Bazele securității cibernetice sunt stabilite acasă: ajutați-vă copiii să rămână în siguranță online


Nu știți cum să vă ajutați copiii și adolescenții să rămână în siguranță în spațiul cibernetic? O conversație deschisă este un bun punct de plecare.

În era digitală de astăzi, internetul joacă un rol major în viața tinerilor, influențând modul în care aceștia cresc și se dezvoltă în continuare, devenind adulți cu drepturi depline care se aventurează în lumea reală: de la resurse educaționale la conexiuni sociale, descoperirea ultimelor tendințe în materie de dans sau vizionarea de videoclipuri despre cum se gătesc pastele, lumea online oferă posibilități și resurse infinite.

Internetul este poarta către o lume a divertismentului. Cu aproximativ 20 de zetabiți de date generate în fiecare an (un zetabit este echivalentul a 100 de miliarde de gigabiți, iar un gigabit reprezintă aproximativ cantitatea de date dintr-un film de lung metraj), nu există riscul de a rămâne vreodată fără lucruri noi de explorat.

În momentul actual copiii și adolescenții au acces la mai mult conținut ca niciodată. Și, în medie, un adolescent petrece pe ecran peste 7 ore pe zi. Cu toate acestea, în timp ce acest peisaj digital în continuă evoluție poate sprijini învățarea și conectarea, el vine și cu partea sa de riscuri și provocări.

Hărțuirea cibernetică, prădătorii online, intruziunile în viața privată, programele malware, precum și phishing-ul și alte escrocherii - toate acestea sunt cauzate, cel puțin parțial, de o lipsă de conștientizare și de măsuri de precauție ineficiente sau inexistente în materie de confidențialitate și securitate cibernetică și pot avea un impact negativ nu numai asupra siguranței online a tinerilor, ci și asupra bunăstării lor offline. În acești ani cruciali de dezvoltare și creștere, părinții, tutorii și profesorii trebuie să îi ajute pe copii și adolescenți să navigheze în lumea online în siguranță și cu încredere.

Care sunt riscurile la care se expun tinerii în mediul digital?

Se pare că în fiecare zi apare o nouă platformă de socializare sau o nouă aplicație de gaming online. Odată cu aceste noutăți apar însă și noi riscuri, și ar trebui să fim cu toții vigilenți pentru a naviga în siguranță. Ceea ce ar putea părea o nouă aplicație inocentă de mesagerie se poate dovedi a fi o sursă de oportunități pentru escroci, hackeri și alți utilizatori de internet.

1. Hărțuirea cibernetică

În timp ce, anterior, hărțuirea se încheia după ce se terminau orele de curs la școală, conectivitatea constantă înseamnă că tinerii sunt acum vulnerabili la hărțuire, intimidare și excludere socială oriunde s-ar afla. Neavând un spațiu în care să se simtă în siguranță, acest lucru poate fi extrem de dăunător pentru stima de sine și sănătatea lor mentală.

2. Utilizarea abuzivă a informațiilor partajate

Social media a câștigat popularitate, numărul utilizatorilor Instagram urmând să ajungă la peste 1,4 miliarde în 2024, în timp ce TikTok, care face furori în special în rândul adolescenților, se preconizează că va ajunge la 900 de milioane de utilizatori în acest an. Dar există riscul ca tinerii să se confrunte cu utilizatori rău intenționați și/sau să partajeze materiale explicite. Fie că este vorba de un străin de pe internet, fie de cineva cunoscut, odată ce conținutul este partajat în mediul online, controlul nu mai este în mâna expeditorului, iar materialele sensibile pot fi folosite în mod abuziv.

3. Escrocherii

Toate site-urile și aplicațiile solicită introducerea de informații personale pentru „înscriere” sau pentru „a descărca” conținut. Dacă aceste date personale ajung în mâini greșite, utilizatorii se pot expune unor riscuri precum furtul de identitate, exploatarea financiară, invadarea vieții private și șantajul. În plus, odată cu creșterea numărului de e-mailuri de phishing și de site-uri web false, escrocii au și mai multe căi de atac.

4. Expunerea la conținut explicit

Cercetările arată că vârsta medie la care un copil este expus la pornografie este de 13 ani. Această expunere timpurie la un conținut grafic și sensibil poate crea așteptări nerealiste și comportamente nesănătoase.

5. Dependența de internet

Nomofobia (teama de a fi fără dispozitivele care facilitează accesul în lumea online) afectează un procent uriaș de până la 90% dintre posesorii de dispozitive. Printre pericolele nomofobiei se află lipsa somnului de calitate, izolarea socială și o capacitate de atenție redusă, ceea ce îi împiedică pe tineri să performeze la școală și să mențină o viață de familie fericită, rămânând în același timp sănătoși din punct de vedere mental și fizic.

6. Dezinformare

Se pare că persoanele mai tinere au mai multă încredere în ceea ce văd online și pot fi mai receptive la informații false sau înșelătoare. Iar acest lucru le poate influența convingerile și perspectivele într-un mod care are un impact negativ asupra relațiilor, valorilor și vieții lor de zi cu zi.

