8 escrocherii asociate cu ofertele de muncă de la domiciliu pe care să le evitați


Acel „angajator” cu care discutați poate fi, în realitate, interesat de informațiile dvs. personale, încearcă să vă convingă să îi transferați bani sau vrea să vă manipuleze pentru a-l ajuta fără să știți în activitățile sale ilegale

Pandemia a remodelat radical felul în care abordăm locul de muncă. Pentru mulți a normalizat munca de la domiciliu (WFH - work from home). Pentru alții, a oferit ocazia de a decide dacă actuala lor carieră era cea mai potrivită pentru ei. A urmat o „demisie în masă”. Astăzi, cei mai mulți dintre noi se așteaptă ca angajatorii să ofere opțiunea de a lucra de la distanță. Mai mult de jumătate (53%) dintre angajații americani care pot lucra la distanță au un aranjament de lucru hibrid, de pildă.

În contextul în care costul ridicat al vieții afectează multe țări, oamenii caută din ce în ce mai des noi modalități de a face bani în plus. Dar escrocii sunt, ca întotdeauna, pregătiți și gata să profite de orice oportunitate. Aproape 93.000 de americani au raportat anul trecut fraude legate de oportunități de afaceri și locuri de muncă, potrivit Federal Trade Commission. Aceștia au suferit pierderi medii de 2.000 de dolari - mai mult decât orice alt tip de fraudă, cu excepția escrocheriilor legate de oportunități de investiții. Separat, cazurile de fraudă privind ocuparea forței de muncă raportate la FBI anul trecut au dus la pierderi de peste 47 de milioane de dolari.

Este mai important ca niciodată să fiți în gardă și să abordați cu prudență ofertele de muncă care par prea bune pentru a fi adevărate. Este posibil ca acel „angajator” să urmărească, în realitate, să obțină informațiile dvs. personale, banii dvs. sau dorește să îi oferiți ajutorul dvs. în activitățile sale ilegale.

Opt escrocherii de care să vă feriți

Escrocheriile legate de munca de la domiciliu pornesc, de obicei, cu un anunț online, poate pe rețelele de socializare, pe platformele accesate de către cei care caută un loc de muncă sau chiar pe site-urile de carieră legitime, abuzând de notorietatea unor platforme cunoscute precum ar fi LinkedIn. Iată câteva dintre principalele escrocherii la care trebuie să fiți atenți:

1. Reshipping

Victima este angajată să primească colete, eventual să „inspecteze” articolele și apoi să le trimită mai departe către o altă destinație. Aceste anunțuri pot căuta angajați precum „manipulant de colete”, „asistent de procesare a coletelor” sau chiar „coordonator de distribuție în depozit”. De fapt, victima primește bunuri furate, achiziționate cu ajutorul unor detalii financiare sau carduri bancare compromise, și ajută efectiv infractorul să își acopere urmele și să ascundă infracțiunea inițială.

2. Cumpărător sub acoperire fals

Victima este angajată să cumpere produse și să raporteze despre experiența de cumpărare. Cu toate acestea, cecul pe care îl primește pentru a plăti achizițiile și/sau pentru cheltuielile de formare și alte plăți inițiale va fi respins. Unele escrocherii pot impersona Mystery Shopping Professionals Association (MSPA) pentru a adăuga legitimitate escrocheriei lor.

3. Asistent personal

Victima este angajată drept asistent personal și i se cere să facă unele cumpărături pentru angajatorul său, care îi va trimite un cec pentru a acoperi cheltuielile. Acesta poate cere ca o parte din bani să fie returnată prin transfer bancar sau prin intermediul unei aplicații digitale. Bineînțeles, cecul original va fi refuzat, iar victima va rămâne în pierdere.

4. Startul propriei afaceri

O companie pretinde că oferă resurse pentru a ajuta victima să devină antreprenor. De obicei, acestea percep o taxă pentru aceste materiale de curs, care se dovedesc a fi inutile. Promisiunile de „îmbogățire rapidă” se dovedesc curând a fi false.

5. Facturare de servicii medicale

Facturile pentru servicii medicale sunt o parte esențială a lanțului de aprovizionare cu acest tip de servicii. Poate fi nevoie de multe luni de pregătire și training pentru a putea fi calificat pentru acest tip de muncă. Cu toate acestea, escrocii vor oferi adesea astfel de roluri care nu necesită nicio pregătire în prealabil. Însă victima va fi nevoită să achite materialele de curs și/sau certificările false pe care aceștia le oferă pentru instruire.

6. Anunțuri de locuri de muncă false

Uneori, escrocii creează anunțuri pentru locuri de muncă inexistente. Scopul final este acela de a determina solicitantul să trimită informații personale și alte detalii care pot fi folosite ulterior pentru a le putea fura identitatea.

7. Asamblarea unor obiecte la domiciliu

Victimelor li se spune că vor fi plătite pentru a asambla jucării sau obiecte de artizanat pe care să le trimită înapoi la angajator. Cu toate acestea, victimele trebuie să achiziționeze în avans un kit de asamblare. După ce plătesc, escrocii întrerup comunicarea iar victimele rămân păgubite.

8. Escrocherii de tip MLM

Unele dintre escrocheriile de tip MLM (multi level marketing) constau în companii false care promit că cei care se înscriu vor primi un comision dacă reușesc să recruteze alte persoane. De asemenea, victimele vor fi obligate să cumpere produse de la aceste companii pentru a le vinde potențialilor clienți.

Cum să vă păstrați în siguranță

Implementați sfaturile de bune practici pentru a fi în siguranță în fața acestor tipuri de escrocherii:

  • Căutați compania care oferă locul de muncă pentru a verifica dacă există recenzii online negative.

  • Puneți angajatorului o serie de întrebări, cum ar fi: care este costul total al programului / trainingului și când veți fi plătit, de către cine și în ce modalitate.

  • Nu faceți greșeala de a presupune că anunțul de angajare este legitim doar pentru că acesta este postat pe un site legitim.

  • Nu aplicați pentru niciun loc de muncă în care câștigurile dvs. depind de recrutarea altor persoane în cadrul companiei.

  • Nu vă încredeți în informațiile găsite pe site-ul companiei, inclusiv mărturiile altor recruți sau angajați, deoarece toate acestea pot fi falsificate.

  • Nu răspundeți contactelor nesolicitate și nu faceți click pe linkurile din comunicările nesolicitate, cum ar fi e-mailurile sau mesajele text.

  • Dacă doriți să dați curs unei oferte de angajare venite din senin, este bine să  realizați o scurtă cercetare despre companie înainte să răspundeți e-mailului primit.

 

Popularitatea escrocheriilor ce au legătură cu munca de la domiciliu reflectă atât înrăutățirea contextului economic, cât și preferința noastră din ce în ce mai mare de a lucra de la distanță. Există locuri de muncă legitime, dar pentru a rămâne protejați digital trebuie doar să fiți mereu precauți atunci când dați curs anunțurilor.

Phil Muncaster August 3, 2023

Lasa un comentariu