Smartphone-urile amenință securitatea dispozitivelor IoT?


Până în 2020, se estimează că numărul de dispozitive IoT va depăși 20 miliarde.

De la frigidere inteligente la aparate de cafea și păpuși Barbie, obiectele conectate vor ajunge să ticsească în curând gospodăriile noastre.

Multe dintre aceste dispozitive sunt și vor continua să fie accesate prin intermediul telefoanelor noastre de tip smartphone. În timp ce acest lucru este foarte convenabil pentru utilizatori, există slăbiciuni în securitatea smartphone-urilor care pot fi exploatate pentru a întoarce obiectele inteligente împotriva noastră.

În timp ce mulți dintre noi sunt acum familiarizați cu cele mai bune practici atunci când vine vorba de utilizarea de laptop-uri sau de desktop-uri, este ușor să fim oarecum mai relaxați atunci când vine vorba de telefoanele noastre.

Prin urmare, care sunt riscurile?

Dosare medicale inteligente

În ultimii anii s-a înregistrat o creștere a numărului de dispozitive medicale conectate la internet și a dispozitivelor fitness de urmărire, dintre care multe dintre ele urmăresc date sau pot fi controlate prin aplicații de pe telefoanele noastre.

Acest lucru înseamnă că astfel de dispozitive conțin acum date valoroase privind sănătatea și bunăstarea noastră, care sunt vulnerabile la atacurile cibernetice.

Obiectele IoT se bazează din ce în ce mai mult pe dispozitive inteligente cu senzori încorporați și pe aplicații pentru asistență.

Problema în acest sens este că infrastructura care ar trebui să susțină scuritatea datelor furnizate prin intermediul telefoanelor noastre pur și simplu nu există încă.

Nu este vorba doar de date medicale ce pot fi exploatate.

Folosim din ce în ce mai mult telefoanele noastre pentru a accesa serviciile bancare online, pentru a cumpăra bunuri de pe site-urile și pentru a accesa serviciile publice.

Datele de preluare sunt o mină de aur atât pentru hoții de identitate, cât și pentru infractori.

O creștere a numărului de mașini conectate, gestionarea inteligentă a traficului, precum și dezvoltarea echipamentelor pe care le cunoaștem, cum ar fi plățile pentru transportul public, vor face parte din revoluția IoT.

Dezavantajul mobilității inteligente constă în faptul că utilizarea GPS-ului este un element integrat al funcționalității sale - iar GPS-ul este văzut ca o țintă ușoară de către infractorii cibernetici.

Mulți gameri, de exemplu, o folosesc pentru a trișa în cadrul jocului popular Pokemon Go.

Producție inteligentă

Ar putea exista, de asemenea, riscuri mai mari pentru companii. Imaginați-vă eventualele daune dacă infractorii cibernetici ar putea accesa rețelele de producție bazate pe IoT.

Mai mult, producția inteligentă este în creștere, deoarece colaborarea dintre om și mașină continuă să crească.

Procesele de fabricare pot fi acum conectate în rețea pentru a oferi o mai mare eficiență, precum și o diagnoză în timp real și un răspuns rapid.

Cu toate acestea, smartphone-urile ar putea reprezenta o vulnerabilitate.

Gateway-urile companiilor care conectează dispozitivele IoT la rețele sunt securizate precum dispozitivele. Cu toate acestea, creșterea programului “bring your own device” la muncă ar putea lăsa o breșă dacă aceste rețele sunt accesate prin intermediul smartphone-urilor care nu au aceleași acreditări de securitate.

Orașe inteligente

Așa cum facem viața noastră de acasă mai eficientă cu ajutorul dispozitivelor conectate, orașele în care trăim devin și mai inteligente.

Consiliile pot folosi acum date importante pentru a decide cu privire la planificarea aplicațiilor, pentru a monitoriza utilizarea energiei și chiar pentru a spori siguranța publică și răspunsul la situații de urgență.

Deși aceasta este o veste bună, unele date colectate ar putea fi exploatate de infractorii cibernetici prin intermediul telefoanelor noastre smartphone.

Cu cât orașul este mai inteligent, cu cât sunt mai multe sisteme informatice și cu cât este mai deschis accesul la datele colectate de acele sisteme.

În plus, în telefoanele noastre smartphone se pot afla până la 25 de senzori diferiți, care se referă la GPS, la camere și microfoane și, în plus față de altele, la giroscoape.

Aceasta este o problemă, deoarece majoritatea aplicațiilor mobile nu trebuie să ceară permisiunea de a accesa senzorii smartphone-ului dvs., ceea ce înseamnă că programele rău intenționate se pot ascunde și pot fura informații sensibile.

În 2016 s-a raportat că cel mai mare dezavantaj pentru consumatorii care doresc să achiziționeze un dispozitiv IoT a fost prețul, 62% dintre respondenți susținând că erau prea scumpe. Pe măsură ce prețul scade și numărul de dispozitive conectate crește, securitatea IoT devine și mai importantă - iar consumatorii ar trebui să o ia serios.

Georgiana July 31, 2017

Lasa un comentariu