Dacă v-ați găsit vreodată în postura în care să vă jucați unul dintre jocurile video preferate timp de 24 de ore – mai mult sau mai puțin fără oprire – sunt șanse să vă numărați printre gamerii entuziaști. Unul chiar foarte entuziast.
Și nu sunteți singurul. În urma noii cercetări de la ESET, bazată pe răspunsurile a peste 500 de jucători, s-a constat că 6% dintre respondenți au petrecut cam o zi întreagă cufundați într-o lume virtuală, iar 10% au admis că au petrecut aproximativ 12-24 de ore absorbiți de jocurile video.
Acum, în timp ce apreciem fascinația jocurilor video, aici fiind incluse și recenta realitate augmentată bazată pe locație cu povestea de succes a aplicației Pokémon Go și consacratul joc multiplayer World of Warcraft, aceste constatări sunt îngrijorătoare.
“Gaming-ul poate crea dependență și nu este de mirare că atât de mulți respondenți la acest studiu recunosc faptul că se joacă atât de mult timp”, a comentat Mark James, specialist în securitate la ESET.
“Cu toate acestea, este crucială capabilitatea de a echilibra cu succes [jocurile cu] școala sau cu munca și prietenii sau obligațiile de familie. Nu aș recomanda niciodată nimănui să petreacă mai mult timp în lumile virtuale decât o fac în lumea reală.”
În mod interesant, sondajul sugerează că pentru cei mai mulți, aceasta este activitatea principală. Cercetarea efectuată de ESET a arătat că 83% dintre oameni vor petrece, în medie, aproximativ două ore jucându-se jocul lor preferat.
Deși acest lucru este unul pozitiv – fiind o durată de timp rezonabilă de alocat unui hobby sau unei activități (precum ar fi vizionarea unui film sau citirea unei cărți seara) – există câteva statistici îngrijorătoare, în special cu privire la securitatea unui jucător (sau lipsa acesteia).
Spre exemplu, peste jumătate dintre respondenți (52%) au susținut că nu folosesc un software de securitate pe calculatoarele lor de joc. Acest lucru este problematic, deoarece există o mulțime de amenințări grave, multe dintre acestea vizând acum în mod special jucătorii care încearcă să se distreze în mediul online.
Există numeroase motive pentru această neglijare a securității. Astfel, aceasta nu este percepută ca fiind necesară (20%) – ex. nu au nevoie de un software de securitate – deoarece jucătorii sunt iritați de pop up-uri (13%); se consideră că un software de securitate le încetinește calculatorul (12%); și deoarece le întrerupe experiența de joc (8%).
Gamers want a seamless gaming experience, so much so they’re willing to compromise their own safety.
Pe baza celor de mai sus, se pare că avem o modalitate de a face ca oamenii să își schimbe atitudinea față de siguranța jocurilor video. Considerând faptul că, deși securitatea este activată inițial, 36% dintre jucători vor închide în mod activ software-ul de securitate dacă descoperă că le încetinește computerul.
“Cu siguranță nu este o mișcare înțeleaptă oprirea unei soluții de securitate, deoarece credeți că vă întrerupe sesiunea de joc”, a remarcat James. “Securitatea pe internet este prima linie de apărare [împotriva infractorilor cibernetici] și nu ar trebui să fie oprită sau eliminată pentru nici un motiv.”
Să presupunem că opriți software-ul de securitate – acum veți fi extrem de vulnerabil în fața unui atac. Într-un astfel de caz, “riscul ca un malware să fure datele de autentificare este extrem de crescut”.
Dacă infractorii cibernetici sunt capabili să facă acest lucru, atunci pot merge mai departe și pot folosi contul dvs. pentru tot felul de activități rău intenționate. Adeseori, cel puțin în stadiile incipiente, se pot petrece astfel de evenimente fără ca dvs. să aveți habar.
“Deși există o șansă să vă recuperați contul după ce a fost blocat, putând să demonstrați că ați fost compromis, perioada de nefuncționare este cea care creează cele mai multe dificultăți”, a concluzionat James.
EDITOR
Lasa un comentariu