Rămâneți în siguranță: 5 motive să nu descărcați jocuri piratate


Totul este distractiv și amuzant până când ești hackuit iar acesta este doar unul dintre riscurile la care vă supuneți dacă descărcați jocuri piratate

Se estimează că veniturile de pe piața globală a jocurilor video vor crește cu aproape 11% în acest an, până la circa 209 miliarde de dolari.

La fel ca în cazul filmelor, emisiunilor TV, cărților și altor conținuturi digitale, există o piață în creștere a titlurilor de jocuri video care au fost „crack-uite”, astfel că oricine le poate folosi gratuit. Pirateria este răspândită pe toate platformele, de la jocuri pe computer și dispozitive mobile până la console de jocuri.

Cu toate acestea, cert este că descărcarea și rularea unei copii piratate vă poate expune la numeroase riscuri de securitate – mai ales cel de infectare a dispozitivelor dvs. cu programe malware periculoase. Și acestea sunt doar câteva dintre amenințările cu care se confruntă gamerii.

Ce sunt jocurile piratate?

Pirateria și piețele gri par să fie întotdeauna cu un pas înaintea canalelor digitale legitime de distribuție. Un exemplu de succes este Napster, un program de partajare a fișierelor care a apărut cu ani înainte de iTunes și Spotify. Sau Megaupload, ce a fost una dintre cele mai mari surse de piraterie digitală atunci când a fost lansat în 2005, cu doi ani înaintea Netflix.

Există puține date despre dimensiunea pieței jocurilor piratate, însă știm cât de mare este piața legitimă. Se preconizează că jocurile pentru smartphone vor domina în următorii ani. De pildă, pe piața totală de gaming, care a generat aproximativ 180 de miliarde de dolari în 2021, segmentul de mobile și-a revendicat peste jumătate (52%) din totalul global, așa că ar fi sigur să presupunem că ratele de piraterie vor tinde să fie relativ ridicate și aici.

Pe scurt, jocurile piratate sunt cele care au fost „crack-uite” prin ocolirea managementului drepturilor digitale (DRM), tehnologie ce a fost concepută pentru a proteja conținutul prin drepturile de autor. Prin această modalitate, li se permite utilizatorilor să acceseze și să joace titlurile fără să plătească dezvoltatorii sau distribuitorii jocurilor respective. Adesea, titlurile cele mai cerute sunt crackuite de îndată ce devin disponibile pentru cumpărare, deși există chiar exemple de pirați care obțin și distribuie copii gratuite ale jocurilor chiar înainte de datele lor oficiale de lansare.

5 motive pentru a sta departe de jocurile piratate

Indiferent de modul în care jocurile sunt în cele din urmă sparte, consecințele utilizării lor ar putea fi uneori grave. Acestea includ:

1) Infectarea cu programe malware

Actorii amenințărilor vor ademeni utilizatorii oferind gratuit conținutul unui joc popular, și îi vor încuraja să descarce în fapt un software infectat cu malware. Pentru a-i atrage în capcană, se vor folosi de share-uirea mesajelor pe rețelele de socializare, de emailuri de phishing sau chiar de optimizarea motoarelor de căutare a site-urilor lor web sau a torenților P2P. Adesea, malware-ul este creat pentru a ocoli filtrele de securitate tradiționale și îi poate solicita utilizatorului chiar să-și dezactiveze complet protecția anti-malware pentru a putea descărca jocul. De obicei acesta solicită permisiuni excesive pentru a rula și ar putea fi ascuns chiar și în fișiere de tip mods, fișiere suplimentare ce sunt necesare pentru a continua jocul. 

Cert este că riscul jocurilor piratate este real. În iunie 2021, s-a dezvăluit că timp de doi ani milioane de PC-uri au fost infectate cu un malware troian. Acest malware ce a fost răspândit în principal de jocurile piratate a sustras peste un milion de adrese de e-mail unice și 26 de milioane de date de acces, printre altele.

