Aspiratoarele robot – încă un tip de dispozitiv conectat la internet vulnerabil în fața hackerilor


De când a apărut pe piață primul astfel de model, în anii 2000, aspiratoarele robot au avansat rapid. Acestea pot curăța rapid locuința, iar cele mai recente versiuni sunt aproape de a învinge chiar și provocările reprezentate de cabluri și șireturile pantofilor. Dar toate aceste beneficii aduc cu sine și riscuri de securitate. Pentru a face față obstacolelor, aspiratoarele robot moderne sunt echipate cu senzori, GPS sau chiar camere video. Pe lângă funcționalități puternice pentru a colecta praful, aspiratorul inteligent poate deține și componente care strâng de fapt destul de multe date personale.

Cât de multe știe aspiratorul despre dvs.?

La începutul anului 2022, MIT Technology Review a obținut fotografii personale și fotografii intime capturate din unghiuri joase din interiorul caselor clienților. Potrivit publicației, aceste fotografii au fost făcute de o versiune mai nouă a seriei Roomba J7 de la iRobot.

iRobot – unul dintre cei mai importanți furnizori de aspiratoare robot din lume – a confirmat că aceste imagini au fost capturate de anumite versiuni Roomba în 2020, ca parte a unui proces de dezvoltare a produsului.

Imaginile au fost făcute de Roomba și apoi trimise către Scale AI, care le folosește pentru dezvoltarea AI și care, în cele din urmă, ajută iRobot să-și îmbunătățească produsele completând librăria de obiecte și obstacole recunoscute de dispozitiv. Din păcate, în acest caz, un număr de lucrători Scale AI nu și-au respectat acordurile de confidențialitate și au distribuit fotografiile făcute de aspiratoare în grupuri private pe rețelele sociale.

Casa dvs. poate oferi informații personale despre proprietari

În august 2022, Amazon și-a anunțat intenția de a achiziționa iRobot. Într-o perioadă de preocupări majore legate de reglementările privind concurența pe piață și confidențialitate, în cadrul înțelegerii dintre cele 2 companii s-au analizat și ce tipuri de date ar putea fi colectate de Amazon și cum ar putea fi utilizate. În iulie 2023, Comisia Europeană a anunțat o investigație oficială a acordului pentru a înțelege dacă acesta ar putea oferi unei companii precum Amazon un mare avantaj pentru modelul său de business. În alte cuvinte, dacă imaginile colectate ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți sugestiile de achiziții organice și reclame mai bine personalizate, bazate pe date personale reale.

De exemplu, aspiratoarele robot vă pot învăța rutina zilnică în funcție de programul de curățare pe care l-ați stabilit. De asemenea, planurile de etaj ale casei scanate dezvăluie dimensiunea și designul unei case, ceea ce poate sugera informații legate de nivelul de trai și nivelul de venit al proprietarilor. În acest caz, o scurgere de date ar putea dezvălui imagini ale căminului dvs., inclusiv modalități de a identifica cine sunteți și unde locuiți.

Cum poate fi folosit un aspirator inteligent pentru a spiona utilizatorii?

Inspirată de tehnica interceptării prin trasul cu urechea, care a fost folosită încă din Războiul Rece, cercetarea din 2020 condusă de informaticieni de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) și de la Universitatea din Maryland (UMD), a folosit sistemele de navigație ale aspiratoarelor roboți pe care le-a transformat în microfoane laser.

Astfel, un obiect precum un aspirator în interiorul casei dvs. poate să înregistreze modificări ale vibrațiilor produse ca răspuns la undele de presiune create. Aceste schimbări pot fi, în cele din urmă, convertite, astfel încât o conversație care are loc în acea cameră să poată fi ascultată.

Cu cât un dispozitiv inteligent este mai sofisticat, cu atât poate culege mai multe date

Versiunile recente ale aspiratoarelor robot păstrează de obicei o hartă a casei și pot fi operate prin intermediul unei aplicații pentru smartphone. Multe dintre aceste modele au și control vocal, de obicei compatibil cu Amazon Alexa sau Google Assistant. Și majoritatea funcțiilor inteligente provin de la camere, senzori și microfoane.

Dacă doriți un robot aspirator orientat spre confidențialitate, luați-le în considerare pe cele care se bazează pe măsurarea inerțială și care combină giroscoape și accelerometre. Motivul este simplu: astfel de dispozitive nu au nevoie de camere, lasere sau cartografiere pentru a funcționa. Cu toate acestea, dezavantajul este că se mișcă mai puțin eficient decât omologii lor de ultimă generație și pot trece în mod repetat prin anumite zone ale spațiului. 

Când vine vorba de controlul unui aspirator inteligent cu ajutorul telefonului mobil, utilizați aplicații mobile securizate în loc de control vocal.

Cum să vă protejați datele?

Având în vedere popularitatea în creștere a unui număr tot mai mare de aspiratoare robot și nu numai, iată câteva puncte de luat în considerare înainte de a cumpăra un nou aspirator inteligent:

  • Unele modele pot funcționa offline, cu anumite funcții dezactivate precum telecomanda sau timerul. Altele trebuie setate în mod special pentru a nu trimite date către serverul producătorului.
  • De asemenea, pentru multe modele este disponibilă funcția de restricționare a accesului în anumite încăperi, cum ar fi un dormitor sau o baie. Acest lucru se poate face prin setări sau prin utilizarea barierelor de tip perete virtual. 
  • Înainte de a cumpăra un nou aspirator inteligent, verificați producătorul acestuia. Alegeți-l pe cel care favorizează criptarea datelor și necesită autentificare cu doi factori pentru a accesa aplicațiile mobile ale robotului.
  • Alegeți un furnizor care oferă actualizări regulate pentru aplicația mobilă și pentru firmware-ul aspiratorului.
  • Verificați întotdeauna durata de viață a produsului pe care îl cumpărați și pentru cât timp este de așteptat să primească asistență de la producător.

 

Ce alegeți: confidențialitate sau comoditate?

Evoluția aspiratoarelor inteligente și locul de top printre preferințele consumatorilor este un exemplu de tranziție de la preocuparea pentru confidențialitate la economisirea de timp și comoditate. Cu cât dispozitivele inteligente sunt mai performante și cu cât li se permite să culeagă mai multe date, cu atât mai mult pot stoca informații despre utilizatori, și, prin urmare, există o garanție tot mai scăzută că intimitatea se va păstra pe deplin intactă.

Pentru cei care își prețuiesc confidențialitatea și protecția datelor în detrimentul comodității, cel mai bun mod de a rămâne departe de văzul lumii este de a folosi modele mai vechi, uneori considerate chiar demodate. Utilizarea unui aspirator standard poate necesita mai mult timp pentru a termina curățenia de weekend, dar cel puțin nu vă va fotografia.

Cu toate acestea, pentru cei care decid să utilizeze dispozitive inteligente moderne, atunci a fi selectiv cu setările, permisiunile și tipul de date pe care le pot colecta acestea este cea mai recomandată modalitate de a păstra un oarecare control asupra confidențialității.

Roman Cuprik August 7, 2023

Lasa un comentariu