Iată câteva înșelătorii pe care le puteți întâlni la cumpărături, plus câțiva pași simpli pe care îi puteți realiza pentru a vă proteja datele în timp ce profitați de acea ofertă irezistibilă.
Dacă aveți conturi pe rețelele de socializare sau folosiți Google Shopping, sunt șanse mari să fi fost bombardat cu reclame pentru Temu, o platformă de comerț electronic din China care oferă prețuri foarte mici în comparație cu echivalentele din Occident. Ce ziceți de 6 dolari pentru o pereche de pantofi sport sau o tastatură de computer la 10 dolari?
Având în vedere varietatea absolută de articole, estimată la zeci de milioane, și numărul mare de promoții și reduceri, multe persoane din Occident afectate de inflație au fost atrase de site, atât de mult încât Temu este cea mai descărcată aplicație de cumpărături din întreaga lume. Între timp, există întrebări legate de ascensiunea lui Temu în ceea ce privește impactul asupra mediului și siguranța produselor și dacă magazinul este de fapt legitim. Să explorăm pe larg câteva dintre aceste probleme.
Ce este Temu?
Temu, brandul cu marcă occidentală a gigantului chinez de vânzare cu amănuntul online Pingduoduo, oferă cumpărătorilor posibilitatea de a cumpăra direct de la producători chinezi la prețuri reduse. De asemenea, oferă utilizatorilor posibilitatea de a acumula credite pentru achiziții viitoare, fie prin ruleta norocului, fie prin încurajarea altor persoane să se alăture site-ului.
Cu toate acestea, nu totul este lapte și miere, multe recenzii ale clienților fiind proaste. În momentul în care scriem acest articol, site-ul are o evaluare de doar 2,5/5 din partea vizitatorilor conform Better Business Bureau (BBB) din SUA, în timp ce o treime din recenziile de pe Trustpilot sunt de o stea. Utilizatorii critică frecvent Temu pentru spam în căsuța de e-mail, dificultăți în primirea rambursărilor și articole care ajung în stare proastă sau nu ajung deloc. Au fost, de asemenea, exprimate îngrijorări cu privire la utilizarea posibilei muncii forțate în lanțurile de aprovizionare cu produse.
De asemenea, o agenție guvernamentală americană a acuzat Temu și un alt comerciant chinez, Shein, de potențiale riscuri de breșe de date, asemănătoare cu preocupările privind securitatea datelor asupra practicilor platformei TikTok, un alt serviciu online extrem de popular deținut de chinezi.
Deși cele enumerate mai sus nu fac din Temu un site de înșelătorie, asta nu exclude faptul că fraudatorii vor gravita întotdeauna în jurul aplicațiilor populare, iar asta înseamnă că clienții retailerului chinez pot cădea pradă escrocheriilor online ale grupurilor rău intenționate terțe.
Top 5 escrocherii Temu
Iată câteva dintre cele mai comune tactici care au fost observate pe Temu:
- Imagini nud cu celebrități
Dacă doriți să primiți bani sau recompense atunci când faceți cumpărături cu Temu, puteți face acest lucru îndemnându-i și pe alții să se alăture folosind codul dvs. de recomandare. Cu toate acestea, escrocii folosesc rețelele sociale pentru a păcăli utilizatorii să introducă aceste coduri. O metodă este să posteze părți din fotografii lascive ale unei celebrități pe Twitter sau TikTok, cu un mesaj criptic care sugerează că utilizatorii pot accesa imaginile complete dacă introduc un anumit cod în Temu. Desigur, aceste fotografii nu există și escrocul pur și simplu acumulează mai multe recompense de la Temu.
- Beneficii Fortnite/Roblox
Similar cu tactica de mai sus, un escroc va posta pe rețelele sociale, susținând că utilizatorii pot accesa un card cadou Roblox Robux gratuit, permițându-le să cumpere upgrade-uri pentru avatarurile lor sau să cumpere abilități speciale de pe site. Tot ce trebuie să facă pentru a revendica recompensa este să introducă codul de recomandare pe Temu. O altă momeală populară este oferta de skin-uri rare Fortnite. Încă o dată, nu există nicio ofertă. Escrocul pur și simplu profită de curiozitatea utilizatorilor rețelelor sociale și de faptul că Temu nu este încă atât de cunoscut.
