Cât de des mergeți undeva fără telefon? Și cum vă simțiți când mergeți într-o zonă fără semnal? Să fim sinceri, majoritatea dintre noi ar admite că a nu avea dispozitivele la îndemână poate fi o sursă de stres. Și chiar este, după cum o arată și studiile: nomofobia, sau teama de a fi fără dispozitivele digitale, afectează peste 90% din utilizatori.
Dar de ce smartphone-urile au devenit însoțitori indispensabili? Sunt dispozitivele și aplicațiile online principalul motiv pentru care petrecem mai mult timp în mediul digital? Iată cum au fost proiectate acestea pentru a ne capta atenția în mai multe moduri decât ne-am putea da seama și ce tipuri de implicații poate avea un atașament nesănătos față de ele, nu numai pentru echilibrul mental, dar și pentru confidențialitatea și securitatea datelor dvs. personale.
De ce nu vă puteți desprinde de dispozitive?
1. Comoditatea
Există aproximativ 7 miliarde de smartphone-uri în întreaga lume, reprezentând în jur de 85% din populația globală de 8 miliarde. Și când te gândești la diferitele funcții pe care le poate avea un smartphone, nu este o surpriză că acestea sunt atât de populare. Cu abundența de aplicații de pe piață, aceste dispozitive de mici dimensiuni pot simplifica stresul vieții de zi cu zi, pot elimina plictiseala și vă pot menține conectat în permanență. În ziua de azi, puteți chiar experimenta o întreagă relație romantică de pe telefon folosind AI.
Jocurile mobile înseamnă că vă puteți distra în călătorii lungi sau delegații în care plecați singuri, cu universuri virtuale, puzzle-uri sofisticate și recompense pe măsură. Un alt punct de interes o reprezintă aplicațiile de fitness, care vă pot ajuta să vă atingeți obiectivele de tip #newyearnewme. Cu ajutorul acestora puteți urmări progresul dvs., puteți descoperi noi antrenamente și puteți câștiga motivație în acele zile în care ieșirea la alergare nu pare atât de atrăgătoare.
Lista este într-adevăr nesfârșită... Și asta face parte din problemă. De ce nu am dori să folosim aceste instrumente pentru a ne menține mai în formă, pentru a construi conexiuni mai puternice și pentru a face acele navete lungi și grele mai plăcute?
Dar ceea ce este posibil să nu realizăm este că aceste aplicații au caracteristici specifice special concepute pentru a ne face să revenim pentru și mai multe beneficii. Luând în considerare faptul că o persoană petrece în medie peste 3 ore pe smartphone în fiecare zi, utilizarea aplicațiilor online poate depăși beneficiile și se poate transforma într-o dependență.
2. Fluxurile infinite de conținut
Ceea ce la început era doar o „verificare rapidă” pentru a vedea ce se întâmplă în sfera dvs. digitală, s-a transformat acum într-o avalanșă de conținut. Alte știri, postări și videoclipuri captivante apar automat pe măsură ce derulați feed-ul din aplicațiile preferate, pentru a vă stârni și menține interesul pentru cât mai mult timp, pierzând cu ușurință noțiunea timpului.
Cu algoritmi unici care se asigură că ceea ce vedeți este similar cu postările și conținutul cu care ați interacționat anterior, nu este de mirare că nu vă puteți abține. Un astfel de exemplu este timpul conectat la platforma TikTok, statisticile arătând că o persoană petrece în medie 90 de minute pe zi în aplicație.
3. Satisfacția instantanee
Probabil că sunteți familiarizat cu acel val de bucurie pe care îl simțiți atunci când postarea pe care ați distribuit-o online a primit cât mai multe „aprecieri” și „comentarii”. Iar tocmai acest sentiment vă îndeamnă să vreți mai mult. Această validare socială declanșează sistemul de recompense din creier, o rețea complexă care stimulează anumite comportamente prin eliberarea de dopamină (hormonul plăcerii).
De asemenea, puteți obține această eliberare de dopamină și din alte lucruri, cum ar fi consumul de ciocolată sau shopping online pentru produsele preferate, motiv pentru care s-ar putea să ajungeți să consumați toată cutia de bomboane sau să goliți cardul bancar. Având în vedere că puteți obține aceeași satisfacție direct pe dispozitivul dvs. fără a face pagubă în buget și fără a sabota noua dietă, de ce nu ați face-o?
4. Notificările constante
Nu ați folosit trackerul de alergare de ceva vreme? Nu vă faceți griji, aplicația dvs. vă va anunța. Când această notificare apare pe dispozitivul dvs., vă veți simți atras să o explorați pentru a afla mai multe. Și apoi, pentru a evita FOMO (Fear Of Missing Out), mai târziu veți reveni la aplicație pentru a consulta ultimele statistici și timpii înregistrați.
În timp ce notificările aplicațiilor de fitness pot să conducă la obiceiuri sănătoase într-o oarecare măsură, în alte cazuri, cum ar fi atunci când apare o notificare care vă înștiințează că unul dintre prietenii dvs. a postat un story nou pe Instagram, acest lucru vă poate împinge înapoi în bucla de scrolling, când puteți pierde ore în șir derulând conţinut.
