Datingul online a revoluționat modul în care oamenii se conectează și găsesc dragostea. Acum, oricine poate răsfoi o aplicație online de potențiali parteneri romantici, și nu mai este nevoie să treceți prin situații stânjenitoare precum întâlniri aranjate de către prieteni.
Nu mai puțin de 350 de milioane de persoane au folosit aplicații de dating în 2022. Totuși, pe lângă faptul că reprezintă o modalitate ușoară de a împărtăși profilul de dating cu alții, aceste aplicații oferă și o serie de oportunități pentru escroci și hackeri de a exploata utilizatorii neștiutori. Popularitatea aplicațiilor de dating și a rețelelor de socializare a făcut mai ușor ca oricând ca falșii pretendenți să găsească și să păcălească victimele.
Scenariul în care, în loc să găsească dragostea, persoanele ajung să aibă pierderi financiare și emoționale este mai frecvent decât ați putea crede. Un raport al Comisiei Federale pentru Comerț din Statele Unite a constatat că, numai în 2022, escrocheriile romantice au avut aproape 70.000 de victime, înregistrând suma impresionantă de 1,3 miliarde de dolari. Totuși, acest lucru nu prezintă însă un total real, deoarece multe victime ale escrocheriilor de acest tip sunt prea jenate pentru a reclama înșelăciunea.
Pentru a agrava și mai mult situația, multe victime ale fraudelor sentimentale au devenit, de asemenea, cărăuși de bani (money mules). După cum demonstrează încrucișarea dintre înșelăciunea romantică și cea legată de investiții cu criptomonede, cunoscută sub numele de pig butchering (precum și escrocheria de tip „sugar daddy”), escrocii adaugă în mod constant noi ingrediente metodelor deja testate pentru a asigura succesul. Combinând frauda cu înșelătoriile amoroase, escrocii sunt din ce în ce mai dornici să coopteze instrumente de inteligență artificială generativă drept ajutor pentru a face înșelătoria mai convingătoare, inclusiv pretinzând că sunt celebrități, de exemplu Kevin Costner.
Așadar, dacă sunteți în căutarea unei conexiuni amoroase în mediul online (dar un companion AI nu este pe placul dvs.), ce puteți face pentru a vă proteja de fraude? Cum funcționează escrocheriile romantice și alte amenințări care se ascund în aplicațiile de dating?
1. Catfishing: crearea de identități false
Una dintre cele mai răspândite tactici folosite de escroci în cadrul aplicațiilor de dating este catfishing. Aceasta presupune crearea de profiluri false cu intenția de a înșela partenerul, făcându-l să creadă că interlocutorul este altcineva. Acești escroci folosesc adesea fotografii furate sau disponibile pe platformele de imagini și informații personale inventate pentru a ademeni victimele. Există multe site-uri web care utilizează aplicații AI pentru a crea fotografii ale unor persoane cu aspect real pe care escrocii le pot folosi pentru a-și construi un profil convingător în mediul online.
Escrocul ar folosi apoi acest profil pentru a se conecta cu potențiale victime, pentru a le trimite mesaje și pentru a filtra țintele viabile. Odată ce au stabilit dacă potențiala victimă este capabilă să le ofere ceea ce își doresc, vor face eforturi mari pentru a crea încredere și pentru a o face să creadă că sunt într-o relație autentică.
Stabilind această bază de încredere, escrocul poate apoi exploata financiar victima, folosind povești inventate despre crize personale și urgențe false pentru a cere bani. Victima îndrăgostită poate continua să transfere bani, să îi cumpere cadouri sau chiar să îi rezerve călătorii în speranța de a-și sprijini „partenerul” și de a-și transforma în realitate visul unei adevărate iubiri.
Nu vă lăsați păcăliți, infractorii fac cercetări și profilurile lor pot părea foarte autentice. Aceștia pot intra pe rețelele de socializare pentru a afla mai multe despre hobby-urile și obiceiurile țintei lor, folosind aceste informații pentru a oferi iluzia unor interese comune, ajutând astfel la crearea unei legături și mai puternice. Această legătură le oferă apoi și mai multă putere de manipulare emoțională.
Cum vă puteți proteja de escrocheriile de tip catfishing?
Pare simplu, dar atunci când schimbați mesaje romantice, s-ar putea să omiteți să verificați dacă persoana cu care discutați este reală. Puteți face o mică verificare pe rețelele de socializare, puteți cere să vă întâlnți în persoană, puteți pune întrebări care necesită cunoștințe specifice sau chiar puteți cere o dovadă de identitate - toate aceste lucruri vă vor oferi siguranța că aveți o conversație cu o persoană reală.
