Instagram este ținta unui hack în masă, care a compromis sute de conturi


Sute de utilizatori ai platformei sociale Instagram se confruntă cu un hack aparent coordonat, care le-a compromis conturile și informațiile personale - iar eforturile lor de a-și reface conturile par să nu ducă nicăieri.

Mashable a scris luni, pentru prima dată, despre acest val de compromiteri, care se desfășoară încă de la începutul lunii. Această mișcare în masă are la bază câteva elemente comune - utilizatorii afectați sunt deconectați din senin din conturile lor, secțiunea „bio” și detaliile lor de contact sunt șterse, iar adresa de e-mail asociată contului lor este schimbată într-una cu domeniul .ru.

O altă trăsătură comună este faptul că hackerii nu au creat postări noi și nici nu au șters vreunul dintre cele vechi de pe conturile targetate. În schimb, în multe dintre cazuri, au înlocuit fotografiile de profil cu unele cu tematică Disney sau Pixar, conform unui raport al BBC.

Unele rapoarte arată că, în mai multe cazuri, conturile au fost sparte în ciuda faptului că utilizatorii aveau activată funcția de autentificare cu doi factori (2FA).

Victimele au luat cu asalt pagina oficială a Instagram de pe Twitter pentru a cere ajutor în acest caz. Mulți dintre utilizatorii afectați și-au exprimat frustrarea în legătură cu răspunsul automatizat oferit de Instagram, postat după ce a avut loc mișcarea de hacking, care nu îi ajută pe utilizatori în niciun fel.

Între timp, Mashable a citat date colectate de pe platforma Talkwalker, potrivit cărora 899 de conturi de Twitter au publicat peste 5 000 de tweeturi cu referire la hack-ul de pe Instagram, în ultimele șapte zile.

Afirmațiile au generat o reacție din partea Instagram, care a declarat marți că este „conștientă că unii oameni întâmpină dificultăți în accesarea conturilor lor de Instagram".

Luna trecută, platforma, care are mai mult de un miliard de utilizatori, a declarat că va aduce îmbunătățiri funcției de 2FA. Platforma de partajare de imagini urmează să introducă opțiuni mai complexe decât 2FA bazat pe SMS, care este în general văzută ca fiind predispusă la compromisuri, deși este totuși o măsură de protecție utilă.

Conturile de Instagram nu sunt străine compromisurilor în masă, dacă ne amintim de hack-ul din septembrie 2017, despre care am vorbit în acest articol. În plus, pe lângă secțiunea de „security tips” oferită de Instagram, puteți viziona și acest clip cu câteva sfaturi care vă ajută să folosiți în siguranță rețeaua socială.

Tomas Foltyn August 16, 2018

Lasa un comentariu