5 escrocherii comune și cum le puteți evita


Escrocii exploatează rapid evenimentele actuale pentru propriul lor câștig, dar multe scheme rămân valabile, indiferent de ceea ce se întâmplă în acel moment. Iată 5 escrocherii comune pe care ar trebui să le aveți în vedere.

Infractorii cibernetici pot fi foarte creativi atunci când vine vorba de escrocarea oamenilor. Aceștia vor folosi o varietate de metode pentru a-și viza victimele, de la impersonarea oficialităților guvernamentale la crearea unor piețe online false. De nenumărate ori s-au dovedit a fi foarte flexibili, adaptându-și escrocheriile în funcție de diferite subiecte actuale.

În ultimele luni, numeroase escrocherii au valorificat pandemia COVID-19, schemele reprezentând autoritățile din domeniul sănătății sau oferind spre vânzare echipamente de protecție care erau insuficiente în acel moment. Până la 16 decembrie, Comisia Federală pentru Comerț a SUA a primit peste 275.000 de rapoarte de fraudă și furt de identitate legate de pandemie, victimele raportând că au pierdut în total 211 milioane USD. În aceste zile, asistăm la escrocherii care profită de lansarea vaccinului.

Totuși, nu subestimați aceste scheme de atac; fraudatorii nu își lansează campaniile doar în urma unor urgențe de sănătate publică sau a unor evenimente globale. Recent, Comisia Europeană a realizat un sondaj privind experiența consumatorilor în ceea ce privește frauda și escrocheriile și a constatat că peste jumătate dintre europenii chestionați au experimentat cel puțin unul dintre tipurile de escrocherii despre care au fost chestionați în ultimii doi ani.

Frauda se prezintă sub mai multe forme și am adunat 5 scheme comune prin care escrocii încearcă să păcălească victimele, scopul fiind banii acestora, în aproape orice perioadă a anului și indiferent de ceea ce este de actualitate. Vă împărtășim, de asemenea, o multitudine de sfaturi despre cum puteți evita să deveniți victima acestor trucurilor.

Cumpărături online și escrocherii la licitații

Unul dintre multele moduri în care escrocilor le place să vizeze victimele este prin escrocheriile de cumpărături. În timpul pandemiei, a existat o creștere a acestor escrocherii, în special din cauza lipsei anumitor bunuri, cum ar fi măști de față și dezinfectant pentru mâini. Uneori pot chiar folosi un design sofisticat care poate avea chiar și un logo furat al unei companii cunoscute. Fraudatorii pot crea un site de vânzare fals și se vor preface ca sunt furnizori de renume, oferind produse de lux de la branduri populare la prețuri ridicol de mici. Cu toate acestea, odată ce ați făcut o comandă, veți primi fie un produs contrafăcut, fie nimic sau, mai rău, dacă ați distribuit informații despre cardul dvs. de credit, infractorii ar putea să sustragă fonduri. Escrocii au utilizat și rețelele de socializare și au început să-și ofere bunurile acolo. O altă tactică similară utilizată de infractorii cibernetici pentru escrocarea victimelor este înșelătoria la licitație. Ei vor crea o licitație falsă care oferă un articol pe care nu îl au sau vor copia un produs real aflat la o alta licitație și, odată ce potențialul cumpărător câștigă licitația și plătește prețul alocat, victima nu primește niciodată produsul.

Pentru a reduce șansele de a pierde bani din cauza unor astfel de escrocherii, ar trebui să investigați întotdeauna în profunzime și să cercetați furnizorul de la care cumpărați, consultând condițiile lor de utilizare și politicile de confidențialitate și returnare. De asemenea, ar trebui să încercați să găsiți recenzii de la alți clienți care au comandat de pe site. Dacă furnizorul vă solicită să partajați prea multe informații personale, acesta ar trebui să fie imediat un semnal de avertizare. Poate că cel mai bun și mai sigur sfat ar fi doar achiziționarea produsului de la un furnizor de renume, cu o experiență dovedită.

Fraude de spălare de bani

Escrocheriile de spălare de bani pot lua diferite forme; totuși, scopul infractorilor din spatele lor rămâne același - de a muta bani din activități ilicite fără a fi urmăriți. Pentru a-și îndeplini misiunea, escrocii își vor viza victimele folosind diverse mijloace - ademenindu-le prin locuri de muncă de la domiciliu, ceea ce nu este un concept extraordinar având în vedere situația actuală de pandemie sau folosind servicii de întâlniri online pentru a crea o relație. După ce au câștigat încrederea victimei, le vor trimite bani sau un cec și îi vor cere victimei să îi trimită altcuiva. Există diverse rezultate; în funcție de înșelătorie, ați putea trimite un cec fals care va fi refuzat inițial ... dar apoi banca dvs. vă va cere să rambursați suma sau s-ar putea să mutați bani pentru un infractor și s-ar putea să vă creați probleme legale.

Sfatul, în acest caz, este simplu: dacă jobul de la distanță în cauză presupune transferul de bani către pretinși clienți sau persoane terțe, nu acceptați acest lucru; riscurile asociate cu acceptarea unor astfel de locuri de muncă online depășesc cu mult orice beneficii. Dacă persoana de care vă îndrăgostiți online încearcă să vă convingă să trimiteți bani undeva în numele lor, ar trebui să vă dea de gândit și să refuzați acest lucru, mai ales dacă nu ați întâlnit vreodată acea persoană în realitate; escrocheriile romantice abundă, iar unele victime orbite de dragoste au ajuns să-și piardă economiile de-o viață și, în unele cazuri, au trebuit să se confrunte cu acuzații legale.

