4 moduri comune prin care scammerii se folosesc de imaginea unor vedete pentru a păcăli online victime


Nu tot ce zboară se mănâncă - fiți prudent cu privire la ofertele false ce vin din partea unor celebrități și alte scamatorii prin care vă puteți pierde banii

Escrocheriile online sunt unul dintre modurile preferate prin care infractorii cibernetici reușesc să sustragă sume uluitoare de la victime nebănuitoare. Și din moment ce varietatea este cheia în toate, autorii care orchestrează fraudele aleg să-și păcălească țintele prin capcane tot mai diverse. Aceste scheme de înșelătorie sunt bazate adesea pe subiecte de actualitate, cum ar fi campania de vaccinare COVID-19, sau pe idei reciclate, cum ar fi escrocheriile care promit o moștenire considerabilă de la o rudă pierdută de mult.

Astăzi, ne vom îndrepta atenția către campaniile prin care escrocii online se folosesc de numele și imaginile unor persoane bogate și faimoase pentru a sustrage sume fabuloase de la fanii lor loiali.

Giveaway-uri cu criptomonede 

Aceasta ar putea fi considerată una dintre înșelătoriile favorite. Ofertele false bazate pe criptomonede au existat probabil de când criptovaluta a încetat să fie domeniul de competență al entuziaștilor Satoshi Nakamoto și a început să facă valuri, bucurându-se acum de o mai mare acoperire.

Pentru a ajunge la cât mai mulți oameni cu putință, infractorii folosesc o gamă variată de canale, de multe ori deturnând conturi de YouTube cu un număr mare de followeri sau încercând să răspândească cadouri false prin Twitter. Pasul următor este să le ceară oamenilor bani în formă virtuală la o adresă bitcoin, promițând că vor dubla suma ca parte a cadoului; după cum probabil ați ghicit deja, victimele nu vor mai vedea niciodată suma dată la schimb. 

Pentru a face ca totul să pară legitim, escrocii încearcă adesea să lase impresia că premiile puse în jos sunt aprobate sau chiar finanțate de diferiți giganți tehnologici. Bill Gates este adesea impersonat în aceste escrocherii, ceea ce în sine este o tactică ciudată, deoarece fondatorul Microsoft s-a exprimat împotriva criptomonedelor. Cu toate acestea, Elon Musk, pe de altă parte, este un mare fan al criptomonedelor și, ca atare, este adesea impersonat atunci când vine vorba de astfel de fraude. Într-un astfel de atac, numele directorului Tesla și SpaceX a fost chiar încorporat în adresa Bitcoin în sine.

Live-uri pe Facebook, „ghicește și vei primi un premiu” - sau nu

Unele vedete se implică destul de mult în interacțiunea cu fanii lor, făcând live-uri pe platforme precum Facebook sau Instagram. În timp ce fanii apreciază eforturile pe care celebritățile lor preferate le depun pentru a le crea conținut sau că răspund la unele dintre întrebările lor, escrocii folosesc videoclipurile live pentru a păcăli fanii fideli în goana după bani. 

În acest scop, un scammer va crea conturi false, copii fidele ale conturilor reale ale persoanelor publice, incluzând postări, imagini și videoclipuri care par ale vedetei în cauză. Cu toate acestea, numele va fi scris greșit sau completat cu un cuvânt precum „TV” sau „fan page”.

Un alt articol pe aceeași temă: Robin Williams’ last phone call? Sick Facebook video scam exploits celebrity suicide

În cele ce urmează, autorul din spatele fraudei va transmite în direct un videoclip ce a fost postat sau transmis live de către vedetă în urmă cu ceva timp, cu o descriere de tipul: „primele 1000 de persoane care comentează vor primi 1.000 USD” și completează operațiunea cu utilizarea unor hashtaguri în trend, pentru ca videoclipul să fie mai ușor de găsit.

Odată ce fanii interacționează cu acest clip fals, vor primi un mesaj cu instrucțiuni suplimentare pentru revendicarea premiilor, care implică deseori să dea click pe un link către un site web, unde e necesară completarea unui formular cu datele personale sensibile sau un transfer de bani din contul victimei. Este de la sine înțeles că aceasta va pierde banii, iar datele lor pot fi abuzate pentru alte escrocherii.

Doriți să susțineți o cauză caritabilă?

O altă schemă frecvent întâlnită, ce implică tot persoane publice, presupune crearea de conturi false care imită identitatea vedetelor și contactează fanii în mod direct cu diferite mesaje. Acest lucru poate avea loc pe orice platformă de socializare, fie că este vorba de Facebook, Instagram sau Twitter.

Tactica nu este atât de sofisticată; victima va primi un mesaj direct din partea contului fals, iar impostorul care se dă drept altcineva le va cere să contribuie în numele unei cauze caritabile, pe care pretind să o susțină. Alternativ, li s-ar putea oferi și bilete la concerte private inexistente și alte pretexte care i-ar convinge să se despartă de banii lor.

Așa cum se întâmplă de regulă cu acești impostori, victimele vor pierde banii, iar organizația caritabilă nu va intra niciodată în posesia sumelor strânse de la victime. De exemplu, un escroc cibernetic care s-a dat drept Bruce Springsteen a reușit să sustragă mai mult de 11.000 USD de la o victimă.

Investiți în asta!

O altă strategie populară pe care s-ar putea să o fi întâlnit merge pe următoarea idee: victimele sunt îndemnate să aloce bani unor „investiții”, care ar fi susținute de vedete.

Escrocheriile legate de investiții nu sunt noi și comunică întotdeauna același mesaj - investiția este maximizată rapid și ușor, iar rezultatul este întotdeauna „garantat”. Este doar o altă variantă a fraudelor deja cunoscute.

Schema ia de obicei forma diferitelor reclame pop-up cu articole ce pretind o rentabilitate uimitoare a investiției, completate cu titluri cât mai promițătoare precum „vedeta X a investit în această companie sau produs și a câștigat un profit de 4 ori mai mare” sau „celebritatea Z vă sfătuiește să investiți bani în direcția Y, pentru că poate fi foarte profitabilă în viitor”.

Oportunitatea de investiție este de obicei falsă, deși se poate baza pe una reală, însă banii nu vor fi niciodată folosiți în acest scop, desigur. Singurii care se vor îmbogăți sunt infractorii din spatele schemei.

Cum pueți rămâne în siguranță?

Identificarea unor escrocherii ca acestea nu necesită multă muncă, în special acum când platformele de socializare au început să ia măsuri pentru protejarea utilizatorilor, ca să distingă mai ușor celebritățile reale de impostori. Deci, atunci când o „vedetă” vă contactează, cel mai simplu lucru pe care îl puteți face este să vedeți dacă acel cont a fost verificat și are o pictogramă specifică; Facebook, Instagram și Twitter folosesc toate o insignă sub formă de bifă lângă numele de utilizator.

În ceea ce privește diferitele oportunități de caritate și investiții, acestea pot fi verificate printr-o căutare rapidă pe Google pentru a vedea dacă sunt autentice. Dacă par reale, ca extra măsură de siguranță, puteți contacta direct organizația în cauză, pentru a verifica dacă colaborează cu o anumită celebritate.

Pe scurt, cel mai bun mod de a vă proteja este să rămâneți vigilenți și să puneți la îndoială tot ceea ce pare deseori real. Nu strică să luați toate măsurile de siguranță, când vine vorba de banii dvs. Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că este un scam.

Amer Owaida April 28, 2021

Lasa un comentariu