Sunteți activ pe rețeaua Tinder? Cu 75 de milioane de utilizatori activi lunar, s-ar putea chiar să descoperiți perechea potrivită pentru dvs. acolo. Cu toate acestea, există și capcane la care trebuie să fiți atenți atunci când petreceți timp pe această platformă. Aflați în rândurile de mai jos, mai multe detalii despre catfishing, sextortion, phishing și alte practici înșelătoare folosite de escroci.
„Este o potrivire/It’s a match” este acum o expresie comună pe scena întâlnirilor, iar „Sunt pe Tinder” este sinonim cu „disponibil pentru întâlniri”. Nu înseamnă neapărat că sunteți pe cale să cunoașteți iubirea vieții dvs. pe Tinder – poate că nu veți vorbi niciodată cu persoana pe care ați „glisat-o la dreapta” în aplicație, ci înseamnă că există o atracție reciprocă între voi. De fapt, „glisarea (swipe) spre stânga/dreapta a cuiva” este un alt termen cu care ne-am obișnuit cu toții (cel puțin cei care utilizează rețeaua menționată).
Cu 75 de milioane de utilizatori activi lunar și 10,6 milioane de abonați, Tinder a înregistrat peste 70 de miliarde de “match”-uri în 10 ani, ceea ce a dus la 1,5 milioane de întâlniri pe săptămână.
Îndrăgostit de persoana greșită!
Din păcate, problema este că nicio platformă digitală nu vă poate proteja de cei cu intenții rele. Spre exemplu, același lucru îl prezintă și documentarul Netflix Tinder Swindler care spune povestea mai multor femei ce au fost înșelate de același bărbat — o persoană reală, un profil cu mai multe poze, conturi de socializare conectate și chiar fotografii verificate, care a reușit să fure 10 milioane de dolari după ce a făcut victimele să se îndrăgostească de el și le-a atras în capcană pentru a-și finanța stilul de viață de lux. La fel ca acest individ, există mulți alți oameni care profită de singurătatea altora, de cei care tânjesc să-și cunoască jumătățile, fie că este pentru o viață întreagă sau doar pentru o noapte.
La ce fel de capcane ar trebui să fiți atenți?
Pe măsură ce cu toții ne simțim din ce în ce mai confortabil căutând dragostea și relațiile în lumea digitală, sunt șanse să devenim în același timp și mai puțin alerți. Iată câteva moduri în care puteți fi înșelat pe Tinder:
- Furt de identitate și de date personale
Aceasta este escrocheria principală, cu profiluri false care folosesc imagini din fotografie de stoc care par să provină direct dintr-un catalog de agenție de modele sau, din contră, cu imagini super amatoare, neclare și sugestive sexual. În ambele cazuri, în spatele acestor profiluri sunt cel mai probabil escroci care încearcă să vă determine să glisați spre dreapta. Iar atunci când o veți face, ei nu vor pierde timpul. Sub pretextul că „nu petrec mult timp pe Tinder”, vă vor cere numărul de telefon pentru a se conecta pe WhatsApp cu dvs. și pentru a „ne cunoaște mai bine”. În această etapă, deja divulgați informații personale despre dvs. și astfel devine mult mai ușor pentru escroc să vă găsească profilurile de pe rețelele sociale, să fure poze și să colecteze alte date personale.
#RobTakesOn Tinder bots pic.twitter.com/C3fKRJ7mG0
— Rob Smith (@heyitsmerob) August 15, 2018
- Catfishing
Uneori escrocii nu vă vor banii; în schimb, s-ar putea să vă dorească atenția sau compania. Catfishers sunt oameni reali care creează identități false folosind informațiile personale, fotografiile și videoclipurile furate de la alte persoane - de obicei de la cineva pe care au înșelat anterior. S-ar putea să sune inofensiv, dar catfishing-ul poate provoca multă suferință și poate dura luni sau ani. Acești utilizatori sunt gata să-și ducă minciunile cât de departe este nevoie pentru a vă face să vă îndrăgostiți de ei.
