Nu deveniți următoarea victimă - identificați la timp semnele unei povești false de dragoste si nu dați satisfacție acestor escroci.
Este un adevăr universal valabil că toți ne dorim o persoană specială alături de care să ne petrecem viața. Unii dintre noi, destul de norocoși, au găsit deja acea persoană. Pentru ceilalți, căutarea continuă – și acest lucru se întâmplă din ce în ce mai mult în mediul online. Se estimează că piața globală de profil va ajunge la aproape 3,6 miliarde de USD până în 2025.
Enunțăm cu acest prilej și un alt fapt bine cunoscut: nu trebuie să credeți tot ce citiți online sau să aveți încredere în toți cei pe care îi întâlniți pe internet. Web-ul este un spațiu în care deseori întâlnim oameni care nu sunt cine pretind a fi. Adesea scopul lor este să profite de banii persoanelor care cad victimă schemelor de inginerie socială. Sunt maeștri manipulatori ai emoțiilor umane și, astfel, persoanele singure devin pentru aceștia victimele perfecte.
Din fericire, sunt lucruri pe care le puteți face pentru a le tăia elanul acestor escroci, lucruri pe care merită să le amintim mai ales în această zi de sărbătorire a îndrăgostiților.
Cum funcționează escrocheriile romantice?
Înșelătoriile romantice sau de “dating”, uneori numite și înșelătorii de catfishing, se întâmplă atunci când escrocii adoptă identități false pe site-urile de întâlniri. Se împrietenesc cu persoanele singure, construind încet dar solid o relație digitală cu ele ce culminează uneori chiar și cu propuneri în căsătorie. Însă destul de curând în poveste apar cerințele financiare: vor solicita, în numele a diverse cauze sau probleme pe care le traversează, diverse sume bani sau chiar deschiderea unui nou cont bancar pe numele lor. Pe acesta din urmă îl utilizează deseori pentru spălarea veniturilor din infracțiuni, transformând efectiv victima fraudei amoroase într-un cărăuș de bani (money mule), fără voia sa. Cifrele arată că 30% dintre victime au ajuns în această poziție în 2018. Ei pot încerca chiar să vă convingă să trimiteți fotografii sau videoclipuri compromițătoare pentru încercări ulterioare de șantaj.
Un lucru este clar: frauda amoroasă este o afacere de succes. Deși a ocupat numărul opt pe lista tipurilor de infracțiuni cibernetice cel mai des raportate în SUA anul trecut, frauda romantică a fost a doua cu cele mai mari încasări, sumele dobândite fiind de peste 600 de milioane de dolari pentru răuvoitori, depășind profitul din anul precedent de jumătate de miliard de dolari.
Cum să vă dați seama dacă ați fost înșelat
Din fericire, multe dintre aceste escrocherii urmează un model similar. Iată câteva acțiuni ale escrocilor care ridică semne de întrebare:
- Pretind că locuiesc sau că lucrează în afara țării în care se află victima
- Pretind că lucrează la o platformă petrolieră, în armată sau ca medic detașat
- Pun o mulțime de întrebări personale victimei
- Sunt evazivi atunci când li se pun întrebări despre viața lor
- Cresc intensitatea relațiilor cu victima, ajungând foarte repede la „iubire”
- Concep scuze din ce în ce mai elaborate pentru a nu se întâlni în persoană sau pentru a nu comunica printr-un apel video
- Adesea, mută într-un timp scurt conversația de pe site-ul de întâlniri pe un chat privat
- Au fotografii de profil perfecte
- Spun povești complicate despre motivul pentru care au nevoie de bani, inclusiv pentru a plăti:
-
Cheltuieli de călătorie, cum ar fi biletele de avion
-
Cheltuieli medicale
-
Vize și documente de călătorie
-
Datorii la jocuri de noroc
-
Taxe vamale percepute pentru articolele importate
-
Dacă cer bani, escrocii romantici vor prefera, de obicei, transferuri bancare sau pot solicita iubitei/iubitului lor carduri cadou/carduri preplătite sau de reîncărcare în numerar. Dacă victimele refuză, răufăcătorul va continua să le hărțuiască până când vor ceda, folosind scuze din ce în ce mai complexe cu privire la motivul pentru care au nevoie de bani. Unele victime au pierdut sume de zeci sau chiar sute de mii de dolari în acest fel.
Cum să nu cădeți victimă unui escroc romantic
Cercetările ESET dezvăluie că 52% dintre oameni cred că singurătatea în preajma Zilei Îndrăgostiților îi face mai vulnerabili la metodele folosite de fraudele de acest tip. Deci, ce puteți face pentru a-i evita pe acești escroci romantici?
Merită să faceți câteva cercetări în avans despre oricine întâlniți online. Poate că nu sună foarte romantic, dar, pe termen lung, v-ar putea scuti de multe dureri de cap, amoroase sau financiare. Luați în considerare:
- O căutare inversă a imaginii de profil pentru a vedea dacă se potrivește cu alte nume sau detalii
- O căutare a numelui și detaliilor lor online, pentru a vedea dacă povestea este reală
Pentru a reduce cât mai mult șansele de a fi profilat avansat de un potențial fraudator amoros, nu distribuiți public detalii personale pe rețelele sociale. Luați-o ușor cu orice nouă relație online și puneți o mulțime de întrebări. Dacă răspunsurile sunt evazive, ar trebui să le considerați ca semnale de alarmă. Este de la sine înțeles că nu trebuie să trimiteți bani nimănui pe care nu l-ați întâlnit personal, nici să deschideți noi conturi bancare pentru aceștia sau să trimiteți fotografii/videoclipuri compromițătoare.
Ce să faceți atunci când bănuiți că ați devenit victimă
- Opriți imediat orice comunicare cu persoana respectivă
- Vorbiți cu un prieten sau cu un membru al familiei pentru a obține o părere sinceră despre această persoană
- Dacă le-ați oferit cadouri printr-un card cadou, contactați imediat furnizorul și verificați dacă acesta vă poate rambursa banii
- Raportați incidentul autorităților responsabile
Întâlnirile distanțate social au devenit din ce în ce mai frecvente în epoca pandemiei. Din păcate, acest lucru deschide și mai larg ușa pentru cei rău intenționați. Dacă se întâmplă ce este mai rău și ajungeți victima unei astfel de înșelătorii, este foarte important să nu suferiți în tăcere. Nu fiți jenat de situație și alegeți întotdeauna să raportați delictul autorităților. Acțiunile dvs. ar putea salva și alți oameni de la decepții și dezamăgiri similare.
Lasa un comentariu