Ce știe TikTok despre dvs. și ce ar trebui să știți dvs. despre TikTok


În timp ce reprezentanții TikTok oferă detalii suplimentare despre mecanismul de funcționare al aplicației în fața autorităților americane, este timpul să ne gândim cu toții la multitudinea de informații personale pe care TikTok și alți giganți din social media le colectează.

Shou Zi Chew, în calitatea sa de CEO al TikTok, s-a prezentat în fața Congresului SUA pentru a-și susține punctul de vedere cu privire la practicile de securitate a datelor și de confidențialitate ale aplicației și, de asemenea, la posibilele legături pe care aplicația le-ar avea cu guvernul chinez, în contextul în care se discută despre o interdicție generală a TikTok în SUA.

Aplicația de videoclipuri scurte - care a fost cea mai descărcată aplicație din 2022 atât în SUA, cât și la nivel mondial - a fost implicată în controverse privind o serie de probleme legate de confidențialitatea și securitatea cibernetică, fiind acuzată de colectarea excesivă a datelor utilizatorilor și partajarea acestora cu guvernul chinez, de exercitarea de influență dăunătoare asupra copiilor și asupra sănătății lor mintale, dar și de scurgeri de date personale.

Deși cele mai multe dintre aceste preocupări nu vizează doar TikTok, nicio altă platformă de socializare nu atrage atenția la fel de mult precum această aplicație video de succes. Acest lucru nu se întâmplă doar pentru că se vehiculează adesea că TikTok colectează mai multe informații de la utilizatori decât media din industrie și utilizează un algoritm de recomandare mai puternic decât celelalte platforme, ci mai ales pentru că mulți consideră că aplicația prezintă riscuri pentru securitatea națională în general.

India a instituit o interdicție la nivel național asupra aplicației încă din 2020, în timp ce un număr tot mai mare de țări au interzis TikTok pe dispozitivele folosite de către funcționarii din guvern și instituții publice. De asemenea, SUA se gândește acum să ducă lucrurile mai departe și să interzică în întregime aplicația.

Iată câteva dintre principalele îngrijorări legate de TikTok și, poate chiar mai important, ce puteți face pentru a vă proteja datele dvs. sau pe cele ale copiilor dvs. care folosesc TikTok.

Ce date colectează aplicația TikTok?

Discuțiile au pornit, în principal, în urma constatărilor cercetătorilor de la Internet 2.0, o companie australiană de securitate cibernetică. Potrivit raportului lor din iulie 2022, TikTok solicită permisiuni excesive pentru dispozitive și colectează cantități masive de date - mult mai multe decât sunt necesare pentru funcționarea sa. De exemplu, aplicația colectează date despre toate aplicațiile instalate pe telefon, informații detaliate despre sistemul de operare Android și solicită acces la contactele telefonului.

Pentru ca aplicația TikTok să funcționeze corect, cea mai mare parte a accesului și a colectării datelor de pe dispozitiv nu este necesară”, a declarat Thomas Perkins, Head Security Engineer în cadrul Internet 2.0. „Aplicația poate funcționa și va funcționa cu succes fără ca aceste date să fie colectate. Acest lucru ne face să credem că singurul motiv pentru care sunt solicitate aceste informații este pentru colectarea excesivă a datelor.” În plus, o mare parte din această colectare de date nu poate fi dezactivată, iar TikTok afirmă în politica sa de confidențialitate că vă poate citi mesajele, susținând că au nevoie de acest nivel de acces pentru a proteja utilizatorii împotriva spam-ului.

În același timp, compania primește locația dvs. aproximativă accesând datele GPS ale dispozitivului dvs. chiar și atunci când serviciul de localizare este dezactivat. De asemenea, compania colectează istoricul tranzacțiilor și al achizițiilor efectuate online, potrivit raportului Internet 2.0.

Chew a răspuns acestor acuzații spunând că versiunile actuale ale aplicației nu colectează informații GPS precise sau aproximative de la utilizatorii din SUA. De asemenea, el a negat orice partajare de date cu guvernul chinez. „TikTok, în calitate de companie americană constituită în Statele Unite, se supune legilor din Statele Unite”, se arată în declarația sa. „TikTok nu a partajat niciodată și nici nu a primit o solicitare de a partaja datele utilizatorilor americani cu guvernul chinez. De asemenea, TikTok nu ar onora o astfel de solicitare dacă ar fi făcută vreodată”.

