Începutul vacanței de vară este momentul perfect pentru ca părinții să le reamintească copiilor despre importanța obiceiurilor online sigure. Dar, în ciuda tuturor eforturilor, sunt șanse mari ca mulți dintre copii să petreacă următoarea perioadă de vacanță de vară lipiți de dispozitivele lor. În funcție de vârstă, protejarea lor poate fi un act de echilibru dificil între respectarea intimității și independenței lor și asigurarea că țin cont de avertismentele părinților. Trebuie mereu să fiți în gardă, pentru că deși internetul este o poartă minunată către divertisment și socializare, poate adăposti și pericole în umbră.
Top 7 riscuri pentru siguranța pe internet pentru copii
Lunile libere de vară înseamnă mult mai multe ore pe zi pe care le puteți petrece navigând online, adult fiind sau copil. Chiar dacă aceasta în sine nu este neapărat un lucru sănătos, luați în considerare suplimentar și următoarele riscuri:
Hărțuirea cibernetică
Aproape jumătate (46%) dintre tinerii americani cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au experimentat cel puțin unul dintre cele mai cunoscute șase comportamente de hărțuire cibernetică, potrivit Pew Research. Acest lucru poate varia de la porecle jignitoare și răspândirea de zvonuri false, până la difuzarea de imagini explicite nedorite și amenințări fizice și chiar imagini private cu ei înșiși partajate fără consimțământul lor. Adolescenții, în special, sunt mai predispuși la acest tip de abuz, care poate avea un impact grav asupra sănătății lor mintale.
Prădători digitali
Din păcate, există și oameni care caută să profite de copii. Acest lucru poate lua multe forme, de la șantaj și grooming online până la solicitarea online de favoruri sexuale și sexting fără consimțământul victimelor. Răufăcătorii folosesc de obicei pseudonime online, pretinzând că au aproximativ aceeași vârstă cu victimele lor. În unele cazuri, vor stabili o relație cu victima și o vor convinge să trimită conținut explicit (cunoscut sub numele de sextorsion). Apoi vor amenința că vor transmite imaginile prietenilor și familiei, dacă victima nu trimite mai multe astfel de materiale sau nu plătește anumite sume de bani. În alte cazuri, prădătorii pot sparge de la distanță dispozitivul unei victime și pot porni camera web pentru a înregistra pe ascuns.
Conținut inadecvat
Aproape jumătate dintre copiii din Anglia au urmărit online conținut considerat dăunător pentru ei. Aici nu se încadrează doar pornografia sau imaginile violente, ci și de materiale care promovează autovătămarea și sinuciderea. Acest lucru poate avea consecințe tragice în anumite circumstanțe. Datoria părinților este să găsească un echilibru între protecția excesivă a copiilor și asigurarea că aceștia nu sunt expuși la conținut potențial dăunător la o vârstă prea fragedă.
Escrocherii în Marketplace
Copiii noștri sunt, de asemenea, și tineri consumatori online prodigioși. Asta înseamnă că pot frecventa site-uri precum Facebook Marketplace pentru a găsi chilipiruri sau pentru a vinde articole de care nu mai au nevoie pentru un câștig suplimentar. Din păcate, aceste site-uri sunt, de asemenea, un centru pentru activități frauduloase, comercializând articole defecte și contrafăcute sau preluând și încasând comenzi pentru articole care nu sunt niciodată livrate. Adesea, victimei i se va cere să plătească prin aplicații online care fac frauda și mai dificil de urmărit. Făcând acest lucru achiziția lor nu mai este protejată, așa că odată ce se efectuează transferul, banii dispar în conturi false.
Jocuri piratate
Un lucru este cert, copiilor le plac jocurile. Se estimează că 68% dintre copiii de 6-10 ani și 79% dintre copiii de 11-14 ani le joacă. Dar platformele și serviciile de jocuri online pot expune copiii unor riscuri specifice, precum hărțuirea cibernetică, înșelătorii, prădători și conținut neadecvat. Malware-ul este adesea deghizat în software piratat și folosit ca momeală pentru jucătorii nerăbdători. Și conturile de jocuri în sine pot fi o țintă profitabilă pentru hoții de identitate, deoarece de obicei conțin o mulțime de informații personale și, eventual, financiare, care pot fi sustrase și folosite pentru fraude.