E important să fiți atenți la înșelătoriile de tip catfishing fiindcă acestea ar putea implica și bani sau cadouri ce pot fi folosite pentru a vă fura informațiile personale, pentru a vă trimite programe malware sau chiar pentru activități de spionare.
Tinder vă permite să vă conectați conturile Instagram și Spotify la profilul dvs., prezentând-o ca o modalitate de a vă asigura că persoana cu care vorbiți este reală. Dar aceasta este și o sursă excelentă de informații pentru oricine creează o identitate falsă. Cu cât apar mai multe detalii reale despre cineva la profilul său de pe Tinder, cu atât tot procedeul de escrocherie derulat ulterior are mai multă “muniție” să pară plauzibil.
Somebody using my pics to catfish on Tinder. Some random girl in Peoria sent me this screenshots. I don’t even look good enough to be used as cat fishing material ?? pic.twitter.com/9nDDQtCtky
— Twist (@Twist_83) August 2, 2021
- Sextorsionare
„Trimiterea nudurilor/sending nudes” și „sexting”, două activități care sunt pe cât de populare, pe atât de profund riscante și vă fac o țintă ușoară pentru escroci. În ciuda faptului că este din ce în ce mai obișnuit să partajezi poze nud cu alte persoane, aceast demers este totuși ceva ce societatea se așteaptă să fie privat, dacă nu secret. În cele din urmă, sextorsionarea poate produce o mare durere și angoasă, și a dus deja la distrugerea vieții unor victime și la recurgerea acestora la gestul extrem de a-și lua viața.
Escrocii sunt foarte conștienți de impactul vicios pe care îl poate avea expunerea dvs. și vor profita de acest lucru. Ca o funcție de siguranță, Tinder nu permite utilizatorilor să partajeze nicio fotografie prin intermediul aplicației, însă odată ce ieșiți din ecosistemul lor și începeți să trimiteți mesaje cu o altă aplicație, puteți deveni o pradă ușoară pentru un șantajist. În schimbul nedivulgării pozelor dvs. private, vi se va cere o răscumpărare pe care cel mai probabil o veți plăti de teama rușinii sau chiar a posibilității de a vă pierde locul de muncă. Amintiți-vă totuși că odată ce un actor rău intenționat preia fotografiile dvs., este posibil ca acestea să rămână pe web pentru totdeauna și ar putea chiar să fie vândute pe alte site-uri web fără știrea sau acordul dvs.
Rețineți că deși există escrocherii prin sextorsionare, precum email-urile neașteptate primite de la persoane necunoscute care pretind că au pozele cu dvs. nud, sextorsionarea implică de fapt pe cineva căruia i-ați trimis într-adevăr imaginile. Și este mai mult decât o înșelătorie, este o infracțiune.
Sextortion is a crime, but you didn’t do anything wrong. If you believe you are a victim or someone you know is the victim of sextortion, there is hope. Talk to a trusted adult or call the FBI at 1-800-CALL-FBI (225-5324). #StopSextortion pic.twitter.com/GU2wY8EtsD
— FBI Miami (@FBIMiamiFL) July 16, 2019
Phishing
Sursa imagine: https://www.reddit.com/r/Scams/
Fiind activ pe Tinder, sunteți vulnerabili la diferite atacuri de malware și phishing. Puteți fi induși în eroare cu ușurință să deschideți un link pe care nu ar trebui să îl accesați și să oferiți un cod de verificare aleatoriu care va oferi escrocului acces la conturile dvs.
WhatsApp scam alert ⚠
I just received a text message with a verification code I didn't request. I then received a WhatsApp message from someone saying they'd requested by mistake.
