Google: Versiunile mai noi de Android sunt mai puțin afectate de malware


Trebuie să vă limitați la a descărca aplicații doar din Google Play și să vă actualizați dispozitivul la o versiune Android cât mai recentă, dacă doriți să evitați contactul cu aplicații malware, conform unui raport realizat chiar de Google.

Suntem convinși că v-ați gândit și dvs. la aceste lucruri până acum, însă merită să aruncați o privire și la datele acestui raport, numit Android Ecosystem Security Transparency Report.

Google afirmă că doar 0.09% dintre dispozitivele cu Android care au instalat aplicații numai din magazinul oficial în 2017 au fost compromise cu cel puțin o aplicație potențial dăunătoare (PHA), care se traduce pentru Google prin malware mobil.

Această rată a scăzut și mai mult, până la 0,08%, în primele trei trimestre ale anului 2018. Cu o bază de utilizatori de 2 miliarde, suma se ridică la 1,6 milioane de dispozitive.

În orice caz, dispozitivele care au instalat aplicații din afara magazinului oficial Android au avut șanse mai ridicate să se „confrunte" cu un PHA - 0,82% în 2017 și 0,68% în primele nouă luni ale anului 2018.

„Dispozitivele Android care descarcă aplicații doar din Google Play sunt de 9 ori mai puțin susceptibile să se confrunte cu un PHA decât dispozitivele care descarcă aplicații din alte surse", se arată în sinteza Google.

Raportul răspunde și la întrebarea „cât de des ajută o scanare de rutină, a întregului dispozitiv, cu aplicația Google Play, la detectarea unui PHA instalat pe un dispozitiv". Încorporat în fiecare dispozitiv Android, Google Play Protect „scanează peste 50 de miliarde de aplicații zilnic din interiorul și din afara magazinului Google Play", spune un expert tehnic.

O statistică asupra versiunilor Android

Rata aplicațiilor potențial dăunătoare în funcție de versiunea Android (sursă: Android Ecosystem Security Transparency Report)

O altă constatare importantă care reiese din raport este că actualizarea dispozitivului la o versiune Android cât mai recentă menține un risc scăzut de a intra în contact cu malware-uri. Ca un exemplu concret, Android Lollipop (5.x), lansat în noiembrie 2014, a avut o rată a apariției PHA de 0.66%, iar odată cu Pie (9.x), lansat în august 2018, această rată a scăzut considerabil la 0.06%.

„Versiunile mai noi de Android sunt mai puțin afectate de PHA. Noi atribuim acest lucru mai multor factori: îmbunătățirea permanentă a platformei și a API-ului, actualizările de securitate frecvente, securitatea aplicațiilor și instruirea developerilor pentru a limita accesul aplicațiilor la date sensibile", se arată în raport.

Cu toate acestea, ponderea dispozitivelor care rulează una dintre cele mai recente versiuni Android - Oreo (8.x) și Pie - rămâne scăzută, după cum arată datele publicate de Google, în 26 octombrie 2018. În graficul din raport, Pie trece neobservat, având în vedere că mai puțin de 0.1% dintre utilizatori rulează această versiune pe smartphone-urile lor.

În același timp, aproape unul din trei dispozitive cu Android rulează fie Lollipop, fie una dintre versiunile mai vechi ale platformei.

Tomas Foltyn November 13, 2018

Lasa un comentariu