Securitatea webcam-ului: înțelegerea acestei probleme moderne


Pe 21 iunie, 2016, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a postat un mesaj pe rețeaua socială, sărbătorind atingerea unui obiectiv pe Instagram. Platforma de sharing foto si video, care este deținută de compania domnului Zuckerberg, se bucură acum peste 500 de milioane de utilizatori activi lunar.

El a spus: "Acesta este un tribut adus viziunii lui Kevin Systrom și al lui Mike Krieger și a oamenilor de pretutindeni, care au deschis o fereastră în lumea lor - de la marile evenimente la momente de zi cu zi. Vă mulțumim pentru că faceți din Instagram un loc atât de frumos."

Până acum toate au fost bune și au existat o mulțime de motive pentru ca superstarul rețelei sociale să fie fericit. Totuși, acest moment special a fost uitat repede. De ce? Ei bine, imaginea interesantă atașată la post era cu domnul Zuckerberg care ținea un decupaj din carton asemănător unui post Instagram.

Din nou, destul de obișnuit. Cu toate acestea, în spate, pe biroul lui, a stat ceea ce se crede a fi un MacBook personal. Nu numai că mufa audio a fost acoperită cu bandă adezivă, dar la fel s-a întâmplat și cu webcam-ul încorporat. Inutil să mai spunem, a provocat destul de multă agitație în online. Ce s-a întamplat de fapt?

Securitatea Webcam: Un lucru foarte real

Înțelegerea noastră colectivă a securității cibernetice se îmbunătățește încet, dar sigur. Acesta este un lucru pozitiv, deoarece amenințarea infracționalității informatice este în creștere zi de zi și îngrijorează permanent profesioniștii în securitate.

Cu toate acestea, există cu siguranță unele lacune de securitate în rândul computerelor folosite de populație. Unul dintre lucrurile pozitive neintenționate care au reieșit din postarea virală de pe Facebook a domnului Zuckerberg este că a ridicat gradul de conștientizare a securității camerei web și a vulnerabilităților asociate, care recent a devenit un domeniu de preocupare real în cercurile din afara industriei de securitate a informațiilor.

Mai mult decât atât, în lumea tot mai conectată a Internetului Obiectelor din zilele noastre, acest aspect va deveni o problemă mai importantă decât este în prezent.

A început cu o cafea

Originile webcam-ului sunt surprinzător de ciudate. Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie au dorit să se asigure că  se vor putea bucura întotdeauna de o cană de cafea cu puțin efort. Cu toate acestea, fiind mai multe persoane care lucrau pe mai multe etaje, era un joc de noroc – cafetiera era localizată într-o singură locație și nu era vizibilă pentru cei mai mulți oameni. Ca atare, cana de cafea putea fi plină, goală sau undeva intre.

Acest lucru s-a dovedit a fi destul de enervant pentru cercetători, astfel unii dintre ei au decis să monteze un aparat de fotografiat în cameră pentru a monitoriza cafetiera. Acest lucru putea fi observat de către toate părțile implicate, prin intermediul rețelei interne de calculatoare a universității. Acesta a fost începutul. Lansarea camerei web s-a produs în noiembrie 1993, când dr. Martyn Johnson a construit un script în jurul imaginilor capturate.

"Și astfel," BBC a raportat în urmă cu câțiva ani. "imaginile cu aspect granulat ale unei cafetiere dintr-un laborator universitar au scris istorie în tehnologia calculatoarelor, ca fiind prima cameră web construită vreodată."

Exploatarea webcam-urilor

În mod îngrijorător, această tehnologie, care a evoluat oferindu-ne conversații video online, capacitatea de a realiza conferințe la distanță, precum și capacitatea de a realiza vloguri, a atras atenția infractorilor cibernetici. Dacă sunt exploatate, de exemplu prin instalarea unui instrument de acces de la distanță, ele pot oferi indivizilor fără scrupule un grad ridicat de "acces" la casele și la aspectele cele mai intime și banale ale vieții noastre.

În cazul celui mai de succes malware care expoatează acest tip de vulnerabilitate, victima de obicei nu știe că ceva este în neregulă, astfel infractorii cibernetici pot spiona liniștiți victimele dintr-o locație aflată la orice distanță. Și toate acestea din cauza unei tehnologii care este acum o parte fundamentală a telefonului smartphone, a tabletei sau a computerului personal.

În calitate de analist de securitate independent, Graham Cluley a remarcat anul trecut: "Practic, fiecare calculator vândut astăzi vine cu un mic secret murdar: vă poate spiona. Mai mult decât atât, în cazul în care atacatorii pot infecta computerul cu malware, aceștia vă pot deturna webcam-ul și pot vedea în secret ce faceți – indiferent dacă sunt localizați pe aceeași stradă cu dvs. sau în cealaltă parte a lumii ".

Cu toate acestea, în unele cazuri, atacatorii vor permite victimelor lor să știe că au fost cu ochii pe ei. De ce? Ei bine, în unele cazuri, are de-a face cu un comportament deviant, după cum o demonstrează cazul lui Cassidy Wolf, un model american, care a fost încoronat Miss Teen USA 2013. În alte cazuri, are legătură cu extorcarea – "vom publica fotografii intime cu tine dacă nu ne plătești o răscumpărare ".

Fiți inspirați de către Mark Zuckerberg

Așa că, în mod clar trebuie să fim mai atenți atunci când vine vorba de securitatea webcam-ului. Știind despre ce anume este vorba și care este miza poate face o mare diferență privind modul în care răspundeți la o astfel de situație de risc.

"Imaginați-vă o situație în care lucrați pe laptop și dintr-o dată lumina verde de lângă camera dvs. web încorporată clipește pentru o secundă și imediat dispare,", a remarcat Ondrej Kubovič, ESET security evangelist. " Ați ignora această situație? Sau ați începe să investigați pentru a afla dacă a fost ceva mai grav? "

Principalul lucru de înțeles este că, atunci când vine vorba de securitatea webcam-ului, aceasta trebuie să fie proactivă – prin schimbarea parolei implicite, de exemplu, deoarece poate fi ușor aflată de către infractorii cibernetici.

În calitate de specialist în securitate ESET Mark James a declarat în 2014: "Educația este punctul cheie aici - utilizatorul final trebuie să fie pe deplin conștient de faptul că există o parolă implicită și instrucțiuni ușoare cu privire la modul în care o poate schimba."

Noi trăim într-o lume în care inovația în tehnologie reprezintă remodelarea și îmbunătățirea modului în care trăim. Smartphone-urile ne permit să facem tot felul de lucruri în mișcare, tehnologiile inteligente ne permit să vorbim cu frigiderele și mașinile, iar camerele web ne oferă posibilitatea de a vedea mai multe lucruri despre prietenii noștri, membrii de familie și colegi, chiar dacă aceștia sunt departe.

Totuși, în același timp, infractorii cibernetici caută permanent noi modalități de a exploata tehnologiile, adică frigiderele, mașinile noastre și chiar și webcam-uri sunt vulnerabile la tot felul de atacuri. Cu toate acestea, cu un pic de efort, cu o soluție de securitate instalată pe toate dispozitivele cu care navigăm și cu multă vigilență, putem păstra aceste amenințări departe de noi, pentru a ne bucura de toate avantajele care vin cu cele mai recente tehnologii.

 

EDITOR

Georgiana October 31, 2016

Lasa un comentariu