Jucării inteligente
Piața globală a jucăriilor inteligente valorează miliarde. Dar, deși aceste dispozitive pot îmbunătăți jocul și dezvoltarea copiilor, ele pot deschide, de asemenea, ușa către riscuri de confidențialitate și securitate. Conținutul înregistrat de aceste jucării, precum și parolele folosite pentru a securiza conturile, pot să nu fie stocate în condiții de maximă siguranță de către furnizori. Și, în unele cazuri, anumite vulnerabilități la nivel de securitate ar putea permite hackerilor să spioneze copiii și părinții acestora prin intermediul respectivei jucării.
Phishing
Tacticile de inginerie socială funcționează atât pentru copii, cât și pentru adulți. Acestea iau de obicei forma unor e-mailuri de tip phishing, mesaje text sau mesaje pe rețelele sociale, în care infractorul impersonează o organizație de încredere, sau uneori chiar un prieten, pentru a-și atinge obiectivele. Scopul final este acela de a convinge destinatarul să-și predea datele de conectare sau datele personale/financiare sau de a-l determina să instaleze, inconștient, malware pe dispozitivele sale. Aceste programe sau aplicații sunt adesea ransomware sau malware care fură informații.
Cum să mențineți întreaga familie în siguranță în această vară
În fața unei game atât de largi de amenințări, nu există un sfat unic care să ajute la siguranța pe internet în această vară. Cu toate acestea, o regulă de bază bună este să încercați să discutați orice problemă înainte de implementa controlul parental sau de a interzice timpul petrecut pe ecran. Acest lucru este valabil mai ales pentru amenințările mai grave la adresa siguranței copiilor dvs., cum ar fi prădătorii online.
Sfaturi de bune practici pentru copii:
-
Fiți precauți atunci când interacționați online, deoarece oamenii nu sunt întotdeauna ceea ce par.
-
Setați profilurile de pe rețele sociale ca private și nu acceptați solicitări de la persoane pe care nu le cunoașteți.
-
Nu trimiteți niciodată conținut sensibil oamenilor cunoscuți doar online, mai ales celor pe care nu i-ați întâlnit niciodată.
-
Nu faceți niciodată click pe linkuri sau nu deschideți fișiere atașate din mesajele nesolicitate.
-
Dacă doriți să răspundeți la un mesaj nesolicitat, verificați separat cu presupusul expeditor dacă conținutul este legitim (dar nu răspundeți direct și nu folosiți niciun număr de telefon furnizat în e-mail).
-
Utilizați întotdeauna parole puternice și unice pentru orice cont și activați autentificarea cu mai mulți factori (MFA).
-
Nu descărcați niciodată software dintr-un magazin de aplicații online terță parte.
-
Vorbiți mereu cu părinții dacă nu sunteți siguri de o situație sau de o persoană în online.
Sfaturi de bune practici pentru părinți:
-
Asigurați-vă că dispozitivul copilului dumneavoastră este actualizat și rulează software anti-malware de la un furnizor de renume.
-
Nu stocați cardurile de familie în conturile de jocuri ale copiilor dvs., astfel încât aceștia să nu poată cheltui sume mari fără supraveghere.
-
Cercetați cu atenție orice jucărie inteligentă înainte de a o cumpăra și opriți-le întotdeauna când nu sunt utilizate.
-
Stabiliți reguli de bază despre timpul petrecut pe ecran și conținutul neadecvat.
-
Dacă cele de mai sus nu au reușit, luați în considerare o soluție de control parental, pentru a putea bloca accesul la un anumit conținut și pentru a stabili limite de timp pentru utilizare.
În contextul zilelor lungi de vacanță, când ajungem să petrecem mai mult timp online, părinții trebuie să le reamintească copiilor să facă pauze, să alterneze activitățile online cu activități fizice și să trăiască experiențe noi și în lumea reală, cel puțin câteva ore pe zi.
Lasa un comentariu