Aproximativ jumătate din totalul companiilor din Marea Britanie a întâmpinat un incident legat de securitatea cibernetică în ultimele 12 luni, potrivit unui nou raport al guvernului.
Studiul privind breșele de securitate cibernetică efectuat în anul 2017 a constatat că afacerile mai mari au fost în mod deosebit expuse riscului, aproape 70% suferind o încălcare a datelor sau un atac cibernetic, cu un cost estimat la 20 000 de lire sterline.
Aproape un sfert dintre companiile care au experimentat un incident de securitate informatică au declarat că incidentul a dus la pierderea temporară a unor fișiere, în timp ce alte companii au susținut că software-ul sau alte sisteme au fost corupte.
O afacere din zece a pierdut accesul la sisteme esențiale, în timp ce același procent de companii a declarat că site-ul lor a fost fie deconectat, fie încetinit.
Cele mai frecvente atacuri au implicat e-mailuri frauduloase ce au urmărit să convingă personalul să dezvăluie informații sensibile sau să deschidă atașamente periculoase ce conțin coduri malware sau viruși.
Companiile au identificat aceste tipuri de breșe drept cele mai perturbatoare, în ciuda existenței schemei Cyber Essentials, susținută de guvernul britanic și care urmărește prevenirea atacurilor cibernetice comune, prin oferirea de acces la opiniile relevante ale experților.
Poate că nu este surprinzător faptul că în urma studiului s-a constatat că întreprinderile care prelucrează datele personale electronice ale clienților au fost mult mai susceptibile să sufere o breșă de date în comparație cu cele care nu lucrează cu astfel de date (51% față de 37%).
Atacurile cibernetice sunt considerate ca fiind una dintre cele mai importante amenințări la adresa economiei digitale a Marii Britanii, guvernul investind în ultima perioadă 1,9 miliarde de lire sterline pentru a ajuta companiile să facă față acestei probleme.
Companiile sunt la fel de preocupate de această problemă, aproximativ trei sferturi dintre toate firmele chestionate considerând securitatea informatică drept o prioritate.
Cu toate acestea, experții sunt convinși că întreprinderile britanice trebuie să facă mai mult. Ciaran Martin, CEO al Centrului Național de Securitate Cibernetică, a declarat: "Majoritatea atacurilor cibernetice de succes nu sunt sofisticate, dar pot provoca daune comerciale grave".
"Prin adoptarea unor măsuri de apărare fundamentale, corecte, companiile de toate dimensiunile își pot proteja reputația, finanțele și capacitățile de operare".
Cu toate acestea, identificare membrilor corespunzători în cadrul personalului ar putea fi o sarcină dificilă, pe măsură ce experții avertizează în legătură cu un deficit mondial de competențe în domeniul securității cibernetice, ceea ce înseamnă că punerea în aplicare a măsurilor necesare ar putea fi complicată.
Lasa un comentariu