În vreme ce platforma TikTok continuă să crească ca popularitate, în special în rândul adolescenților, părinții au la dispozitie o nouă caracteristică ce le oferă un control mai mare asupra modului în care copiii interacționează cu aplicația
Într-un articol anterior, am analizat modul în care utilizatorii TikTok se pot proteja folosind opțiunile de securitate și confidențialitate puse la dispoziție de către platformă. Cu toate acestea, platforma nu este folosită doar de către adulți, platforma este extrem de populară și în rândul tinerilor și adolescenților. Acest lucru vine la pachet cu un val de îngrijorări din partea părinților, întrucât copiii pot fi expuși unor modele nu tocmai potrivite sau conținut nepotrivit ce nu ar trebui vizionat până la anumite vârste
De aceea, la începutul acestui an, TikTok a introdus o caracteristică numită Family Pairing. Deși părinții puteau încă de dinainte să seteze diferite restricții, era necesar să o facă direct de pe dispozitivele copiilor. Noua funcție este mai practică și le oferă părinților un grad mai mare de control.
Cum pot părinții să controleze modul în care folosesc TikTok copiii?
E destul de simplu să implementați funcția Family Pairing. Trebuie să apăsați pe „Me” și apoi pe cele trei puncte, care vă vor duce la meniul Settings and Privacy. Dacă dați scroll în jos, ar trebui să vedeți secțiunea Family Pairing. Dați click și veți putea alege dacă sunteți părintele sau copilul.
Opțiunile tinerilor sunt limitate: pot scana codul QR doar din aplicația părinților, prin care renunță la o parte din controlul aplicației. Pe de altă parte, părinții pot acum să reorganizeze aplicația și să restricționeze sau să permită accesul la anumite funcții.
Folosind modulul Screen Time Management, părinții pot stabili un buget de timp pe care îl pot petrece copiii în aplicație. Această funcție se poate dovedi destul de utilă, întrucât mulți adolescenți petrec deja o cantitate copleșitoare de timp pe telefoanele lor, navigând prin social media, jucând diverse jocuri și împărtășind neîncetat fiecare mic detaliu din viața lor.
Un alt lucru de care părinții ar trebui să fie conștienți este conținutul de pe această platformă - nu tot ceea ce se găsește pe TikTok este potrivit pentru copii și adolescenți. De aceea, în încercarea de a menține platforma potrivită pentru familii, aplicația le permite părinților să folosească instrumentul Restricted Mode. Acesta va filtra conținutul „ce ar putea să nu fie potrivit pentru publicul larg”, așa cum a anunțat aplicația de socializare. Dacă nu sunteți sigur ce înseamnă asta, un exemplu ar fi artiștii adulți care folosesc platforma pentru a ajunge la un public mai larg. Atât funcția Screen Time Management, cât și Restricted Mode sunt disponibile pentru toți utilizatorii în meniul Digital Wellbeing.
Un alt articol pe aceeași temă: 3 lucruri care merită discutate cu copiii înainte ca aceștia să utilizeze rețelele de socializare
A treia opțiune oferită părinților este restricționarea persoanelor care pot comunica cu copiii lor prin mesagerie directă. Acest modul poate împiedica anumite persoane să trimită mesaje copiilor sau părinții pot opta pentru dezactivarea completă a mesageriei. În ceea ce privește mesajele necorespunzătoare, TikTok nu permite nimănui să trimită imagini sau videoclipuri prin mesaje directe și, în plus, la începutul acestui an, platforma a început dezactivarea automată a mesajelor directe către utilizatorii cu vârste sub 16 ani.
Câteva concluzii
În timp ce unii ar putea susține că aceste măsuri încalcă viața privată a copiilor, este important de notat că generația Z este prima generație din lumea digitală modernă care a fost expusă la astfel de diferite tipuri de riscuri, ce nu se aseamănă sub nicio formă cu cele întâmpinate de generațiile din urmă. Deci, se poate dovedi util să îi introducem în lumea rețelelor sociale cu un pic de îndrumare decât să îi lăsăm să se descurce de unii singuri cu propriile dispozitive. În acest fel, ei pot afla despre riscurile asociate cu rețelele sociale și pot fi educați să fie responsabili și prudenți în această lume virtuală.
Dacă doriți să le vorbiți despre setările de confidențialitate și securitate de pe TikTok, puteți consulta articolul nostru anterior.
Pentru a afla mai multe despre mai multe pericole cu care se confruntă copiii online, precum și despre modul în care ne poate ajuta tehnologia, vă invităm să accesați platforma noastră Safer Kids Online.
Lasa un comentariu