Breșa de date de la Yahoo: Ce puteți face?


Yahoo a anunțat că a avut loc încă o breșă de securitate ce a implicat mai mult de un miliard de conturi de utilizator.

Din moment ce breșe de acest tip par să survină din ce în ce mai des în aceste zile, trebuie să ținem cont cu atenție de implicațiile lor.

Acest incident ar fi avut loc în anul 2013, iar potrivit Internet Live Stats, utilizatorii de internet de pe mapamond depășesc 2,7 miliarde. Yahoo afirmă că peste un miliard de conturi de utilizator au fost compromise, ceea ce ne conduce la ideea că peste o treime din numărul total de utilizatori de internet din acest moment au fost cumva afectați de acest lucru.

În perspectivă, imaginați-vă că vă plimbați pe stradă, iar fiecare a treia persoană pe care o zăriți, a întâmpinat o situație în care datele personale au fost furate și sunt accesibile acum pe internet.

Prin urmare, ce puteți face în legătură cu breșa? NIMIC! Din păcate, acesta este adevărul, nu puteți face absolut nimic în ceea ce privește acea breșă de date, dar puteți încerca să limitați orice alte daune, ce ar putea fi cauzate de pierderea datelor.

Ori de câte ori titluri de acest tip ajung la știri, în mod normal, primul lucru pe care îl veți citi va fi cu privire la “schimbarea parolelor dumneavoastră”. Această abordare pare a deveni o aserțiune activă, dar este un punct de vedere valid, care ar trebui să reprezinte în mod implicit prima măsură de luat pentru orice cont implicat într-o breșă de date.

În momentul în care datele sunt furate, achiziționate, piratate sau negociate, detaliile dvs. pot fi utilizate pentru a putea fi obținut accesul la alte conturi. Prin schimbarea acelor parole compromise și a oricărui cont ce ar putea utiliza aceleași parole, se poate limita accesul pentru infractorii cibernetici.

Trebuie, de asemenea, să vă gândiți la orice întrebări și răspunsuri secrete ce au fost utilizate, dacă nu ați făcut-o până acum. Fiți precaut în ceea ce privește e-mailurile și comunicațiile care sosesc din senin, în special cele care vă solicită să validați detaliile sau să furnizați informații suplimentare (și întotdeauna este indicat să faceți o cercetare separată, înainte de a oferi mai multe date private).

Acum, poate fi de asemenea, un moment prielnic pentru a apela la un manager de parole, în cazul în care nu aveți deja. Există mai multe opțiuni – atât gratuite, cât și plătite – ce vă permit generarea parolelor unice pentru fiecare site pe care îl vizitați, precum și stocarea tuturor celor existente și evaluarea parolelor curente pentru a verifica dacă sunt într-adevăr bune.

În cele din urmă, luați în considerare verificarea prin doi factori sau în doi pași pentru conturile care permit acest lucru. Un site cu adevărat bun care vă poate ajuta să vedeți dacă serviciul dvs. folosește sau permite autentificarea de tip 2FA este Two Factor Auth, care vă oferă un nivel suplimentar de protecție pentru numele dvs. de utilizator și pentru parolă. Este foarte ușor de utilizat și va împiedica accesul din partea altora a detaliilor personale fără permisiunea dumneavoastră.

 

MARK JAMES
CORESPONDENT INDEPENDENT

oana December 27, 2016

Lasa un comentariu