Ziua internațională a internetului: O mare rețea vizată de infractorii cibernetici


Cu aproape o jumătate de secol în urmă, s-a făcut istorie cu o transmisie "de succes" a datelor între două computere, în California. Au fost trimise literele "lo" – ar fi trebuit să fie trimis cuvântul "login", dar acesta este un punct de vedere – stabilind astfel bazele a ceea ce noi numim azi ca fiind internetul.

Inițial folosit de armată și de universități pentru a comunica, nu a durat mult până când toată lumea să poată vedea beneficiile acestei rețele. Până la sfârșitul anilor 1980, guvernele, companiile și publicul larg au început să conecteze, din ce în ce mai mult, calculatoarele peste tot în lume.

Peste un deceniu mai târziu, la începutul secolului 21, au existat 400 de milioane de utilizatori activi pe internet, iar 15 ani mai târziu, această cifră se încadra în jurul valorii de 3,2 miliarde. Internetul a transformat viețile noastre și continuă să o facă, în moduri care păreau imposibile cu 47 de ani înainte și poate fi considerat unul dintre vârfurile de inovare ale oamenilor.

Cu toate acestea, nu se poate vorbi de o navigare ușoară din toate punctele de vedere. Pe măsură ce internetul s-a dezvoltat și a crescut exponențial de-a lungul anilor, s-au dezvoltat și amenințările. Odată cu celebrarea zilei internaționale a internetului, vom arunca o privire la modul în care activitatea infractorilor cibernetici a evoluat.

Infracționalitatea cibernetică: O amenințare globală la adresa securității

Infractorii sunt mereu în căutare să exploateze noi oportunități, identificând lacunele în materie de securitate. În timp ce această rețea de dispozitive conectate la nivel global oferă atât de multe beneficii și oportunități, în ultimii ani a devenit noua casă a infracționalității.

Conform declarației organizației interguvernamentale Interpol, “infracționalitatea cibernetică reprezintă un domeniu cu o creștere rapidă. Din ce în ce mai mulți infractori profită de această viteză, de comoditatea și de anonimatul conferite de internet, pentru a comite o gamă largă de activități infracționale ce nu cunosc granițe, fie acestea fizice sau virtuale și care pot cauza daune grave, prezentând pericole reale pentru victimele din lumea întreagă.”

Amenințările din mediul online nu au fost întotdeauna concepute în acest sens. În anul 1971, primul vierme de computer, Creeper, a fost scris. Acest program experimental de auto-replicare, proiectat de entuziaști din domeniul calculatoarelor nu a fost proiectat pentru a fi malițios (spre exemplu, ștergea versiunile sale vechi).

Cu toate acestea, au fost dezvăluite implicit vulnerabilitățile internetului ce pot fi exploatate. În ziua de azi observăm amenințări periculoase și malițioase create și implementate zi de zi. În timp ce obiectivele variază – pot fi de natură monetară, politică sau motivate din punct de vedere etic, intruziunile cibernetice au devenit, în general, mai banale, provocatoare și periculoase.

Sunteți în siguranță în mediul online?

Având mare parte din viețile noastre gravitând în jurul lumii digitale și a conectivității la internet, am ajuns față în față cu riscurile cotidiene. Mai mult, acum vorbim de Internetul obiectelor, care, efectiv, a făcut posibilă conectarea oricăror obiecte la internet.

IoT-ul a adăugat o nouă dimensiune pentru atacurile cibernetice. De exemplu, în 2014, studenții specializați în cercetare în domeniul securității, de la Universitatea Centrală din Florida, au demonstrat cât a fost de ușor să obțină acces la unele dintre aceste dispozitive – în numai 15 secunde, au putut transforma termostatul Google Nest  “într-un dispozitiv inteligent de spionaj”.

Apoi, există riscurile “obișnuite”, atribuite utilizării desktop-ului dvs., a laptopului sau a dispozitivului mobil în urma cumpărării de bunuri, actualizării statusului pe rețelele de socializare sau simplei plăți a unei facturi. Odată cu incredibilele îmbunătățiri aduse conceptului de internet banking, ce vă permite să efectuați plăți în mai puțin de 30 de secunde, este posibil, de asemenea, pentru cineva de oriunde din lume să extragă bani din contul dvs. la fel de repede.

Problema constă în faptul că aceste comportamente ale evazioniștilor devin aproape identice cu cele ale utilizatorilor de încredere, ceea ce face ca infracționalitatea cibernetică să fie o amenințare invizibilă, la care contribuim câteodată, din greșeală.

Să luăm în considerare rețelele de socializare – mulți dintre noi oferă multiple informații personale, fără a ține cont de modul în care acestea ar putea fi folosite pentru a ne transforma în victime ale infracționalității. Riscurile constau în furtul de identitate, realizat, de obicei, prin intermediul unor atacuri sofisticate de inginerie socială (care, de altfel, sunt utilizate în mod curent pentru a propaga codurile ransomware).

Acestea reprezintă doar câteva exemple fragmentate. Alte amenințări pot fi constituite din troieni bancari sofisticați, înșelătorii legate de asistență tehnică și din atacurile problematice la adresa infrastructurii lumii reale. Chiar dacă se află acasă, la birou sau în mișcare, fiecare utilizator de internet din lume are parte de o varietate de amenințări cu care trebuie să se confrunte (conștient sau nu).

Combaterea amenințărilor cibernetice și a infracționalității online

În ciuda tuturor acestor riscuri, internetul schimbă viața în bine. Acesta ajută la îmbunătățirea vieții personale și profesionale și a devenit o bază pentru multe activități – pornind de la muncă până la comunicare.

Cu toate acestea, având un număr de dispozitive online, despre care se previzionează că va ajunge la aproximativ 25 de miliarde în următorii cinci ani, este timpul să se pună în prim plan prioritizarea securității informațiilor și păstrarea utilizatorilor în siguranță în mediul virtual.

Mai ușor de spus decât de făcut. De exemplu, în timp ce mulți dintre noi își fac griji în privința confidențialității din mediul online, foarte puțini au luat măsuri pentru a se proteja. Pe Facebook, de pildă, 92% dintre utilizatori sunt consternați cu privire la confidențialitatea datelor, dar numai 29% dintre aceștia au actualizat setările de confidențialitate pentru a proteja informațiile personale; pe de altă parte, împotriva judecății noastre mai bune, mulți continuă să “protejeze” conturile cu parole extrem de slabe.

În ceea ce privește siguranța online, este nevoie ca noi să fim activi cu privire la propria noastră securitate. Chiar dacă este vorba de o informare mai bună, de o investiție într-o soluție de securitate fiabilă, de participarea la acțiunea de conștientizarea a importanței securității cibernetice, de crearea unei copii de rezervă pentru date și de capacitatea de a identifica semnalmentele “ciudate”, există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare – ca elemente de bază.

Pe scurt, o soluție bună de securitate combinată cu bunele practici în materie de securitate pot contribui la asigurarea protecției navigării pe internet. Astfel se realizează ceea ce ne-am propus să atingem ca obiectiv – și ne permite să comunicăm și să facem schimb de informații cu oricine la nivel global, fără temeri. Posibilitățile oferite de internet sunt încă la început, la urma urmei…

EDITOR

oana November 1, 2016

Lasa un comentariu