În orice caz, este important să știți cum puteți să vă întăriți securitatea și să limitați accesul asupra datelor dvs. personale, presupunând că nu doriți să renunțați în întregime la utilizarea aplicației.

Cum vă puteți proteja confidențialitatea în timp ce utilizați TikTok?

Dacă doriți să vizualizați conținut pe TikTok, dar punând la dispoziție cât mai puține date personale, utilizați site-ul oficial TikTok într-un browser web. Cu toate acestea, nu uitați că TikTok va putea în continuare să colecteze unele informații folosind cookie-urile din browser și alte elemente de tip tracker.

Cu toate acestea, fără un cont nu este posibil să postați videoclipuri, să inserați comentarii sau să dați like vreunui videoclip. În cazul în care doriți să deveniți un utilizator activ cu un cont, puteți restricționa partajarea anumitor date personale.

În cadrul Politicii sale de confidențialitate, TikTok afirmă în mod explicit că poate colecta datele dvs. de la aplicații terțe, chiar și fără consimțământul dvs. Prin urmare, atunci când vă înregistrați pentru prima dată pe TikTok, luați în considerare utilizarea unui telefon sau a unei adrese de e-mail pe care nu le utilizați în altă parte, mai degrabă decât a unui dispozitiv sau a unei adrese de e-mail asociate, de exemplu, cu o altă platformă de rețea socială.

Pentru mai multă protecție, nu permiteți ca TikTok să sincronizeze contactele telefonice sau lista de prieteni de pe Facebook și limitați personalizarea reclamelor. Puteți să ridicați securitatea la un nivel superior și să folosiți un telefon de unică folosință, un telefon mobil ieftin, special conceput pentru utilizare temporară, care poate fi aruncat după utilizare. De asemenea, este indicat să folosiți servicii proxy pentru a vă masca adresa IP și un VPN pentru a vă ascunde locația.

ARTICOL SIMILAR: Cum vă puteți securiza contul de TikTok

Cu toate acestea, în investigația sa derulată în 2022, Consumer Reports, o organizație non-profit cu sediul în SUA ce urmărește protecția drepturilor consumatorilor, a dezvăluit că TikTok colectează date chiar și despre persoane care nu au avut niciodată instalată această aplicație sau nu au vizitat niciodată site-ul web al platformei.

Acest lucru se datorează faptului că TikTok primește date de la partenerii săi care, la rândul lor, adună informații despre persoanele care le vizitează site-urile web. Alte platforme proeminente, precum Google sau Meta (Facebook), folosesc aceeași strategie în scopuri publicitare.

Precum alte platforme, datele pe care le primim de la companiile de publicitate sunt folosite pentru a îmbunătăți eficiența serviciilor proprii de publicitate”, a răspuns Melanie Bosselait, purtător de cuvânt al TikTok, în urma concluziilor publicate de către Consumer Reports.

Tik Tok este implicat în breșe de securitate a datelor și spionaj?

Deși este adevărat că îngrijorările legate de confidențialitatea datelor au în vizor majoritatea platformelor de socializare, aplicația Tik Tok s-a confruntat cu mai multe scandaluri care au ridicat întrebări cu privire la independența sa.

TikTok este deținută de gigantul tehnologic ByteDance, cu sediul la Beijing. În decembrie 2022, acesta a confirmat spionarea reporterilor ca parte a unei încercări de a depista sursele jurnaliștilor, potrivit unui e-mail intern obținut și citat de către Forbes.

Am fost profund dezamăgit când am fost informat de situație... și sunt sigur că și voi simțiți la fel”, a scris Rubo Liang, CEO-ul ByteDance, într-un e-mail intern partajat cu Forbes. „Încrederea publicului, construită prin depunerea unor eforturi uriașe, va fi subminată în mod semnificativ de comportamentul necorespunzător al câtorva persoane. ... Cred că această situație va servi drept o lecție pentru noi toți.

Chew a descris acest incident ca fiind o greșeală pe care compania a remediat-o prompt. „De asemenea, am notificat Comitetul cu privire la aceste acțiuni nechibzuite imediat după ce ne-am informat angajații”, a specificat Chew. „Condamn acest comportament necorespunzător în cei mai puternici termeni posibili”.

În iunie 2022, BuzzFeed a analizat înregistrările audio rezultate din peste 80 de ședințe interne ale TikTok, găsind 14 declarații de la nouă angajați care indicau că inginerii din China au avut acces la date din SUA. „Totul este vizibil și analizat în China”, a declarat un membru al departamentului Trust & Safety TikTok într-o ședință din septembrie 2021, citat de BuzzFeed. În timpul unei alte întâlniri, un alt angajat a menționat un inginer din Beijing pe care l-a descris ca fiind un „Master Admin care are acces la tot”.

