Alte opțiuni în crearea parolelor ce sunt destul de obișnuite și ușor de piratat includ numele rudelor și echipelor sportive preferate, arată un studiu din Marea Britanie
Până la 15% dintre britanici folosesc numele animalelor lor de companie ca parole pentru a-și „proteja” conturile online, potrivit Centrului Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Regatul Unit. Agenția a citat cifrele dintr-un sondaj ce arată că un număr îngrijorător de britanici se lasă vulnerabili în fața unor atacuri ce s-ar putea încheia cu preluarea conturilor lor.
Până la 14% folosesc numele membrilor familiei ca parte a parolelor lor. Alți 13% se folosesc de o dată importantă, iar 6% integrează în conținutul parolei numele clubului sau echipei sportive preferate. Un alt procent de 6% dintre respondenți recunoaște că își construiește parola chiar în jurul cuvântului „parolă”.
În toate aceste cazuri, infractorii cibernetici ar putea prelua cu ușurință controlul asupra conturilor de utilizator. Într-adevăr, rezultatele sondajului nu sunt prea diferite de un studiu similar de acum trei ani.
„Ne putem identifica ca o națiune iubitoare de animale, însă folosirea numelui animalului de companie ca parolă vă poate face o țintă ușoară pentru infractorii cibernetici”, a declarat Nicola Hudson, Director of Policy and Communications la NCSC.
Agenția le solicită oamenilor să folosească tehnici adecvate de creare a parolelor în loc să recurgă la parole ușor de reținut. „Aș îndemna pe toată lumea să viziteze cyberaware.gov.uk și să urmeze îndrumările noastre privind setarea unor parole sigure, unde recomandăm utilizarea a trei cuvinte aleatorii în conținutul parolei”, a spus Hudson.
Un alt articol pe aceeași temă: Forget about passwords: You need a passphrase!
Este demn de remarcat faptul că opțiunile slabe în alegerea parolelor afectează oamenii din întreaga lume și nu se limitează doar la Regatul Unit; cea mai recentă listă anuală cu parolele cele mai frecvent utilizate vine cu o mulțime de astfel de exemple.
NCSC a îndemnat, de asemenea, pe toată lumea să evite o altă greșeală comună în rândul creării parolelor - folosirea aceleiași parole pentru multiple conturi. În schimb, aceștia recomandă utilizarea unei parole sau expresii unice și solide pentru fiecare dintre conturile dvs., în special cele valoroase. Ori de câte ori este posibil, acestea ar trebuie asociate cu un nivel în plus de protecție - autentificarea cu mai mulți factori. Pentru a evita dificultățile în a vă aminti toate credențialele de acces, ați putea lua în considerare și utilizarea unui manager de parole.
Sondajul a arătat, de asemenea, că oamenii creează din ce în ce mai multe conturi online, 27% dintre respondenți spunând că au cel puțin încă patru conturi noi comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Între timp, 6% au declarat că au adăugat peste 10 conturi noi în ultimele 12 luni.
Lasa un comentariu