Ce pot face părinții și tutorii?

Este esențial să ne amintim că spațiul online nu este plin numai de pericole, ci acesta oferă o lume de oportunități, iar părinții și tutorii au nevoie doar de instrumentele potrivite și de încrederea de a discuta deschis cu copiii lor despre experiențele lor online.

Deși poate fi dificil ca părinții să decidă când să acorde copiilor acces la dispozitive digitale, studiile arată că vârsta medie la care copiii primesc primul lor smartphone este de 11 ani. La această vârstă, cei mici încă descoperă cine sunt și care este locul lor în lume, așa că este și mai important ca un părinte sau tutore să poarte discuții deschise despre siguranța online. Iată ce măsuri pot lua părinții sau tutorii:

1. Asigurați-vă că tinerii dețin cunoștințele necesare

Cunoașterea este putere, mai ales atunci când vine vorba de navigarea în complexa lume online. Este o idee excelentă să vă asigurați că copiii sunt familiarizați cu aplicațiile și funcțiile disponibile pe dispozitive înainte de a intra în posesia propriilor aparate.

De exemplu, atunci când copiii dvs. observă că folosiți smartphone-ul, poate vă rezervați o clipă pentru a le explica pentru ce utilizați dispozitivul și de ce. Arătați-le diferitele aplicații pe care le aveți, ce fac acestea și cum le folosiți. Dacă sunteți deschis cu ei în legătură cu ceea ce faceți dvs. în mediul online, este mai probabil ca și ei, la rândul lor, să fie mai deschiși cu dvs. în legătură cu propriile lor obiceiuri digitale.

Aveți instalate aplicații pe care nu vreți ca cei mici să le vadă, acestea putând afișa conținut neadecvat vârstei lor? Nu uitați să le puneți într-un dosar de tip „aplicații ascunse” sau „dosar securizat”, în care aveți acces doar cu parolă.

2. Evidențiați capcanele digitale

Internetul poate fi un câmp minat în ceea ce privește conținutul nepotrivit, hărțuirea cibernetică, escrocherii și furt de identitate, și nu este întotdeauna evident ce este sigur și ce nu.

Implicați-vă în discuții deschise pentru a vă educa copiii cu privire la potențialele riscuri și oferiți strategii pentru a se păstra siguranță:

  • Învățați copiii cum să evalueze în mod critic informațiile online astfel încât să ia decizii conștiente dacă acestea sunt reale sau false.
  • Arătați-le cum să recunoască și să raporteze hărțuirea cibernetică.
  • Treceți în revistă instrumentele pe care le pot folosi pentru a-și proteja informațiile personale, cum ar fi autentificarea cu doi factori și un manager de parole și, dacă este necesar, ajutați-i să le configureze corect.

Sunt șanse ca cei mai mici să fie cei mai interesați de jocurile pe care le pot juca pe dispozitivele lor. În acest caz, le-ați putea arăta câteva dintre cele mai populare, profitând de ocazie pentru a le spune clar ce acțiuni sunt sigure și explicându-le ce este un pop-up malițios care ar putea sfârși prin a vă sustrage bani de pe card.

3. Încurajați formarea unor obiceiuri online sănătoase

La fel cum îi învățați pe copii importanța unei alimentații sănătoase și a exercițiilor fizice, este esențial să le insuflați de la o vârstă fragedă obiceiuri online sănătoase.

Înainte de a le oferi copiilor dvs. să aibă libertate deplină în spațiul digital, trasați limite în ceea ce privește timpul petrecut în fața ecranului, stabiliți reguli pentru o utilizare responsabilă a rețelelor sociale și încurajați detoxifierea digitală pentru a menține un echilibru sănătos între activitățile online și cele offline. Prin demonstrarea unui comportament digital sănătos și discutând despre importanța acestuia, vă puteți ajuta copiii să dezvolte obiceiuri pe termen lung care promovează bunăstarea în era digitală.

Pentru a contribui la menținerea acestor obiceiuri, funcțiile de control parental disponibile pe dispozitive și browsere de internet vă permit să filtrați conținutul, să monitorizați activitatea online a copilului dvs. și să stabiliți restricții, după caz.

4. Fiți la curent cu riscurile emergente

Peisajul digital evoluează în mod constant, cu noi aplicații, tendințe și amenințări online care apar în mod regulat. Discutați cu copiii despre cele mai recente trenduri și riscuri online pentru a-i face conștienți de faptul că nu fiecare aplicație, utilizator web sau platformă socială este exact ceea ce pare. Creați un spațiu sigur pentru ca ei să pună întrebări despre propria lor viață online și asigurați-vă că se simt ascultați. În acest fel, se vor simți liniștiți și încurajați să apeleze la dvs. dacă sunt deranjați de ceva ce au văzut online.

Așadar, transformați conversațiile în unele distractive și interesante, în care toată lumea să afle ce se întâmplă în viețile digitale ale celorlalți, încurajând siguranța în online și consolidând în același timp legăturile offline.

Imogen Byers April 10, 2024

Lasa un comentariu