Iluzia de a fi un influencer – ce trebuie să știe părinții și cum își pot ajuta copiii


Copilul dvs. visează să ajungă o persoană celebră pe Facebook sau pe Instagram? Stilul de viață al unui influencer nu este însă unul perfect, așa cum ni se prezintă.

Dezvoltarea internetului a dus la creșterea fenomenului de influencer social media, modificând aspirațiile copiilor din întreaga lume. Un sondaj recent care a implicat  2.000 de părinți ce au copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani arată că profesia de medic (cu 18% dintre nominalizări) reprezintă în continuare alegerea numărul unu pe lista locurilor de muncă de vis, dar este urmată îndeaproape de influencer social media (17%), mai precis, de YouTuber. (14%).

A fi o celebritate online ar putea parea un vis țintă admirabil, dar care sunt riscurile? Lumea digitală poate ascunde o serie de pericole și este important ca atât copiii cât și părinții să fie conștienți de amenințări.

Ura din mediul online este inevitabilă

Mulți tineri influencer-i își cuantifică succesul personal pe baza numărului de like-urile și share-uri pe care le primesc și se luptă pentru a ridica numărul urmăritorilor lor online. Construirea stimei de sine pe recunoașterea publică, obținută de la străini, la o vârstă fragedă, este riscantă - acest lucru este și mai relevant, având în vedere că feedback-ul de pe internet poate fi adesea și unul plin de agresivitate,  pentru că persoanele care comentează se pot ascunde ușor în spatele unor nume și poze false.

Orice persoană ce folosește rețele de socializare în mod inevitabil se va confrunta cu ura din mediul online. Secțiunile de comentarii sunt pline de mesaje de ură care ne pot afecta emoțional pe oricare dintre noi, iar amenințările sunt înspăimântătoare pentru oricine, indiferent de vârsta pe care o avem.

Părinții își pot ajuta copiii prin moderarea comentariilor și raportarea unui comportament necorespunzător administratorilor, dar acest lucru nu este posibil atunci când este implicat un număr mare de oameni.

Share-ingul în exces și urmărirea online

Kim Kardashian este una dintre cele mai influente figuri din social media – o persoană căreia îi place să posteze și să împărtășească totul din viața ei privată. În timpul uneia dintre vizitele sale la Paris, acest mod de viață i-a făcut rău în cel mai neplăcut mod posibil, atunci când a fost jefuită și amenințată cu un pistol, iar infractorii au furat bijuterii în valoare de 8 milioane USD. Ulterior, a ieșit la iveală faptul că jaful a fost organizat doar pe baza urmării locurilor pecare Kim le anunța public pe social media. Acest exemplu de share excesiv ar trebui să fie un avertisment pentru oricine, în special pentru tinerii influencer-i care încearcă să facă aproape orice pentru a-i mulțumi pe urmăritorii lor.

Îndrumarea pe care părinții o oferă la începutul vieții digitale unui copil este esențială. Ajută la stabilirea limitelor sănătoase între viața publică și cea privată pe social media. Amintiți-vă că orice lucru postat online va rămâne acolo pentru totdeauna.

Urmăritorii din social media nu sunt prieteni adevărați

În zilele noastre petrecem atât de mult timp în lumea digitală încât adesea o separăm cu greu de lumea reală, astfel încât copiii tind să treacă cu vederea simplul fapt că urmăritorii lor nu le sunt de fapt prieteni reali. Mulțimile online anonime nu vor mai fi acolo când veți avea nevoie de o pauză de la rețelele sociale și nici nu vă vor fi prieteni apropiați când veți întâmpina momente dificile. Prietenii și familia reală nu pot fi înlocuiți și nu trebuie neglijați în favoarea unei vieți digitale.

Ce mai poate face un părinte pentru a-și menține copiii în siguranță?

  • Vorbiți cu copiii dvs. și ghidați-i prin experiența lor online de la o vârstă fragedă. Dacă își vor forma niște obiceiuri bune încă de când sunt mici, există șanse mari să le păstreze și atunci când vor deveni adolescenți. Mențineți dialogul cât mai deschis. Asigurați-vă că sunteți văzut ca un consilier de către copilul dvs., în cazul în care ceva din viața lor online li se pare anormal.
  • În cazul în care copiii dvs. urmăresc un influencer, ar fi bine să îl urmăriți și dvs. și să fiți atenți la ceea ce spune sau postează. Fiți acolo pentru a discuta cu copilul dvs. orice conținut nepotrivit care este publicat de acesta.
  • Micșorați diferența dintre generații. Atunci când aveți o discuție cu cel mic, să ascultați poate fi o strategie mai bună decât să îi vorbiți. Spuneți-i copilului dvs. că sunteți interesat de părerea lui și demonstați asta.
  • Acceptați dorința copilului dvs. de a fi un creator de conținut recunoscut drept o oportunitate de a fi aproape de el și de a învăța, mai mult decât doar cum să-și pregătească canalul online. Fiți la curent cu ultimele tendințe în rândul adolescenților. Aveți responsabilități, dar încercați să nu acționați ca o figură autoritară. Trebuie să înțelegeți că amândoi învățați. În acest fel vă puteți bucura de un dialog cu adolescentul dvs. la o vârstă în care comunicarea poate fi deosebit de dificilă.
  • Folosiți instrumente de control parental care vă pot ajuta să urmăriți ceea ce fac copiii dvs. online și să identificați situațiile în care ar putea avea nevoie de sfaturi. Cu sprijinul dvs. pot învăța cum să acționeze responsabil și să-și articuleze opinia, cum să-și stabilească obiective bune și cum să le atingă. Acest ultim punct este deosebit de important în zilele noastre, când majoritatea adolescenților se așteaptă la rezultate instantanee.

ESET Research March 27, 2020

Lasa un comentariu