Instagram și adolescenții: un ghid rapid pentru părinți, pentru a-și menține copiii în siguranță


Cum vă puteți ajuta copiii să navigheze pe Instagram în siguranță? Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să le protejați confidențialitatea în aplicație.

Deși mulți adolescenți au fost captivați recent de alte aplicații de social media la modă, în special TikTok, Instagram rămâne în topul preferințelor tinerilor utilizatori de internet. Într-adevăr, copiii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani reprezintă 8% din întreaga bază de utilizatori a Instagram, platforma de partajare de conținut foto și video deținută de Facebook, având aproape 1,4 miliarde de utilizatori activi de toate vârstele în fiecare lună.

Totuși, prin Instagram copiii sunt potențial expuși unui risc crescut, asociat cu diverse amenințări online specifice rețelelor de socializare: cyberbullying, prădători online, escrocherii sau acces la conținut neadecvat. În acest articol, vom analiza cum puteți ajuta la protejarea confidențialității copilului dvs. pe Instagram, folosind unele dintre funcțiile încorporate ale aplicației. 

Confidențialitatea contului și cine poate vizualiza profilul

Primul lucru de luat în calcul sunt setările legate de confidențialitatea contului. Instagram oferă două opțiuni: orice cont poate fi public sau privat. De fapt, ca parte a măsurilor recente care vizează cei mai tineri utilizatori ai săi, Instagram setează acum implicit conturile utilizatorilor sub 16 ani ca și conturi private, în momentul creării contului. Aceștia pot alege în continuare să treacă la un cont public, schimbând configurarea inițială. Cu toate acestea, un cont privat este, în general, o opțiune mai bună, mai ales pentru că necesită ca proprietarul său să aprobe exact cine anume îl poate urmări și astfel, cine poate vizualiza conținutul publicat.

Citește și: 3 lucruri care merită discutate cu copiii înainte ca aceștia să utilizeze rețelele de socializare

În cazul în care adolescentul dvs. are motive convingătoare să folosească un cont public, luați în considerare să-l ajutați să facă cel puțin o parte din conținutul său disponibil numai pentru lista de prieteni apropiați. De asemenea, merită să purtați o discuție cu copiii dvs. despre riscurile pe care le implică deținerea unui profil public – este de preferat să nu permiteți tuturor acces la feed-ul din cont, la story-urile pe care le-au împărtășit și așa mai departe, deoarece acest lucru le poate oferi personajelor rău intenționate material suficient pentru diverse fraude, inclusiv cele de tip clonare de conturi

De asemenea, cei care au conturile publice sunt liberi să treacă la un cont privat în orice moment, dar este de menționat că urmăritorii pe care îi aveau deja, la trecerea la varianta de cont privat, vor rămâne alături de ei.

Mesaje private, comentarii, etichete și mențiuni

Poate ați auzit termenul „mai multe detalii în DM”, care înseamnă să trimiteți cuiva un mesaj privat (direct message). Mesajele directe sunt o parte comună a culturii Instagram: adolescenții nu doar dau like și comentează la postările celorlalți sau le urmăresc story-urile, ci deseori comunică prin astfel de mesaje. Acestea fiind spuse, este prudent să aveți un anumit nivel de control asupra celor care pot trimite mesaje copiilor dvs.

Având în vedere acest lucru, Instagram împiedică acum adulții să trimită mesaje celor sub 18 ani, cu excepția cazului în care copiii sau adolescenții îi urmăresc pe acești adulți. O altă funcție de siguranță pe care platforma a lansat-o recent pentru a proteja utilizatorii tineri este distribuirea de solicitări sau notificări de siguranță pentru a încuraja vigilența adolescenților în conversațiile cu adulții pe care îi urmăresc deja.

Un alt articol pe aceeași temă: Feriți-vă de aceste 5 escrocherii des întâlnite pe Instagram

„Notificările de siguranță din inbox îi vor alerta pe tineri atunci când un adult care a manifestat un comportament potențial suspect interacționează cu ei printr-un mesaj privat. De exemplu, dacă un adult trimite un număr mare de solicitări de prietenie sau de mesaje persoanelor sub 18 ani, vom folosi acest instrument pentru a alerta destinatarii în mesajele lor private și pentru a le oferi opțiunea de a încheia conversația sau de a bloca, raporta sau restricționa contul acestui adult”, a anunțat Instagram în martie 2021.

Comentariile, etichetele și mențiunile sunt alte modalități prin care utilizatorii pot interacționa între ei și probabil că există un număr mare de minori care folosesc aceste funcții după bunul plac. În general, este înțelept să vă asigurați că persoanele străine nu vă pot eticheta sau menționa copiii în postările lor și să reduceți și mai mult orice ar putea reprezenta interacțiuni nepotrivite cu ei. Important este că Instagram a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că va „dezactiva posibilitatea oamenilor de a eticheta sau de a menționa adolescenții care nu îi urmăresc sau de a include conținutul împărtășit de aceștia în Reels Remix sau Guides în mod implicit, atunci când se alătură pentru prima dată la Instagram”.

Ascunderea cuvintelor

Cu toții suntem conștienți de faptul că interacțiunile prin rețelele sociale se pot transforma uneori într-un bulgăre de comentarii malițioase și mesaje insultătoare, adesea după o discuție aprinsă pe un subiect fierbinte. Acest lucru este adesea cauzat de trolii online care încearcă să-i atragă pe comentatori. Cu toate acestea, trollingul online se poate transforma chiar în cyberbullying sau cyberstalking. Instagram are o paletă largă de funcții și configurări utile pentru a-și proteja utilizatorii de un astfel de comportament abuziv, care pot fi găsite în setările Hidden words. 

Dacă doriți să ascundeți comentariile jignitoare atât de ochii copiilor dvs., cât și de ochii celor care vă urmăresc, puteți activa sistemul Instagram de filtrare a comentariilor. Prin folosirea acestuia, sistemul va ascunde comentariile care conțin termenii semnalați, aceeași opțiune fiind disponibilă și pentru DM-uri. În plus, puteți configura o listă de cuvinte personalizată, în care puteți include termeni pe care îi considerați, personal, jignitori. Instagram a lansat recent și câteva funcții noi care sunt special concepute pentru a reduce hărțuirea cibernetică.

Cuvinte de încheiere

Indiferent dacă copiii dvs. folosesc Instagram pentru a rămâne conectați cu prietenii, pentru a interacționa cu persoane care au aceleași idei, pentru a ține pasul cu cele mai recente tendințe, pentru a-și prezenta părți din viața lor sau chiar pentru a cumpăra piese statement, asigurați-vă că securitatea și confidențialitatea nu sunt pe planul doi. 

Luați foarte în serios aceste probleme și îndemnați copiii să ia măsuri suplimentare menite să promoveze utilizarea prudentă a aplicației. Conform postării sale pe blog din decembrie 2021, Instagram începe, de exemplu, să încurajeze copiii să ia pauze regulate de la ecrane. De asemenea, îi ajută să-și gestioneze amprenta digitală, facilitând ștergerea în masă a conținutului vechi, aprecierilor și comentariilor. În plus, în martie 2022, platforma va lansa primul său set de funcții de control parental, oferindu-le părinților posibilitatea de a vedea cât timp petrec copiii pe site și de a stabili limite de timp în fața ecranelor. 

Pentru a afla mai multe despre varietatea de pericole cu care se confruntă copiii online, precum și despre modul în care tehnologia poate ajuta, vă rugăm să va abonați la blogul nostru dedicat protejării și scurității, saferkidsonline.eset.com/ro

Amer Owaida January 7, 2022

Lasa un comentariu