Escrocherii asociate cu loterii și alte concursuri cu premii

Escrocherii asociate cu loterii și alte concursuri cu premii se încadrează în categoria fraudelor cu taxe în avans și încep de obicei cu o victimă care primește un e-mail, un apel telefonic sau un mesaj text nesolicitat prin care li se transmite că au câștigat o sumă mare de bani sau un premiu de lux. Mesajul va include tactici de presiune care îi spun victimei că există un timp limitat pentru a răspunde și a solicita premiul, dar pentru a face acest lucru va trebui să plătească o sumă de bani care acoperă taxele sau costurile de expediere sau alte taxe imaginare. Întrucât competiția este falsă, victima nu va primi vreunul dintre aceste „câștiguri” după ce ar plăti taxele pretinse.

Alternativ, victimelor li se poate solicita să participe la o competiție sau la o loterie cu premii astronomice și li se spune că își pot crește șansele dând mită. Totuși, victima va fi înșelată pentru a plăti sume de bani fără a câștiga ceva. De asemenea, merită remarcat faptul că cetățenii americani care participă la loterii din străinătate ar putea încălca legea federală, astfel încât, pe lângă pierderea banilor investiți în așa numitul premiu, s-ar putea confrunta cu probleme legale.

Pentru a evita pierderea banilor câștigați din greu în fața unor astfel de escrocherii, puteți activa un filtru de spam, care ar trebui să împiedice majoritatea acestor e-mailuri false să ajungă în căsuța dvs. de e-mail. Dacă unele dintre aceste e-mailuri reușesc să treacă și știți că nu v-ați înscris la niciun concurs sau la loterie, pur și simplu ignorați-le și marcați-le ca spam. Cu toate acestea, dacă sunteți încă interesat să le citiți, ar trebui să căutați semnele pe care le-am menționat anterior, cum ar fi taxele suplimentare pentru a vă revendica premiul sau câștigurile. De asemenea, puteți cerceta compania sau furnizorul care pretinde că se află în spatele acestei competiții; dacă nu este legitim, veți găsi informații puține sau deloc despre acestea sau plângeri ale victimelor care au căzut în capcana lor.

Escrocherii fiscale

Aceste escrocherii își fac apariția în special - dar nu numai - în timpul perioadelor de impozitare respective fiecărei țări. Cu toate acestea, infractorii cibernetici nu folosesc o metodă uniformă; mai degrabă, recurg la multiple tipuri de fraudă fiscală. O tactică populară este folosirea e-mailurilor de tip phishing pentru a impersona autoritatea fiscală locală, prin care se încearcă să se colecteze informații personale și financiare sensibile de la victimele pe care le vizează, pe care le pot folosi pentru a comite fraude financiare și de identitate. Escrocii din spatele unor astfel de atacuri pot încerca să vă păcălească pretinzând că ați făcut o greșeală la depunerea declarației fiscale sau pot folosi tactici amenințătoare susținând că aveți o factură fiscală restantă sau că veți fi taxat cu penalități dacă nu acționați prompt.

Există mai multe moduri prin care vă puteți proteja. Dacă primiți un e-mail care pretinde a fi de la autoritatea fiscală locală, cel mai simplu mod de a verifica dacă este real este contactând direct autoritatea fiscală pentru a verifica dacă e-mailul a fost trimis de aceștia; un semn și mai evident ar putea fi că primiți o notificare cu privire la o declarație fiscală pe care nu ați depus-o. Dacă primiți un apel suspect prin care sunt strecurate și amenințări, solicitați numele agentului și verificați-l din nou la autoritățile competente. Merită remarcat faptul că un agent real probabil că nu ar folosi niciun fel de amenințări și v-ar informa doar cu privire la orice greșeli din partea dvs.

Escrocherii legate de investiții

Escrocheriile legate de investiții sunt de obicei cunoscute pentru promisiunile unor profituri mari și rentabilități rapide sau sfaturi „certificate” secrete care vă vor aduce sume enorme de bani. Deși ofertele pot varia în funcție de modul în care vă veți îmbogăți și cât de mare este rentabilitatea investiției, mesajul cheie va rămâne același - multiplicați investiția rapid și ușor. Escrocii folosesc diverse strategii pentru a păcăli victimele, cum ar fi schemele Ponzi, „cold-calling” sau „pump and dumps”.

Indiferent de trucul pe care oamenii îl încearcă, acesta începe de obicei prin deschiderea unei linii de comunicare, de exemplu prin e-mail. Infractorii vă vor face o ofertă foarte bună, oferindu-vă șansa de a câștiga de zece ori mai mult decât investiția dvs. inițială sau se pot da drept un reprezentant al unei companii de investiții reale; alternativ, investiția poate fi reală, dar destinatarul banilor nu o va depune. În orice caz, singurii oameni care se vor îmbogăți din această schemă vor fi infractorii.

Este bine să ne amintim că nu există nicio investiție sau metodă garantată care să vă aducă bani ușor. Dacă o astfel de ofertă își face drum către dvs. și vă stârnește interesul, ar trebui să o investigați cu atenție examinând oferta și compania care a asociat-o. Chiar dacă atât investiția, cât și compania se dovedesc a fi reale, ar trebui să verificați și identitatea persoanei care vă oferă această afacere.

Gânduri finale

Din păcate, infractorii cibernetici nu își vor lua o vacanță prea curând. Cu toate acestea, vestea bună este că, rămânând vigilent și verificând întotdeauna toate informațiile disponibile, puteți detecta escrocherii de la kilometri distanță.

Amer Owaida January 12, 2021

Lasa un comentariu