Sunteți în vacanță? Cum evitați problemele și temerile legate de securitatea cibernetică


De la securizarea dispozitivelor mobile la evitarea hotspoturilor Wi-Fi publice pentru conectarea la aplicații sensibile, facem o trecere în revistă a tuturor măsurilor pe care le puteți lua pentru a rămâne în siguranță în timpul acestui sezon de vacanță.

Vacanțele de vară sunt aici, un răgaz binevenit de la restricțiile pandemiei COVID-19 care se dezlănțuie în întreaga lume de peste un an. Și odată cu tendința descendentă a noilor infecții, țările se deschid încet, dar cu grijă, turiștilor care caută un pic de destindere după ce au rămas blocați multi timp în casele lor, muncind, studiind, petrecându-și cea mai mare parte din zile între aceiași patru pereți.

Când călătoriți, fie în țară, fie în străinătate, trebuie să aveți în vedere mai multe lucruri, astfel încât să nu cădeți victimă diverselor amenințări cibernetice cu care vă puteți confrunta în timp ce vă aflați într-o țară străină sau într-o zonă turistică din apropiere.

Pașapoarte false COVID-19

Pe măsură ce pandemia prezintă semne de încetinire iar vaccinarea câștigând viteză, restricțiile de călătorie sunt ridicate, iar țările se deschid mizând pe dorința oamenilor de a călătorii în vacanțe. Pentru a minimiza riscurile, unele țări introduc, de asemenea, certificate COVID-19, care permit persoanelor care le dețin să călătorească mai liber. De exemplu, Uniunea Europeană a introdus certificatul digital COVID al UE, care certifică faptul că titularul a fost vaccinat, a fost testat negativ sau s-a recuperat din boală. Acest lucru nu a scăpat de atenția infractorilor cibernetici, care au sesizat ocazia de a câștiga bani frumoși oferind spre vânzare documente de vaccinare false.

Dacă ați fost vaccinat, testat sau v-ați recuperat din boală, numai autoritatea națională sau regională de sănătate ar trebui să fie autorizată să elibereze un certificat care să ateste acest fapt și doar prin intermediul autorităților competente ar trebui să îl solicitați. Majoritatea țărilor au emis informații despre procesul de obținere a documentației pe site-urile autorităților de sănătate sau direct pe site-urile ministerelor de sănătate. Căutarea lor în altă parte vă poate duce spre site-uri web rău intenționate, care vor căuta să colecteze datele dvs. sensibile sau să vă infecteze dispozitivele cu cod malware. Și dacă vă gândiți să evitați regulile prin achiziționarea unui certificat fals, există o mare probabilitate să fiți păcăliți și o probabilitate și mai mare să fiți depistat de organele de aplicare a legii.

Faceți backup și actualizați dispozitivele

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faceți înainte de a vă aventura în călătoria dvs. este să faceți o copie de rezervă a tuturor dispozitivelor dvs. electronice care dețin orice formă de date personale sau sensibile. Accidentele sunt predispuse să se întâmple în orice moment și oriunde, iar șansele ca acest lucru să se întâmple ar putea fi chiar mai mari atunci când vă bucurați de vacanța de vară. S-ar putea să vă scăpați telefonul în piscină sau să uitați că îl aveți în buzunar în timp ce faceți o baie în mare sau s-ar putea să-l uitați undeva sau chiar să vă fie furat. Așadar, în cazul în care se întâmplă orice incident din cele enumerate, aveți datele acoperite și aveți o copie de rezervă la care să apelați odată ce înlocuiți dispozitivul.

Pentru o și mai bună protecție, este recomandabil să aveți mai multe copii de rezervă - puteți avea una în cloud, în timp ce alta ar putea fi securizată pe un dispozitiv hardware. Pentru sfaturi despre cum să faceți o copie de rezervă a dispozitivelor iOS și Android, puteți consulta ghidul nostru detaliat. Și dacă suntem la acest subiect, ar trebui să luați în considerare criptarea datelor pentru un nivel suplimentar de securitate; acest lucru se aplică atât copiilor dvs. de siguranță, cât și datelor pe care le aveți deja pe dispozitivele dvs., deoarece, dacă un dispozitiv este furat, escrocilor le va fi aproape imposibil să le exploateze. Și nu în ultimul rând, niciodată, să nu uitați să instalați cele mai recente actualizări oficiale pe dispozitivele dvs., deoarece acestea conțin în mod regulat patch-uri de securitate care vă ajută să vă protejați dispozitivul și datele.

Securizați-vă dispozitivele

Întrucât am menționat deja dispozitivele furate sau compromise în diverse accidente care au loc în vacanță, un alt lucru pe care nu ar trebui să-l subestimați niciodată este securizarea dispozitivelor dvs. utilizând măsuri de securitate încorporate, cum ar fi codurile PIN, parolele, blocarea prin pattern sau măsurile de autentificare biometrică. Mulți oameni renunță adesea la configurarea unei modalități de blocare pentru dispozitivele lor, din motive de comoditate, pentru a nu fi nevoit să deblocheze tot timpul smartphone-urile lor. Mai mult decât atât, atunci când configurați metoda de blocare, nu ar trebui să o faceți într-o manieră simplistă și să utilizați un model în formă de triunghi sau un cod PIN simplu din patru cifre, ușor de intuit.