Un alt punct delicat este legat de Legea Securității Naționale promulgată în China încă din 2017, care cere companiilor chineze „să sprijine, să asiste și să coopereze” cu agențiile naționale de informații, notează Politico.

În discursul său, Chew a reiterat faptul că toate datele utilizatorilor din SUA sunt stocate în SUA și găzduite de o companie cu sediul în SUA. În acest sens, ByteDance a format o filială numită TikTok U.S. Data Security Inc. (USDS), care controlează tot accesul la sistemele care conțin date ale utilizatorilor din SUA.

În 2019, Washington Post a publicat un articol legat de postări TikTok care nu mai puteau fi accesate, acestea având legătură cu protestele din Hong Kong care erau în plină desfășurare în septembrie 2019. De asemenea, CEO Facebook, Mark Zuckerberg, a afirmat că aplicația bloca conținutul pro-Hong Kong postat de către utilizatorii din SUA. ByteDance a respins aceste acuzații, iar un test ulterior efectuat de BuzzFeed News nu a constatat nicio cenzură.

Afirmațiile de cenzură pe TikTok nu păreau să ia în considerare faptul că adolescenții americani nu par să creeze conținut viral pro-Hong Kong nici pe platforme precum Facebook sau Instagram”, a scris BuzzFeed.

Protejarea copiilor pe TikTok

La fel ca și în cazul altor site-uri de socializare, TikTok se străduiește să protejeze copiii și să-i ferească de expunerea la conținut dăunător (video ce prezintă hărțuire, automutilare, tulburări alimentare) sau alte riscuri care pândesc online.

De exemplu, un studiu recent efectuat în Italia în rândul a 78 de pacienți cu tulburări de alimentație a demonstrat că vizionarea de conținut de pe TikTok a condus la reducerea stimei de sine pentru 59% dintre pacienți, iar 27% dintre aceștia au raportat că TikTok a produs schimbări semnificative în viața lor de zi cu zi. TikTok a fost principala platformă de socializare folosită de aproape 63% dintre pacienții intervievați.

În plus, Departamentul de Securitate Internă al SUA a lansat, de asemenea, o investigație privind acuzațiile potrivit cărora TikTok nu depune suficient efort pentru a elimina materialele de abuz sexual asupra copiilor din cadrul aplicației, a relatat Financial Times în aprilie 2022.

Chew a declarat că TikTok filtrează în mod constant conținutul pentru a detecta indicii de comportament cu potențial de stalking sau abuz. De asemenea, elimină conținutul care promovează hărțuirea, comportamentul care instigă la ură, tulburările de alimentație și extremismul violent.

Fiecare videoclip încărcat pe TikTok trece printr-o moderare automată, iar conținutul potențial violent este eliminat automat sau este trimis mai departe pentru a fi revizuit de către unul dintre moderatorii noștri experți, aceștia urmând o pregătire specializată pentru a putea detecta semnele de comportament de tip grooming sau prădător”, a adăugat Chew.

Pentru a face față problemelor legate de protecția copiilor, TikTok a introdus în 2020 o funcție numită Family Pairing, un instrument care oferă părinților un anumit grad de control și supraveghere asupra conturilor copiilor lor. Cu acesta, un părinte poate stabili o legătură între contul său TikTok și cel al copilului său și poate seta controale parentale pentru timpul zilnic petrecut în aplicație, pentru restricționarea accesului la anumite tipuri de conținut, limitând opțiunile de căutare ale copilului dar și pentru posibilitatea de descoperire a contului copilului de către ceilalți utilizatori.

În timpul dezbaterii actuale privind viitorul TikTok în Statele Unite, platforma de socializare a anunțat noi instrumente destinate părinților, care au intrat în vigoare la începutul lunii martie. Părinții pot să își aleagă diferite limite de timp în funcție de ziua din săptămână și pot stabili un program pentru a dezactiva notificările primite din cadrul aplicației. TikTok a introdus, de asemenea, un tablou de bord pentru utilizatorii funcției Family Pairing, care oferă rezumate ale timpului petrecut în aplicație, statistici de câte ori TikTok a fost deschis, precum și o defalcare a timpului total petrecut în timpul zilei și al nopții.

ARTICOL SIMILAR: TikTok Family Pairing: Curate your children’s content and more

Roman Cuprik March 27, 2023

Lasa un comentariu