Europol și partenerii contracarează un sistem masiv de fraudă a cardurilor de credit


Operațiunea a fost desfășurată împotriva fraudatorilor care încearcă să monetizeze datele furate ale cardurilor de credit.

Europol și mai multe agenții naționale de aplicare a legii s-au unit pentru a stopa comerțul de pe dark web cu datele cardurilor de credit furate, prevenind pierderi de aproximativ 40 de milioane EUR (48 milioane USD) atât pentru persoanele fizice, cât și pentru organizațiile financiare.

Operațiunea, denumită Carding Action 2020, a fost realizată pe o perioadă de trei luni și a presupus o analiză a 90.000 de informații privind cardurile de credit. Operațiunea a fost condusă de autoritățile de aplicare a legii din Italia și Ungaria și susținută de colegii lor din Marea Britanie și Europol. Nu este clar deocamdată dacă au fost făcute arestări în acest sens.

Europol a contribuit la succesul operațiunii prin strânsa cooperare cu diferitele autorități de poliție și parteneri din sectorul privat, agenția de aplicare a legii din UE acționând ca intermediar și ajutând la coordonarea eforturilor și la schimbul de date.

„Prevenind pierderi de peste 40 de milioane de euro, Carding Action 2020 este un exemplu excelent al modului în care schimbul de informații între industriile private și autoritățile naționale de aplicare a legii este cheia în combaterea tendinței de creștere a e-skimmingului și a prevenirii infractorilor cibernetici de a profita de cetățenii UE”, a declarat Edvardas Šileris, coordonatorul Centrului European de Criminalitate Cibernetică al Europol, subliniind încă odată succesul efortului de colaborare.

Gary Robinson, Detective Chief Inspector de la Unitatea dedicată infracțiunilor pentru carduri și plăți din Marea Britanie și-a felicitat echipa pentru activitatea desfășurată în cadrul operațiunii: „Funcționând ca o poartă de acces, unitatea a facilitat schimbul de date cu schemele de carduri implicate pentru a opri infractorii aflați în spatele acestor activități și pentru a proteja publicul împotriva fraudelor care afectează plățile cu cardul.”

A fost o săptămână aglomerată pentru agențiile de aplicare a legii care au combătut infracționalitatea cibernetică. Comunicatul de presă al Europol a apărut în urma unui anunț al Interpol conform căruia trei persoane din Nigeria au fost reținute, fiind suspectate că sunt membre ale unei benzi care a compromis organizațiile guvernamentale și private din peste 150 de țări. Grupul este considerat a fi responsabil pentru distribuirea de programe malware, atacuri phishing și pentru rularea fraudei Business Email Compromise (BEC), care se află pe lista celor mai costisitoare tipuri de fraudă. Deși ancheta este încă în desfășurare, Interpol și partenerii săi au reușit să identifice aproximativ 50.000 de victime ale acestei bande.

Amer Owaida December 2, 2020

Lasa un comentariu