Realizați un back-up al vieții digitale


Imaginați-vă ce panică s-ar crea dacă Google, cel mai puternic motor de căutare din lume, ar permite ca datele utilizatorilor săi să fie compromise. Ei bine, aproape s-a întâmplat acest lucru.

În 2015, glumeții de la Google au decis să păcălească un pic utilizatorii. Pe data de 1 aprilie, aceștia au schimbat domeniul lor faimos în com.google – și drept rezultat, tot conținutul a fost afișat invers.

A existat o problemă totuși. Schimbarea „a subminat o caracteristică de securitate importantă pe pagina reală de pornire Google“, oferind posibilitatea infractorilor cibernetici să profite de 3,5 miliarde de utilizatori Google.

Glumă de 1 aprilie!

Din fericire, breșa a fost descoperită înainte de a fi făcut un prejudiciu, dar există o lecție de învățat: dacă se poate întâmpla și celor mai importanțe companii din internet, cu siguranță, se poate întâmpla oricui.

Deci, realizarea unui backup al datelor este importantă. Aceasta este ideea principală din spatele Zilei Mondiale a Back-upului, zi care ironic pică pe 1 aprilie. Și într-o lume în care peste 1,8 zettabytes de date sunt creați în fiecare an, este greu de combătut această logică.

Dar este suficient să realizați un back-up al datelor o singură dată? Nu chiar. Dacă luăm în considerare faptul că o persoană generează în medie 10GB într-o lună, după cum arată datele furnizate de Cisco, toate aceste informații încep să se adune.

Datele - fie că este vorba de imagini, clipuri video, fișiere audio sau fișiere de text - sunt acum o parte din viața de zi cu zi, pentru milioane de oameni. Desigur, nu doar cazul protejării datelor împotriva defecțiunilor la nivelul dispozitivului sunt vizate; amenințarea importantă constă în posibilitatea de a fi victimă a unui atac de hacking, o mare problemă a erei digitale.

Viața digitală este pe val

Mat Honan este un exemplu al riscurilor aduse de lipsa de protecție în mediul online.

În 2012, infractorii cibernetici au reușit să acceseze toate datele personale ale lui Mat după o serie de defecte la nivel de Apple si Amazon care le-a permis acestora să își facă loc direct în viața lui digitală. S-a întâmplat rapid și fără niciun avertisment. În doar câteva ore, Mat a avut blocate toate conturile sale digitale - Google, Apple și Amazon.

Având acces complet, infractorii cibernetici au distrus conturile, ștergând tot ce acesta stocase: poze cu fiica sa, fișiere importante de la muncă ce erau stocate pe Mac-ul său, totul de pe telefonul lui. Nicio informație din cele enumerate anterior nu a avut un back-up și astfel, el a pierdut informațiile pentru totdeauna.

În cele din urmă, el a fost norocos. Infractorii  cibernetici nu urmăreau banii lui - deși aceștia puteau accesa ușor conturile bancare prin intermediul adresei lui de e-mail – infractorii au vrut doar să se joace cu viața lui din social media. Un pic de trolling din partea infractorilor.

Cu toate acestea, chiar dacă el nu a scos bani din buzunar, Honan a pierdut multe lucrurile - cum ar fi imaginile din primul an de viață al fiicei sale – aspect pe care este greu să punem un preț anume.

Big data, bani mulți

Se estimează că infracționalitatea informatică afectează economia mondială cu peste 200 de miliarde £ pe an. De fapt, potrivit TechCrunch, în online există o afacere masivă dedicată transferului de date hack-uite: platforme cu sisteme de rating bazate pe securitate (ce ironie!); viteză și fiabilitate.

De la detalii bancare, la istoricuri medicale, datele unei singure persoane în mâini greșite pot fi o modalitate profitabilă de a face bani. Și cu cât este mai bun un infractor cibernetic, cu atât pagubele pe care le poate face cu datele dumneavoastră sunt mai mari.

Extorcarea sub formă de ransomware este de asemenea o formă comună de atac, caz în care o persoană nu își mai poate accesa dispozitivul, lăsând victima în imposibilitatea de a avea acces la propriile date. Un preț este pretins ulterior pentru ca victima să își poată recupera datele. În funcție de cât de sensibile sunt informațiile pierdute, acest lucru poate fi extrem de costisitor - în special pentru o organizație cu informații confidențiale, cum ar fi spitalul din SUA care s-a confruntat cu o subtilizare majoră a datelor. Care a fost prețul pus de infractori informațiilor? O sumă ce se ridica la 3,7 milioane $.

În afară de costul fraudei, care poate fi de obicei recuperat prin asigurări, există, de asemenea, costurile personale de recuperare a datelor – în cazul în care datele pierdute pot fi recuperate - un serviciu care nu este ieftin.

Toată lumea are nevoie de backup

Desigur, cel mai bun mod prin care să evitați să deveniți o victimă este apărarea proactivă. Gândiți-vă la date ca la propria casa: nu ați lăsa ușa deschisă în timp ce vă duceți la magazin, nu?

Acest ghid oferă o bază solidă pentru un sistem de back-up bun. În principiu, este o dublă strategie: hardware și software. A fi proactiv este cheia. Păstrați datele în siguranță și securizați-le pe dispozitive aflate la distanță, pe hard disk-uri externe, în cazul în care laptopurile sau smartphone-urile devin deteriorate sau compromise iremediabil. Între timp, actualizați parolele în mod frecvent și asigurați-vă că aveți instalat un produs cu un modul spyware decent, capabil să vă ajute la protejarea software-ului împotriva infractorilor cibernetici.

 

Georgiana March 28, 2017

Lasa un comentariu