Securitatea și Confidențialitatea Windows 10: O revizuire și o analiză în profunzime


Întrucât Windows 10 se apropie de aniversarea de un an, este interesant să aruncăm o privire la cât de departe a ajuns sistemul de operare. Microsoft a promis o mai mare securitate în Windows. Pe parcursul ultimelor 12 luni m-am ocupat de cercetarea și documentarea securității pentru Windows 10, precum și aspectele sale ce țin de confidențialitate. Am încheiat recent un raport pe acest subiect: Microsoft Windows 10 Security and Privacy: An ESET White Paper.

Windows 10 reprezintă o mare schimbare pentru Microsoft: Realizarea strategiei Windows as a Service (WaaS) a fost inițiată de predecesorul său, Windows 8. Cu WaaS, Microsoft este capabil să-și actualizeze sistemul său de operare Windows, cu caracteristici și funcționalități suplimentare pe tot parcursul vieții sale și nu numai în momentul lansării unei versiunile intermediare sau a unei versiuni noi. În trecut, noi caracteristici și funcționalități au trebuit să aștepte pentru unul dintre aceste evenimente. Odată cu Windows 10, acestea vor fi disponibile de acum în diferite puncte de lansare diferite ale sistemului de operare, care vor avea loc de două până la trei ori pe an, potrivit Microsoft.

În cazul în care cineva crede că angajamentul Microsoft de a face modificări la Windows, în scopul de a îmbunătăți securitatea și confidențialitatea este doar un moft, permiteți-mi să împărtășesc propria mea experiență pe parcursul scrierii acestui articol. Dintre cele 35 de pagini inițiale, transformate în 18 a trebuit să fie rescrise complet datoriă modificărilor făcute de către Microsoft, după lansarea Windows 10, în urmă cu mai puțin de 12 luni.
În ciuda acestui fapt, m-am străduit să ofer o analiză cuprinzătoare a Windows 10 dintr-o perspectivă de securitate și de confidențialitate, după cum se poate observa din această selecție de titluri ale secțiunilor conținute de articol. Țineți cont de faptul că sunt doar secțiunile principale:

tabel aryeh

Am încredere că acest raport va ajuta organizațiile care evaluează în prezent rolul Windows-ului 10 în sistemul lor de operare și în strategiile de securitate. Bazându-mă pe cunoștințele mele, am corelat toate informațiile care sunt oferite în raport, cu peste 120 de note de subsol pentru a realiza aceste conexiuni. Cu toate acestea, în cazul în care credeți că lipsește ceva sau aveți orice întrebare cu privire la securitatea sau confidențialitatea Windows-ului 10, spuneți-mi printr-un comentariu în secțiunea de mai jos.

Aryeh Goretsky, MVP, ZCSE
Distinguished Researcher, ESET

Aryeh Goretsky June 15, 2016

Lasa un comentariu