Controlul folosirii tehnologiei de către copii: o măsură preventivă sau invazie a intimității?


În episodul "Arkangel" a popularului serial Black Mirror, o mamă supraprotectivă decide să implanteze un cip în creierul fiicei sale, astfel încât să poată utiliza o aplicație și tableta sa pentru a monitoriza tot ce vede și simte fetița ei. Acest sistem, conceput inițial ca aplicație de control parental, permite mamei nu numai să vadă ceea ce vede și copilul, ci și să monitorizeze emoțiile și stările acesteia și chiar să "filtreze" imagini care ar putea să-i facă rău, astfel încât fata să le vadă pixelate.

Despre utilitatea aplicațiilor de control parental

Nu trebuie să mergem atât de departe încât să implantăm un cip, așa cum se întâmplă în serial, pentru a analiza dacă aceste activități ar trebui monitorizate și în ce moment aceasta se transformă într-o invazie a vieții private a copilului.

În prezent, avem deja aplicații pentru monitorizarea localizării, aplicații pentru controlul conținutului pe care copiii îl pot vedea pe internet și la televizor, aplicații care permit accesul la microfon, astfel încât părinții să poată asculta sunetele care au loc în jurul dispozitivului și chiar aplicații care înregistrează tot ce se întâmplă pe ecran prin captura video.

Deși aceste instrumente pot părea o soluție excelentă pentru toate problemele pe care le-ar putea avea părintele unui nativ digital, un lucru este sigur: nu toate aplicațiile de control parental funcționează la fel sau au aceleași caracteristici. De aceea, este esențial să le analizați și să le alegeți pe cele care se potrivesc cel mai bine valorilor familiei dumneavoastră.

În plus, o mulțime de instrumente care, la prima vedere, par foarte utile pentru părinți, se pot dovedi a fi invazive pentru copiii lor, ceea ce duce la provocarea unei reacții diferite față de cea la care se aștepta părintele. În loc să se simtă protejat, copilul se poate simți îngrădit și, astfel, va începe să caute modalități de a scăpa de aceste restricții.

Cheia nu stă în metoda de control pe care o alegeți, ci mai degrabă în metoda de abordare a problemei și în acompanierea copilului în lumea digitală, la fel ca și în lumea reală. Este vorba de a îi învăța, prin dialog și cu ajutorul instrumentelor digitale, care sunt pericolele și riscurile internetului, care sunt responsabilitățile lor, ce ar trebui și nu ar trebui să facă și cum se pot proteja singuri.

Aplicațiile de control parental pot fi cu adevărat utile pentru copiii mai mici, atunci când încep să utilizeze un computer sau primesc primul telefon mobil. Cu toate acestea, pe măsură ce aceștia intră în perioada de adolescență, aceste controale devin din ce în ce mai greu de introdus sau de utilizat. Aceasta înseamnă că trebuie să se înceapă eliminarea controalelor, să se insufle responsabilitățile pe măsură ce îmbătrânesc și să fie învățați cum să se comporte în lumea digitală.

Scopul ar trebui să fie ca viitorului adolescent să i se dea putere, să înțeleagă ce riscuri există pe internet și cum să se protejeze, mai presus de toate simțindu-se încrezător în cunoștințele pe care le are și pe care le poate aprofunda prin discuții cu părinții lui, dacă există ceva care să-l îngrijoreze sau îl face să se simtă inconfortabil. Pentru a realiza acest lucru, dialogul trebuie să înceapă cu mult înainte ca acest copil să ajungă la adolescență, chiar și atunci când intră pentru prima oară în lumea digitală.

Care este cel mai bun mod de a instala o aplicație de control parental?

Control parental

Cheia pentru a face din controlul parental un instrument util atât pentru părinți, cât și pentru copiii lor, constă în faptul că acesta este o formă de grijă și nu o formă de control impus. Odată ce ați ales aplicația care se potrivește cel mai bine valorilor familiei dvs., este mai bine să o instalați și să o configurați împreună cu copilul. Înainte de a face acest lucru, trebuie să decideți regulile de bază pentru consumul digital al copilului dvs., precum și responsabilitățile acestuia. Ar fi bine să le explicați că aplicația de control parental este o modalitate pentru părinți să îl protejeze în lumea digitală și că ar fi recomandat să o instalați împreună.

Iată câteva dintre caracteristicile principale care sunt foarte utile pentru controlul părinților și care ajută la protejarea copiiilor fără a le invada confidențialitatea:

Controlul aplicațiilor: Filtrele bazate pe vârstă sunt aplicate pentru a gestiona aplicațiile pe care copilul le poate accesa și utiliza.

Controlul accesului la web: Acesta blochează site-urile web necorespunzătoare, în funcție de vârsta copilului, atât individual cât și pe categorie.

Limite de timp pentru distracție și jocuri: Acestea stabilesc un număr maxim de ore pe care copilul le poate petrece jucându-se pe dispozitivul lui. De asemenea, gestionează orele din zi când este folosit, de exemplu, blocând accesul la jocuri și aplicații în orele de școală sau în timpul somnului.

Geolocație: Acestea vă permit să verificați locația curentă a dispozitivului la un anumit moment dat.

Rapoarte: Scopul rapoartelor este de a fi informat despre comportamentul general al copilului pe internet, astfel încât să puteți decide când vine timpul să scoateți comenzile. Acestea includ valori care vă informează despre modul în care copilul utilizează dispozitivul, cum ar fi timpul petrecut pe anumite aplicații, intervale de timp și așa mai departe.

În cele din urmă, aceste rapoarte pot fi, de asemenea, foarte utile pentru a ști ce aplicații utilizează cel mai mult copilul dvs. sau care sunt preferatele acestuia. Cunoașterea gusturilor și intereselor acestuia este un bun punct de plecare pentru conversațiile despre prevenirea riscurilor online.

Amintiți-vă că, în ceea ce privește cunoștințele despre tehnologie, copilul dvs. ar putea avea o înțelegere mai bună despre modul în care funcționează o aplicație sau poate fi mai priceput în utilizarea dispozitivului în general, însă părinții sunt cei care știu mai multe despre riscurile și pericolele la care ne putem expune. Deci, ce ar putea fi mai bine decât utilizarea tehnologiei împreună și posibilitatea de a vă bucura de ea în condiții de siguranță?

Ce gândesc copiii despre siguranța online?

Am vorbit despre cum să monitorizăm tehnologia pe care o oferim copiilor noștri, dar ce cred ei înșiși despre siguranța online? Îl văd ca pe un subiect important? De ce se tem cel mai mult de pe internet? Acestea au fost câteva dintre întrebările formulate în cadrul unui studiu realizat de Digipadres și Argentina Cibersegura, cu scopul de a descoperi opiniile copiilor și de a afla cât de în siguranță se simt pe internet.

Una dintre constatările principale care au reieșit din sondaj este că unul din trei copii declară că au avut o situație incomodă pe internet. În plus, când au fost întrebați de ce se tem cel mai mult de pe internet, principalele griji au fost: o persoană care le fură parola și pretinde a fi persoana lor, oamenii care descoperă informații personale despre aceștia sau oamenii care trimit fotografii ale copiiilor la contactele acestora.

Un rezultat care ar putea prezenta un interes deosebit părinților este că mai mult de 50% dintre copiii chestionați ar fi pregătiți să vorbească cu familiile lor pentru a se proteja de pericolele și situațiile neplăcute care ar putea apărea pe internet.

Cecilia Pastorino May 2, 2018

Lasa un comentariu