Acțiunile întreprinse de poliție s-au întins pe trei continente și au presupus intervenții în noua țări
Agențiile de aplicare a legii din Europa, Statele Unite și Australia au făcut echipă pentru a aresta aproximativ 150 de persoane suspectate că au vândut și cumpărat droguri ilegale și alte bunuri ilicite de pe rețelele dark web.
„În această operațiune au fost confiscate peste 26,7 milioane de euro (31 milioane USD) în numerar și monede virtuale, precum și 234 kg de droguri și 45 de arme de foc. Printre drogurile confiscate se numără 152 kg de amfetamină, 27 kg de opioide și peste 25.000 de pastile de ecstasy”, potrivit Europol.
?️? The dark web is no longer as dark as criminals would like!
150 suspects have been arrested as a result of #DarkHunTOR targeting the vendors & buyers of illicit goods on the #darkweb@Europol @Eurojust ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??
More details: https://t.co/mgbYBNqSs4 pic.twitter.com/lhzcmrWadu
— Europol (@Europol) October 26, 2021
Raidul internațional, numit Dark HuntTOR (posibil joc de cuvinte între hunter - „vânător” și numele TOR al rețelei care permite navigarea anonimă), a constat într-o serie de operațiuni separate, dar complementare, care au avut loc în Australia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Olanda, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite. Europol și Eurojust – agențiile de aplicare a legii, respectiv, judiciare ale Uniunii Europene – au fost responsabile pentru eforturile de coordonare.
Un alt articol pe aceeași temă: Europol formează o echipă extinsă a UE pentru a lupta împotriva criminalității dark web
Arestările se bazează pe succesul operațiunii DisrupTor de anul trecut și pe dezafectarea DarkMarket din ianuarie, cea mai mare piață ilegală darknet din lume. La acel moment, forțele de ordine din Germania l-au arestat pe presupusul operator al DarkMarket și au confiscat infrastructura IT a bazarului, care a oferit altor agenții de aplicare a legii din întreaga lume „munți” de dovezi.
Centrul European de Criminalitate Cibernetică (EC3) al Europol a folosit informațiile pentru a identifica actori malware cheie, ceea ce a dus acum la arestarea a nu mai puțin de 150 de persoane în Europa și SUA, inclusiv unele „ținte cu importanță ridicată”.
„Operațiunea Dark HunTor a împiedicat pierderea a nenumărate vieți din cauza comerțului periculos cu droguri ilicite și contrafăcute, pentru că o singură pastilă poate, în anumite situații, să ucidă. Departamentul de Justiție, împreună cu partenerii noștri internaționali, va continua să ia măsuri împotriva opioidelor contrafăcute cu potențial letal, achiziționate de pe Darknet”, a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, lăudând succesul acțiunii.
Citește și: Criminalitatea informatică pe piața neagră: Servicii oferite și prețurile acestora
În timpul operațiunii, forțele de ordine italiene au închis alte două bazaruri dark web. Distrugerea piețelor „DeepSea” și „Berlusconi”, care împreună s-au lăudat cu peste 100.000 de oferte de bunuri ilegale, a dus la arestarea a patru administratori și la confiscarea a 3,6 milioane de euro (aproximativ 4,2 milioane USD) în criptomonede.
V-ați gândit să cumpărați vreodată ceva din astfel de piețe dark web? Merită să reconsiderați intenția.
Dacă vă gândiți să cumpărați produse sau servicii de pe piețele ilegale dark web, fie și din pură curiozitate, atunci fiți conștient de faptul că acțiunile dvs. ar putea atrage după sine multe probleme - printre riscuri numărându-se expunerea la înșelătorii financiare sau riscul de contaminare cu malware a dispozitivele dvs., avertizează Europol.
Lasa un comentariu