Alte tipuri comune de malware ce sunt răspândite de jocurile piratate includ:

  • Programe malware de crypto mining care ar putea rula pe dispozitivul victimei cauzând penalizări ale performanței și costuri mari la facturile de energie prin acest proces
  • Troieni bancari concepuți pentru a fura detalii financiare și personale
  • Keyloggere și software malițios conceput pentru furtul de informații personale de pe dispozitive
  • Ransomware conceput să blocheze și să șantajeze (prin criptarea datelor) accesul utilizatorului la fișierele personale din dispozitiv
  • Malware botnet care transformă dispozitivul unui utilizator într-un computer zombi care poate fi utilizat de la distanță periodic în alte atacuri

2) Adware

Deși nu este la fel de periculos ca malware-ul dedicat, adware-ul poate fi un risc atât pentru utilizatorii computerelor cât și pentru cei ai dispozitivelor mobile. Ferestre pop-up continue și ferestre noi din browserului deschise automat pot bombarda victima cu un torent de videoclipuri și reclame statice, făcând din ce în ce mai dificilă utilizarea normală a dispozitivului/PC-ului. În 2020, 21 de aplicații de jocuri au fost eliminate din magazinul Google Play deoarece conțineau adware intruziv.

CITIȚI ȘI: Tracking down the developer of Android adware affecting millions of users

3) Jocul nu funcționează așa cum a fost conceput

Jocurile piratate ar putea părea o modalitate excelentă de a accesa gratuit titluri mult căutate. Dar realitatea este adesea cu totul alta. Este posibil ca jocul piratat să nu funcționeze niciodată corect pe computerul, consola sau dispozitivul dvs. Pot exista bug-uri sau glitch-uri care îi afectează grav performanța, jocul poate fi incomplet sau poate să nu mai funcționeze după un timp, dacă dezvoltatorii jocului execută verificări continue de înregistrare a software-ului. În alte situații pot apărea probleme de compatibilitate, spre exemplu dacă utilizatorii încearcă să adauge un software piratat în biblioteca lor de pe Steam, fiindcă acesta va fi identificat ca joc non-Steam și nu vor putea astfel accesa întreaga funcționalitate a platformei.

4) O interdicție pe platforma de jocuri

Există, de asemenea, posibilitatea ca dezvoltatorul legitim al jocului să poată urmări software-ul piratat pe anumite dispozitive și computere și să pună parțial sau permanent pe o listă neagră (blacklist) conturile conectate. Acesta este un risc particular pe platformele de console de jocuri precum Xbox, unde furnizorii au fost în trecut extrem de proactivi cu astfel de eforturi de a contracara pirateria.

5) Atenție nedorită din partea forțelor de ordine

În cele din urmă, este important să ne amintim că utilizarea jocurilor piratate este ilegală. În funcție de jurisdicția în care locuiți, aceasta ar putea duce la amenzi sau alte măsuri legale.

Sfaturi de top pentru a evita riscurile de securitate asociate cu gaming-ul

Vestea bună este că este simplu să stați departe de majoritatea acestor riscuri. Alegerea evidentă este că trebuie să evitați site-urile torrent și să cumpărați întotdeauna jocuri video din magazinele oficiale. Acest lucru vă ajută la atenuarea riscului de infectare cu malware și adware și vă protejează de o experiență slabă de joc și de potențiale probleme legale. Alte sfaturi cheie pentru a rămâne în siguranță includ:

  • Rulați întotdeauna un software antivirus și anti-malware de la un furnizor de renume pe toate computerele și dispozitivele. Nu dezactivați aceste programe niciodată, mai ales dacă vi se sugerează acest lucru de o aplicație luată din surse dubioase.
  • Verificați din nou setările de securitate recomandate pe orice platformă de jocuri pe care o utilizați, cum ar fi Steam, Twitch și Discord.
  • Nu faceți niciodată click pe linkurile din emailurile nesolicitate. Accesați întotdeauna site-ul web al dezvoltatorului legitim sau un marketplace de renume, cum ar fi Apple App Store sau Google Play.

Sesiuni de gaming în siguranță!

Phil Muncaster July 14, 2022

Lasa un comentariu