10 sfaturi pentru a vă securiza noul dispozitiv primit în dar


Despachetarea unui nou gadget în această perioadă de sărbători vă va aduce bucurie, dar lucrurile se pot înrăutăți rapid dacă dispozitivul și datele conținute nu sunt securizate corespunzător.

În sezonul festiv în toi, cu toții așteptăm cu nerăbdare să primim cadouri de la prieteni și familie. Din ce în ce mai mult, darurile primite vor consta într-un nou gadget sau tehnologie în vogă. Acestea ar putea fi un tracker de fitness, un laptop, un smartphone sau chiar un sistem de monitorizare audio-video pentru copii. Concluzia este că suntem cu toții utilizatori entuziasmați de dispozitive inteligente. De exemplu, mai mult de jumătate dintre europeni folosesc în prezent un televizor conectat la internet, un sfert (26%) folosesc ceasuri inteligente și alte dispozitive purtabile, iar o cincime (20%) sunt fani ai dispozitivelor de jocuri conectate la internet.

Dar, odată cu adoptarea plină de avânt a dispozitivelor inteligente, vine și un risc suplimentar. Este posibil ca cei dragi să nu fi fost prea atenți la textul cu litere mici atunci când au apăsat butonul „cumpără” pentru a achiziționa cadourile. Așadar, este de datoria noastră să ne asigurăm că darul nostru este protejat.

Care sunt riscurile?

Nivelul de risc la care vă expuneți va depinde de tipul de dispozitiv pe care îl primiți. Dar există câteva probleme comune care vă pot pune în pericol conturile online și datele personale și financiare, spre exemplu:

  • Produsul conține software sau firmware nepotrivit. Acest lucru ar putea permite infractorilor cibernetici să exploateze vulnerabilitățile în atacurile lor pentru a atinge o varietate de obiective.

  • Parola implicită din fabrică a produsului este ușor de ghicit/compromis, iar produsul nu solicită utilizatorului să actualizeze imediat parola. Acest lucru ar putea permite unui atacator să deturneze produsul de la distanță cu un efort relativ mic.

  • Nu există un protocol de autentificare cu doi factori (2FA) activat în mod implicit, ceea ce ar putea facilita compromiterea dispozitivului de către hackeri.

  • Nu este activată blocarea dispozitivului, ceea ce pune dispozitivul în pericol dacă este pierdut sau furat.

  • Setările de confidențialitate nu sunt suficient de sigure din start, ceea ce va conduce la partajarea excesivă a datelor personale cu agențiile de publicitate sau cu potențiale entități rău intenționate. Acest lucru este deosebit de îngrijorător dacă este vorba de o jucărie pentru copii.

  • Anumite setări, cum ar fi înregistrarea video și audio, sunt activate în mod implicit, punând în pericol intimitatea copilului dvs.

  • Procesul de creare a contului și de conectare în cont nu este criptat, ceea ce vă expune numele de utilizator și parolele.

  • Conectarea (pairing-ul) dispozitivului cu o jucărie inteligentă sau cu o aplicație se face prin Bluetooth, fără a fi necesară autentificarea. Acest lucru ar putea permite oricui aflat în raza de acțiune să se conecteze cu dispozitivul pentru a transmite conținut ofensator sau neadecvat sau pentru a trimite mesaje nepotrivite copilului dvs.

  • Dispozitivul are activată în mod automat funcția de geolocalizare, ceea ce ar putea să vă pună familia în pericol fizic sau să vă expună riscului unei spargeri a locuinței.

  • Dispozitivul nu are instalat niciun software de securitate, ceea ce înseamnă că este mai expus amenințărilor provenite de pe internet, care ar putea fura date sau chiar bloca dispozitivul.

 

ARTICOL SIMILAR: Cum să configurați soluția de control parental pe noul smartphone al copilului dvs.

Provocarea constă în faptul că, în multe părți ale lumii, producătorii, distribuitorii și importatorii nu sunt obligați prin lege să vândă produse conectate la internet care să fie protejate. Exploatând proiectarea defectuoasă a furnizorilor și atenția limitată acordată celor mai bune practici de securitate, hackerii pot efectua o serie de atacuri pentru a vă compromite dispozitivele și accesa datele stocate pe acestea. Vulnerabilitățile mai sus menționate pot favoriza autentificări ale escrocilor în cadrul unora dintre cele mai sensibile conturi ale dvs, cum ar fi cele de banking online.

Alternativ, dispozitivul în sine ar putea fi controlat de la distanță și recrutat într-o rețea botnet de dispozitive compromise, folosite pentru a lansa atacuri asupra altora, precum atacuri DDoS, fraude online și campanii de phishing. De asemenea, infractorii cibernetici ar putea căuta să vă blocheze dispozitivul prin ransomware și să vă ceară o taxă pentru a vă recăpăta accesul. De asemenea, ar putea descărca un adware care „inundă” ecranul dispozitivului cu reclame, făcându-l practic inutilizabil. Între timp, protecția limitată a confidențialității poate duce la partajarea datelor despre dvs. sau familia dvs. cu agențiile de publicitate, de exemplu.

10 moduri de a vă securiza gadgeturile noi

Ținând cont de cele enumerate mai sus, urmați aceste sfaturi pentru a vă proteja pe dvs. și familia dvs. și pentru a atenua riscurile de securitate cibernetică și de confidențialitate în această perioadă:

  1. Renunțați la setările implicite și, în schimb, securizați încă de la configurare fiecare gadget cu o parolă puternică, lungă și unică.

  2. Ori de câte ori există această opțiune, activați 2FA pentru un nivel suplimentar de securitate la autentificare.

  3. Alegeți numai magazinele de aplicații online legitime atunci când descărcați aplicații pe dispozitiv.

  4. Nu faceți niciodată jailbreak (operațiunea de modificare a fișierelor de sistem iOS, care le permite utilizatorilor de a instala aplicații terțe) pentru dispozitivele dvs., deoarece acest lucru le poate expune la o serie de riscuri de securitate.

  5. Asigurați-vă că toate programele software și sistemele de operare sunt actualizate și au instalată cea mai recentă versiune. De asemenea, activați actualizările automate atunci când este posibil.

  6. Schimbați setările dispozitivului pentru a preveni orice pairing neautorizat cu alte dispozitive.

  7. Dezactivați gestionarea de la distanță și Universal Plug and Play (UPnP), dacă sunt disponibile, și asigurați-vă că dispozitivul este înregistrat și primește actualizări.

  8. Efectuați un backup al datelor aflate pe dispozitive, pentru a fi protejat în cazul unui atac ransomware sau altor amenințări.

  9. Păstrați orice dispozitiv smart de acasă într-o rețea Wi-Fi separată, astfel încât atacatorii să nu poată ajunge la informațiile dvs. cele mai sensibile.

  10. Ori de câte ori este posibil, instalați pe dispozitiv un software de securitate de la un furnizor de încredere.

Data viitoare când cumpărați un gadget pentru un prieten sau o rudă, acordați puțin timp în plus în etapa de cercetare pentru a vă asigura că acesta are evaluări și recenzii bune în ceea ce privește politicile de securitate și confidențialitate a datelor.

 

Phil Muncaster December 21, 2023

Lasa un comentariu