I have blocked the number but please be aware and careful. Do not give your code to anyone. pic.twitter.com/S28yzB6EwV
— Helen Tamblyn-Saville ?? ? (@helentamblyn) May 2, 2021
Dar poate fi și mai complicat! Imaginați-vă că treceți cu succes de primele schimburi de mesaje online și decideți să mergeți la o întâlnire cu persoana potrivită, “cu match-ul” de pe Tinder. Grozav! Și persoana în cauză sugerează să mergeți împreună la teatru, ceea ce pare a fi o idee bună! Partenerul/a dvs. de întâlnire vă trimite linkul către piesă și vă cere să cumpărați biletele deoarece cardul lor nu funcționează pentru achizițiile online, iar dvs., fără să clipiți, completați detaliile cardului dvs. de credit și dați click pe „cumpărați”.
Însă în realitate tocmai ați introdus detaliile dvs. bancare pe un site web fals, ce a fost creat cu unicul scop de a vă fura informațiile și banii. Între timp, întâlnirea dvs. v-a dat brusc unmatch și a dispărut.
- Escrocherii financiare prin romantism
Această înșelătorie este cel mai greu de detectat și, de asemenea, de efectuat. Escrocherii financiare prin romantism au existat dintotdeauna, dar era digitală le permite escrocilor să ajungă mai departe ca nicicând. Acești escroci vă vor peria cât de mult este necesar pentru a obține ceva în schimb. Aceștia sunt oameni reali, cu profiluri reale, dar cu intenții profund rele. Și să nu credeți că ei caută doar venituri mari - este suficient pentru mulți dintre ei să vă facă să plătiți prânzurile și cinele scumpe (ceva ce mulți vor face pentru a impresiona).
Pe lângă impactul financiar evident al acestei înșelătorii, există și o suferință emoțională importantă, care este greu de evitat atunci când cineva înțelege prin ce tocmai a trecut.
Just in time for #ValentinesDay ? –
FTC data show romance scams hit record high; $547 million reported lost in 2021. New data spotlight shows reported losses up nearly 80% from 2020: https://t.co/XD3xWnwKJw #DataSpotlight #ValentinesDay2022 pic.twitter.com/zykQmNwlfn— FTC (@FTC) February 11, 2022
Factorul uman
Adevărul fie spus, toți ne înfățișăm drept cea mai bună variantă a noastră atunci când mergem la o întâlnire, ascunzând acea latură mai puțin de excepție pe care parcă o avem cu toții. Într-un fel, este posibil să ne comportăm cu toții ca niște mici experți în manipulare. Diferența este că, în timp ce vrem să-i fermecăm pe deplin pe cei cu care ieșim, adevărații escroci vor să ne facă rău. De aceea, este esențial să ne asigurăm că știm cum să evităm situațiile riscante și există câțiva pași ușor de urmat:
- Nu mutați conversația din Tinder în alte aplicații de mesagerie. Acest lucru vă va menține într-un mediu mai sigur în care puteți raporta cu ușurință un escroc, protejându-vă pe dumneavoastră și pe alți utilizatori.
- Nu deschideți linkuri trimise prin Tinder, mai ales dacă au o adresă URL scurtă.
- Dacă decideți să mutați conversația într-o altă aplicație, cum ar fi WhatsApp, nu trimiteți fotografii cu dvs. care ar putea fi utilizate greșit.
- Aveți încredere în instinctul dvs. Dacă un profil pare prea frumos pentru a fi adevărat sau este prea incomplet, glisați persoana spre stânga în aplicație și protejați-vă de o posibilă înșelătorie.
Rețineți întotdeauna că riscul nu are loc doar online, ci și în viața reală. Luați în considerare întotdeauna siguranța dvs. atunci când întâlniți pe cineva nou. Partajați locația dvs. cu un prieten și întâlniți-vă în spații publice aglomerate. Acest sfat este și mai important pentru persoanele din orice grup vulnerabil care pot fi mai expuse la violență sau furt.
Pentru mai multe informații și sfaturi pentru a fi în siguranță în timp ce navigați în căutarea unui prieten și partener de viață, reveniți, deoarece vom acoperi setările de confidențialitate ale aplicațiilor de întâlniri într-un articol distinct. Rămâneți în siguranță și fiți pe fază!
Lasa un comentariu