CITEȘTE ȘI: Gaming-ul și escrocheriile online: care sunt principalele amenințări și cum se pot proteja gamerii
- Produse înșelătoare
Deși compania soră a lui Temu, Pingduoduo, se află pe lista SUA „Piețe cunoscute pentru produse contrafăcute și piraterie”, nu există nicio sugestie că Temu listează produse contrafăcute. Există însă rapoarte de imitații care sunt foarte aproape de granițele încălcării brevetelor, fără a le încălca. Dacă un utilizator introduce o căutare, de exemplu, pentru un produs Apple, i se pot prezenta pe Temu articole asemănătoare la o fracțiune din preț. Pentru cumpărătorii neinițiați și care nu sunt familiarizați cu comerțul electronic, acest lucru ar putea duce la dezamăgiri serioase după primirea coletului.
- Produse și celebrități
O altă înșelătorie în rețelele sociale care valorifică puterea de atracție a lui Temu implică postări false cu celebrități, prin care se promovează un parteneriat comercial al acestora cu piața chineză de comerț electronic, totul fiind o schemă de înșelătorie. Scopul final aici este din nou de a convinge fanii să viziteze site-ul și să introducă codul de recomandare, pentru a cumpăra mărfuri cu reducere, promovate de respectiva persoană celebră. Încă o dată, nu există o astfel de ofertă și codurile pur și simplu îi oferă escrocului mai mulți bani sau recompense pe platforma Temu.
- Escrocherii cu reduceri de 90%
De asemenea, ar trebui să fiți atenți la reclamele pe site și la e-mailurile nesolicitate care promit reduceri uriașe la o gamă largă de produse listate pe Temu. Acestea sunt doar tehnici clasice de inginerie socială, cum ar fi crearea unui fals sentiment de urgență prin oferte limitate în timp și discounturi uimitoare. Dar, dacă faceți click, veți ajunge la un site de phishing clonă, unde escrocii vă vor colecta informațiile cardului. Astfel ei sustrag detaliile dvs. personale și financiare, dar dvs. nu veți primi niciodată produsele comandate.
Cum să fiți în siguranță când faceți cumpărături pe Temu
Spre meritul său, Temu își sporește securitatea lansând un program de recompensă pentru erori, precum și încercând să reprime înșelătoriile. Recent, a câștigat ordine de interdicție judecătorești preliminare în SUA împotriva site-urilor de phishing care uzurpă identitatea site-ului. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți și să vă amintiți aceste sfaturi de siguranță:
- Nu faceți niciodată click pe linkurile din e-mailurile nesolicitate sau pe anunțuri.
- Dacă doriți să verificați o ofertă Temu promovată online, vizitați site-ul independent.
- Nu salvați detaliile de plată în contul dvs. De asemenea, configurați autentificarea cu doi factori (2FA), astfel încât contul dvs. să fie protejat cu mai mult decât o parolă. Temu oferă acum 2FA bazat pe SMS, care, deși nu este nici pe departe la fel de sigur precum cheile de securitate hardware sau chiar aplicațiile dedicate de autentificare mobilă, este mai bine decât nimic.
- Nu accesați ofertele care vă solicită să introduceți un cod de recomandare pe Temu – în special cele care prezintă celebrități.
- Priviți întotdeauna cu atenție ceea ce cumpărați pentru a evita dezamăgirea la livrare.
- Temu oferă promoții speciale și prețuri mici. Dar reducerile uriașe în general ar putea fi o înșelătorie. Verificați online pentru a vedea dacă altcineva le menționează ca atare.
Și mai mult, fiți atenți la câte date dezvăluiți și ce tipuri de permisiuni acordați aplicației Temu sau, de altfel, oricărei alte aplicații mobile. Iată câteva măsuri de precauție ușor de implementat pentru cazul în care vă îngrijorează cantitatea mare de informații personale partajată cu Temu sau cu multe alte magazine și piețe online:
- Luați în considerare cumpărăturile direct de pe site-ul platformei, mai degrabă decât de pe aplicația mobilă.
- Evitați să vă conectați la Temu folosind contul de pe o rețea socială sau să îl conectați la celelalte conturi online.
- Folosiți carduri de credit de unică folosință sau agregatoare de plăți precum PayPal, pentru a evita daunele pe care le-ar putea cauza dacă datele cardului dvs. de credit sunt compromise.
Deși nu există dovezi că site-ul ca atare este o înșelătorie, escrocii pot încerca totuși să-l folosească pentru a înșela cumpărătorii. Se recomandă să fiți precaut ori de câte ori faceți achiziții online, indiferent de platforma sau aplicația folosită.
Articol similar: 10 motive pentru care escrocheriile funcționează
Lasa un comentariu