5. Senzația de evadare
Fie că vă uitați la cel mai recent serial, fie că vă pierdeți în fotografiile cu destinația preferată de vacanță, nu se poate nega că dispozitivele inteligente oferă un portal captivant de evadare din stresul cotidian. Această ușurare a oricăror sentimente negative provocate de rutina de zi cu zi stimulează o eliberare suplimentară de dopamină care apoi adâncește și mai mult privitorul în online.
Deși acest lucru poate fi bun și chiar necesar pentru unii oameni să se oprească și să scape de stres, atunci când se ajunge la o etapă în care nu mai simți emoțiile din viața reală, vă este greu să vă păstrați concentrarea și scad randamentul și productivitatea, ar putea fi timpul să faceți o pauză și să regândiți petrecerea timpului liber.
Pericolele nomofobiei
Mai sus am prezentat câteva dintre motivele pentru care ați putea fi atât de atașat de dispozitivele dvs., dar cum vă poate afecta acest lucru sănătatea și bunăstarea generală?
1. Lipsa unui somn de calitate
Pe lângă anxietatea și stresul pe care le puteți simți atunci când sunteți „deconectat”, care oricum poate afecta calitatea somnului, lumina albastră pe care o emit dispozitivele poate afecta producția de melatonină, hormonul responsabil pentru a adormi. Dacă ați stat până târziu și ați dat scroll pe ecrane, este posibil să pierdeți fereastra de odihnă de înaltă calitate, vitală pentru un sistem imunitar sănătos, o funcție cognitivă bună și o bună dispoziție generală.
2. Izolarea socială
În mod ironic, numeroasele aplicații de socializare de pe telefoanele mobile ne pot îndepărta de relațiile noastre reale (IRL). Să luăm un exemplu: când ieșiți cu un prieten la prânz, aveți telefonul pe masă și verificați notificările la fiecare minut? Acest lucru poate însemna că nu vă implicați pe deplin și nu sunteți prezent 100% la întâlnire, pierzând astfel indicii cruciale ale limbajului corpului care v-ar permite să vă conectați și mai mult cu persoana din fața dvs. În acest mod, prietenul dvs. este surprins neplăcut de lipsa de atenție, ceea ce poate duce la o răcire a relațiilor pe termen lung. Este dificil să găsiți un echilibru între sfera socială online și cea offline, mai ales când acele notificări continuă să sune.
3. Interval de concentrare redus
Un flux constant de notificări, satisfacția imediată și natura rapidă a dispozitivelor înseamnă că durata în care suntem atenți la un anumit lucru are de suferit. De ce am citi un document de două pagini când putem urmări doar un rezumat video de 20 de secunde? Smartphone-urile și dispozitivele schimbă modul în care consumăm informații, atât online, cât și offline. Acest lucru poate duce la scăderea productivității în mediile de lucru sau educaționale din lumea reală.
Anxietate crescută, tulburări de somn, concentrare redusă, niciunul din aceste aspecte nu sună prea bine. Dar atunci când dispozitivul dvs. poate oferi o lume de evadare, educație, divertisment și multe altele la doar un click distanță, totul pare mai simplu. Secretul însă este să găsiți un echilibru.
Cum sunt afectate confidențialitatea și securitatea?
Să nu uităm: nu este deloc exagerat să afirmăm că un atașament nesănătos față de tehnologie vă poate determina în cele din urmă să neglijați securitatea și confidențialitatea personală, până la punctul în care vă puteți implica în comportamente online cu risc ridicat.
Pentru început, dacă sunteți obosit și vă este greu să vă concentrați, șansele sunt mai mari să nu citiți cu atenție mesajele și să dați click pe un link aparent legitim, dar rău intenționat, care ajunge în căsuța dvs. de e-mail. De asemenea, s-ar putea să lăsați garda jos atunci când utilizați rețele Wi-Fi gratuite, fără să fiți atent la măsurile de precauție adecvate sau să reutilizați aceleași parole pentru mai multe dintre conturile dvs. online.
În plus, copiii și adolescenții sunt și mai vulnerabili la pericolele lumii online, așadar, dacă sunteți părinte, poate doriți să vă asigurați că propriul comportament reprezintă un bun model de urmat pentru o utilizare sănătoasă a tehnologiei. Pe lângă faptul că discutați cu copiii dvs. despre obiceiurile digitale sănătoase, puteți folosi ESET Parental Control pentru a vă ajuta să stabiliți limite care să le permită copiilor să profite la maxim de conectivitate, într-un mod sigur și controlat.
Pentru a ajuta la protejarea tuturor membrilor familiei, ESET Mobile Security, bazat pe peste 30 de ani de experiență și cercetare, este conceput pentru a se asigura că dispozitivele și lumea online sunt protejate, oriunde ați merge, chiar și atunci când tentațiile lumii online sunt irezistibile.
Lasa un comentariu