În ceea ce privește configurarea blocării telefonului, soluția optimă ar fi utilizarea unei combinații dintre  caracteristici biometrice, cum ar fi o amprentă digitală sau scanarea feței și o parolă; sau mai bine, o expresie de acces. Același lucru este valabil și pentru laptopurile dvs. Și când alegeți o parolă, asigurați-vă că evitați greșelile obișnuite asociate creării acesteie. Și pentru a adăuga un strat suplimentar de securitate conturilor dvs. sensibile, ar trebui să utilizați întotdeauna autentificarea cu doi factori (2FA).

Fiți atent la ce vă conectați

În timp ce călătoriți, probabil veți intra într-o mulțime de restaurante, cafenele și magazine care vor oferi conexiuni Wi-Fi pe care le puteți utiliza pentru a naviga pe social media sau pentru a comunica cu cei dragi acasă. Aceasta poate părea o opțiune preferabilă în comparație cu utilizarea unui plan de date, în special dacă operatorul dvs. de rețea mobilă poate percepe prețuri mari pentru datele pe care le consumați în străinătate. Cu toate acestea, hotspoturile Wi-Fi publice nesecurizate prezintă un risc de securitate care ar putea duce la piratarea dispozitivelor dvs., la infectarea cu malware și la furarea datelor dvs. sensibile. Și dacă sunteți obligat de împrejurări să folosiți un hotspot public, o regulă bună ar fi să eviți să utilizați orice servicii care gestionează datele sensibile (de exemplu, aplicații financiare) sau orice altceva care necesită de conectare la conturile personale importante.

Din fericire, există mai multe modalități de a rezolva problema dvs. de acces la internet. Una dintre cele mai simple modalități este de a obține o cartelă SIM cu un plan de date de la un operator de rețea mobilă local de renume pe care îl puteți utiliza pentru navigarea pe internet în timp ce vă aflați în străinătate. O altă metodă este configurarea unei rețele private virtuale (VPN) pentru a fi folosită în timp ce sunteți conectat la un hotspot public, astfel încât să puteți naviga în siguranță. Dacă nu sunteți sigur cu privire la ce VPN să utilizați, puteți consulta articolul nostru care arată tipurile de rețele VPN utilizate în mod obișnuit.

Folosiți o soluție de securitate de renume

Deși acest pas poate suna logic și cunoscut de oricine, mulți oameni încă subestimează valoarea utilizării software-ului de securitate atunci când vine vorba de smartphone-uri și tablete. Cu toate acestea, este important să ne amintim că aceste dispozitive nu mai sunt „doar telefoane”, ci sunt dispozitive de calcul personale care stochează foarte multe date sensibile. Dincolo de stocarea datelor cu caracter personal, smartphone-urile și tabletele sunt folosite și pentru plata facturilor, pentru aplicații bancare, chiar pentru a alimenta diverse portofele electronice. Portofelul electronic este, în special, ceva de reținut, deoarece multor persoane nu le place să scoată tot timpul portofelul și vor recurge la utilizarea funcțiilor de plată NFC ale telefonului ori de câte ori este posibil.

De aceea, utilizarea unui software de securitate de încredere este o necesitate, de preferință o soluție completă, care vă protejează dispozitivele față de malware și vă protejează și tranzacțiile de plată online.

Oversharingul pe rețelele sociale ar trebui evitat

Publicarea fotografiilor cu imagini spectaculoase de la plajă sau din aventura în munți sau chiar și partajarea unor feluri delicioase de mâncare de care ne bucurăm în concediu, aproape toți ne-am aflat în situația de a posta genul acesta de conținut în timpul vacanțelor sau călătoriilor în străinătate. Cu toate acestea, acel tip de distribuire a momentelor preferate în timp real, în special cu datele de localizare adăugate, poate crea probleme dacă un infractor vă monitorizează conturile de socializare. Dacă împărtășiți suficiente informații, aceștia vă pot deduce locația și pot folosi datele fie pentru a se infiltra în camera de hotel, fie pentru a vă jefui casa cât timp sunteți plecat.

Pentru început, ar trebui să vă examinați conturile de social media, pentru a afla cine vă poate vedea postările și pentru a vă asigura că acestea sunt văzute doar de persoanele care sunt menite să le vadă. Următorul pas ar fi dezactivarea locației dvs., ceea ce se poate face fie prin dezactivarea serviciilor de localizare, fie prin dezactivarea opțiunii „includeți locația” din aplicația camerei dvs.: nu trebuie să arătați locul exact în care vă aflați  în fiecare moment al zilei. De fapt, examinarea aplicațiilor care au permisiunea de a accesa setările locației dvs. ar fi o metodă înțeleaptă. Și pentru a fi și mai drastici în abordare, reduceți la minimum partajarea informațiilor: nu o faceți în timp real, nu furnizați mai multe informații decât este necesar, inclusiv orice poate sugera locația dvs., cum ar fi numele sau locația unui restaurant.

Gânduri finale

Toți avem nevoie de o vacanță lipsită de griji și de libertate după acest an complicat. Cu toate acestea, trebuie totuși să ne păstrăm permanent bunul simț care să ne ferească de o euforie exagerată indusă de vacanță. Pentru a rezuma: înainte de a pleca la plaja sau în refugiul dvs. montan, ar trebui să obțineți pe cale sigură documentele de călătorie speciale solicitate de țara pe care o vizitați, să faceți copii de rezervă ale datelor stocate pe laptopuri și telefoane,  să vă asigurați și securizați dispozitivele mobile și să fiți precaut atunci când comunicați date sensibile sau când vă conectați la Wi-Fi -urile publice. Bucurați-vă de vacanță și rămâneți în siguranță!

Amer Owaida July 19, 2021

Lasa un comentariu