Obiceiuri sigure de descărcare: ce este bine să îi învățăm pe copii


Chiar dacă sunteți atenți la conținutul pe care îl descărcați online, este posibil ca cei mici să fie mai puțin precauți. Aflați cum îi puteți ajuta, menținând în același timp întreaga familie în siguranță.

Viața fără internet este destul de dificil de înțeles acum, în special pentru copii, lumea online având pentru ei o aură magică. În timp ce mulți părinți devin din ce în ce mai conștienți de efectele potențial negative ale unui timp prea mare petrecut în fața ecranului, adevărul incontestabil este că există o mulțime de oportunități benefice care apar prin explorarea internetul.

Cu toate acestea, este important să luăm în considerare faptul că nu tot ceea ce este gratuit pe internet este neapărat sigur. În afară de potențialele probleme ce țin de copyright, filmele, jocurile sau albumele muzicale gratuite pe care copilul dvs. le descarcă poate fi livrate "la pachet" cu secvențe malware, adware sau cu alte bucați de software dăunător. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, atunci când copiii vizitează un site web ilegitim și sunt când sunt bombardați cu butoane de descărcare de dimensiuni mari și reclame intermitente, fiind foarte greu pentru ei să reziste tentației de a nu da click.

Mulți adulți se confruntă cu riscurile de a accesa și de a descărca lucruri de pe site-urile mai puțin cunoscute sau date și informații partajate de către persoane de neîncredere, dar copiii pot fi și mai puțin precauți. Consecințele se remarcă de obicei sub forma unor reclame enervante și ferestre de tip pop-up, dar pot fi, de asemenea, mult mai dăunătoare și implică fie subtilizarea detaliilor personale, fie pierderea accesului la datele importante.

Pe lângă riscul descărcării a diverse lucruri de pe site-urile web malițioase, copiii pot fi tentați să cumpere de pe site-uri legitime, realizând plăți foarte mari pe carduri de credit ale părinților. În mod amuzant, o mamă a anunțat că „anulează Crăciunul”, după ce fiul ei a înregistrat o factură imensă care cuprindea add-on-uri pentru Xbox.

Ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii, datele personale și soldurile bancare?

  • Totul ar trebui să înceapă cu un dialog deschis cu privire la pericolele care pândesc pe internet. Copiii trebuie învățați să abordeze cu o gândire critică tot ceea ce găsește și prezintă pe internet. Să înțeleagă includ riscurile care au legătură cu descărcarea de materiale pentru divertisment sau teme școlare de pe site-uri web suspecte, mai ales de pe cele care găzduiesc conținut piratat. Copiii ar trebui să fie la fel de precauți și în cazul link-urilor și atașamentelor trimise prin e-mail sau prin platforme sociale care promit lucruri foarte interesante, de exemplu, o caracteristică de joc gratuită.
  • De asemenea, atunci când copiii doresc să descarce un software nou, trebuie să știe că este indicat să acceseze site-urile web ale dezvoltatorului de software original sau magazinul oficial, unde șansele de a descărca accidental un „extra” cod software malițios sunt mult mai mici.
  • Părinții ar trebui, de asemenea, să se asigure că cei mici folosesc o soluție de securitate puternică pe internet, care include mai multe niveluri de protecție și descarcă automat cele mai recente actualizări, deoarece escrocii apar în mod constant cu noi amenințări. Într-adevăr, asigurați-vă că mențineți actualizate sistemele de operare și aplicațiile de pe toate dispozitivele familiei dvs. având instalate cele mai recente patch-uri de securitate.
  • La sfârșitul zilei, este important să înțelegem și să știm ce fac copiii online. Folosirea unei soluții de control parental vă ajută să urmăriți activitățile copiilor, inclusiv site-urile pe care le vizitează și ce descarcă. În plus, un astfel de instrument poate permite, de asemenea, părinților să blocheze site-urile potențial riscante și nepotrivite vârstei, precum și să împiedice copiii să facă achiziții accidentale online de pe site-uri web legitime.

Dacă în viața reală îi sfătuim pe copii să se oprească la o trecere rutieră pentru a se asigura și observa dacă trec mașini, la fel trebuie să procedăm și în online, să îi învățăm pe cei mici să se oprească și să se gândească înainte de a da clic pe butoanele de descărcare. Cu o îndrumare atentă și asigurându-ne că mesajul „oprește-te și observă” este reiterat în mod constant, copiii vor învăța că - deși este interesant să se joace pe internet – acest fapt vine însoțit de riscuri, uneori la fel de numeroase, ca în viața reală.

Tomas Foltyn August 7, 2020

Lasa un comentariu