritmul accelerat al tehnologiei și simultan cel al dezvoltării infracționalității cibernetice depășește în prezent  capacitatea colectivă de răspuns a Marii Britanii ".

Asemănând această situație ca o "cursă de înarmare cibernetică", NCA descrie amenințările cu care deja se confruntă și a căror evoluție o anticipează.

Este timpul să se ofere securității cibernetice atenția pe care pe care o merită îndreptățit.

O gândire nouă, o colaborare mai bună

Un punct de plecare este să regândim ceea ce înțelegem despre infractorii cibernetici, modul în care abordează "munca lor" și pe cine targetează (așa cum ESET a subliniat în raportul său privind tendințele anului 2016, securitatea este o problemă care afectează din ce în ce mai mulți oameni).

Ceea ce este evident este faptul ca infractorii cibernetici au evoluat, sunt  mai profesioniști, mai antreprenoriali și mai organizați în activitățile lor. Aceasta din urmă este o descriere ce arată în particular, că infractorii cibernetici sunt fie parte dintr-o "piață online infracțională", fie lucrează cu aceasta fiind colaboratori și furnizori pentru ea, - adică parte din grupuri de indivizi care poartă toate semnele distinctive ale infracționalității organizate din lumea reală (cu deosebirea faptului că sunt mai concentrați pe lumea cibernetică).

"Afacerea de hacking este o afacere la fel ca a noastră ", a explicat Hewlett Packard într-un raport din 2016. "Dacă ne gândim la ea ca o afacere, ca un concurent, atunci putem prioritiza cele mai eficiente eforturi pentru a o perturba."

Aceasta este o observație perspicace, din care putem învăța toți. "Respectarea" gravității amenințării reprezentate de infractorii cibernetici și recunoașterea faptului că posedă un set de abilități complexe este singura cale prin care să începem sa înțelegem cu adevărat cât de serioasă este această problemă.

"Tehnologia, managementul și educația", a explicat ESET, "sunt factori-cheie pentru securitate", pentru că ea este o "o acțiune de colaborare", a subliniat NCA în documentul său. Acest lucru necesită ca toată lumea să se implice, de la întreprinderi la forțele legii, de la guvern la autoritățile de reglementare din industrie, precum și toți ceilalți aflați în interacțiune cu entitățile enumerate mai sus.

Rezultatul este că toate părțile interesate și participanții ajung să vadă lucrurile dintr-o perspectivă diferită, având viziuni și  experiențe unice ce oferă un punct de vedere original. Mai mult, cu cât este mai vizibilă colaboratoare și abordarea integrată a  criminalității securității cibernetice, cu atât cunoașterea fenomenului devine mai universală. Acest lucru înseamnă că amenințările pot fi detectate mai rapid și la fel de rapid pot fi oferite răspunsurile la atacuri. Cunoașterea este, la urma urmei, puterea.

În ultimii ani, viața noastră personală și profesională a fost din ce în ce mai definită și mai modelată de gadget-uri și ne-am obișnuiți cu un mod mai simplificat de viață. Important în privința tehnologiilor conectate este că acesta ajută la a face viața mai ușoară și mai distractivă.

Cu toate acestea, din cauza infractorilor informatici ai secolului 21, tot ceea ce luam drept ușor - plata unei cărți online, introducere numelui și adresei pe o pagină web - ne expune la un pericol. Aceste pericole sunt accentuate dacă nu investim într-un software de securitate, dacă nu dezvoltăm abilități și dacă nu lucrăm împreună pentru conștientizarea lor. Peisajul amenințării a evoluat, dar împreună, mediul de securitate poate, de asemenea, avansa. Este nevoie doar de un efort comun.

 

EDITOR

Georgiana August 29, 2016

Lasa un comentariu