De ce aveți nevoie de software de control parental: 5 aspecte pe care merită să le luați în considerare


Este necesară găsirea unui echilibru între dorința părinților de transforma internetul într-un loc mai sigur pentru copiii lor și nevoia copiilor de a avea libertatea de a explora, de a învăța și de a socializa.

Vremea în care părinții nu își făceau prea multe griji în legătură cu activitățile digitale ale copiilor lor a trecut. Dacă înainte exista un singur computer în casă care servea drept singurul punct de acces la internet și care putea fi monitorizat relativ ușor, acest lucru s-a schimbat atunci când au apărut dispozitivele mobile. Acum, provocarea este mult mai mare. Nu numai că există mai multe oportunități pentru copiii dvs. de a naviga pe internet, dar există și mai multe pericole ascunse în lumea digitală.

Acest lucru face ca software-ul de control parental să devină o aplicație din ce în ce mai atractivă și mai necesară pentru părinți și tutori legali. Chiar dacă dezvoltatorii de sisteme de operare oferă acum anumite funcții de control parental, totuși cele mai complete seturi de caracteristici sunt oferite în cadrul soluțiilor concepute de experții din domeniul securității cibernetice. Instrumentele potrivite vor spori siguranța copiilor dvs. și le vor oferi acestora libertatea de a explora, de a învăța și de a socializa.

De ce să folosiți un software de control parental?

Copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor. Înainte de pandemie, timpul petrecut în fața ecranelor de către copiii din SUA era estimat la aproape patru ore pe zi. Potrivit aceluiași raport, acest interval de timp s-a dublat pe fondul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. Cu toate acestea, tehnologia s-a impus drept o parte esențială a vieții copiilor și tinerilor, mai ales în timpul pandemiei, când mulți dintre ei au utilizat-o pentru a-și pregăti lecțiile, pentru a rămâne conectați cu prietenii și pentru a petrece timpul pe site-urile și aplicațiile lor preferate.

La fel ca în cazul multor aspecte, este important pentru părinți să înțeleagă unde se pot ascunde pericolele ca mai apoi aceștia să poată să reducă expunerea copiilor la diferitele riscuri. La prima vedere, există multe motive de îngrijorare. Printre acestea se numără:

  • Conținutul neadecvat precum materiale sexuale explicite, conținut sexist sau discriminatoriu, imagini/video deranjante sau violente, site-uri de jocuri de noroc și limbaj licențios. Ceea ce considerați că este neadecvat va depinde mult de vârsta și de nivelul de maturitate al copilului.
  • Din păcate, hărțuirea este o realitate pentru mulți copii. Dar lumea online extinde, fără îndoială, amenințarea mult dincolo de rețeaua lor imediată de prieteni. Un studiu realizat de către UE susține că jumătate dintre copii au fost victime ale hărțuiri cibernetice.
  • Prădători online. Copiii sunt adesea predispuși să aibă încredere în persoanele pe care le întâlnesc online. Din păcate, unii adulți sunt pregătiți să profite de acest lucru. De obicei, aceștia vor încerca să câștige încrederea victimelor lor, pretinzând că sunt persoane de vârstă apropiată în aplicațiile de socializare, de mesagerie, de jocuri online și în alte aplicații.
  • Scurgerile accidentale de date. Deși cu toții, la un moment dat, am partajat excesiv informații în mediul online, copiii au adesea un cerc de prieteni digitali mult mai mare decât adulții, ceea ce înseamnă că pot exista actori rău intenționați care caută mereu informații personale pe care le pot folosi. Chiar și ceva inofensiv precum numele unui animal de companie, adresa locuinței sau faptul că pleacă în vacanță ar putea fi folosit în atacuri digitale.
  • Furtul de identitate și escrocheriile de tip phishing. De îndată ce copiii dvs. încep să înregistreze conturi pe platforme de social media, aplicații de mesagerie și e-mail, aceștia vor fi asaltați de mesaje false menite să-i convingă să ofere informații personale sensibile și informații financiare sau să instaleze programe malware. Multe dintre aceste mesaje par convingătoare iar unele oferă promisiunea unor cadouri pentru a-și ademeni victimele.
  • Timpul excesiv petrecut în fața ecranelor a fost asociat afecțiunilor oculare, episoadelor de depresie, dereglărilor de nutriție și altor probleme fizice ce apar tot mai des în rândul copiilor. Drept exemplu, perioada în care sunt „lipiți” de un ecran înseamnă că tinerii sau copiii nu interacționează în lumea fizică, ceea ce le-ar putea afecta dezvoltarea emoțională și socială.

Ce aspecte trebuie să luați în considerare în alegerea unui software de control parental

Există o mulțime de soluții pe piață care vă pot ajuta să țineți sub control unele sau chiar toate provocările prezentate. Merită să investiți într-o soluție de control parental concepută de către o companie de încredere, cu un istoric dovedit în acest spațiu și în domeniul mai larg a securității cibernetice. Luați în considerare următoarele:

  • Metode de control prezente în aplicație care vă permit fie să blocați aplicațiile neadecvate pentru vârsta copilului, fie să controlați ce aplicații poate accesa acesta și pentru cât timp. Stabilirea unor limite zilnice sunt o idee bună pentru a minimiza timpul petrecut pe ecran.
  • Rapoartele de utilizare a aplicațiilor și a paginilor web vă vor ajuta să înțelegeți mai bine cum își petrece copilul dvs. timpul online și vă pot ajuta să identificați site-urile/aplicațiile care ar putea să fie blocate în viitor. De asemenea, ar trebui să vă înștiințeze în legătură cu orice aplicații noi instalate pe dispozitivul copilului dvs.
  • Opțiunea de navigare în siguranță protejează copilul în timp ce acesta navighează pe internet, blocând în același timp accesul la site-urile etichetate în prealabil ca neadecvate vârstei. În acest caz, este utilă funcția prin care copilul vă poate solicita accesul la site-uri specifice, pe care să le puteți gestiona apoi de la caz la caz.
  • Alertele de geolocalizare vor indica locația dispozitivelor copilului dvs. pentru a putea verifica locul în care se află acesta. O altă caracteristică utilă este capacitatea de a crea „zone” fizice, cu notificări trimise pe dispozitivul dvs. atunci când copilul dvs. intră sau iese din zona stabilită.
  • Un portal simplu de utilizat este ultima piesă a puzzle-ului, permițându-vă să instalați, să gestionați și să configurați cu ușurință aplicația.

Comunicarea este cheia

Deși îi poate proteja de cele mai întunecate părți ale internetului, software-ul de control parental nu este o soluție magică care va transforma copilul dvs. într-un utilizator responsabil al internet. Nimic nu poate înlocui valoarea obținută dintr-o conversație onestă cu copiii dvs. Este important să le comunicați motivul pentru care instalați software-ul parental pe dispozitivele lor. Discutați deschis despre pericolele care există pe internet și stabiliți împreună niște reguli de bază, asigurându-vă că aceștia se simt ascultați.

Luați în considerare o pauză de la utilizarea tehnologiei din când în când. Există, de asemenea, o lume exterioară minunată pe care copiii dvs. o pot explora și care nu se găsește în mediul online.

Phil Muncaster May 23, 2023

Lasa un comentariu