De asemenea, fiți întotdeauna suspicioși dacă aceasta vă cere bani, favoruri sau informații valoroase. S-ar putea să fie persoană reală, dar este posibil ca intențiile sale să fie malițioase. Mult prea des, victimele au căzut în plasa unor povești false, cum ar fi că „iubitul” lor online are nevoie de bani pentru a plăti facturile medicale ale rudei lor bolnave, că afacerea acestuia nu merge atât de bine pe cât spera sau, la îndemnul acestuia, „profită” de o oportunitate de investiție unică în viață.
Ați mușca momeala?
2. Atacurile de phishing și distribuirea de programe malware
Fiind bazate pe o platformă online, aplicațiile de dating oferă o poartă de acces pentru atacurile de phishing și distribuirea de programe malware. Infractorii pot crea profiluri și pot trimite mesaje aparent nevinovate cu linkuri sau atașamente malițioase, păcălind utilizatorii să facă click pe ele. Aceștia pot folosi boți pentru a trimite astfel de mesaje în masă și, odată accesate, aceste linkuri conduc la instalarea de malware pe dispozitivul victimei. De îndată ce malware-ul este instalat, orice informații sau date personale stocate pe dispozitiv sunt compromise, ceea ce crește masiv riscul de furt de identitate și de fraudă financiară.
Cum vă puteți proteja?
În primele etape ale unei conversații, înainte de a afla mai multe despre persoana respectivă, nu deschideți și nu dați click pe niciun link pe care aceasta vi-l trimite. Chiar dacă pare a fi un URL inofensiv către un restaurant pe care îl menționați în profilul dvs., escrocii pot fi creativi cu numele de domeniu pentru a face link-urile să pară și mai tentante și autentice. Așteptați o perioadă de timp până când puteți fi sigur că aveți încredere în persoana respectivă înainte de a explora schimbul de link-uri.
3. Colectarea de date pentru șantaj
Platformele de dating online stochează o mulțime de informații personale, ceea ce le face ținte atractive pentru hackeri. O jurnalistă de la The Guardian a descoperit că, prin intermediul profilului ei de pe Tinder, aplicația a colectat date despre ea în valoare de aproximativ 800 de pagini, precum interese, fotografii, prieteni și preferințe romantice.
Escrocii pot folosi tactici precum data mining pentru a extrage aceste detalii sensibile din profilurile victimelor. De asemenea, nici incidentele în care astfel de informații sunt expuse nu sunt ceva neobișnuit. De exemplu, 260.000 de persoane au fost victimele unei breșe, având publicate imaginile și jurnalele de chat private, după ce anul trecut s-a descoperit că o bază de date pentru o aplicație de dating a fost expusă publicului.
Cum vă puteți proteja?
Multe aplicații necesită accesul la unele dintre datele dvs. pentru a vă oferi funcționalitatea și opțiunile necesare. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți care sunt datele colectate și modul în care acestea sunt utilizate. Luați în considerare posibilitatea de a nu folosi aplicațiile care nu vă permit să renunțați la partajarea datelor cu terțe părți.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să fiți atenți la ceea ce împărtășiți online. Nu postați și nu ștergeți nimic care ar putea fi folosit împotriva dvs. Acest lucru poate lua o întorsătură și mai urâtă dacă cedați tentației de a trimite fotografiile sau videoclipurile dvs. explicite partenerului dvs. amoros. Acest lucru se întâmplă în special în cazul persoanelor tinere și începe adesea prin faptul că pretendentul fals împărtășește „propriile” fotografii explicite și cere în schimb fotografii similare. Dacă îi trimiteți imaginile cerute, escrocul începe șantajul, amenințând că va împărtăși materialul cu contactele dvs. din rețelele de socializare dacă nu plătiți sau dacă nu trimiteți mai multe fotografii sau videoclipuri compromițătoare.
Pentru a evita cazurile de sextortion, nu trimiteți niciodată fotografii pe care nu doriți să le vedeți publicate online. De asemenea, nu partajați imagini cu caracter sexual și nu pozați nud în fața camerei web.
4. Amenințări bazate pe geolocalizare
Multe aplicații de dating folosesc servicii bazate pe locație pentru conectarea cu persoane din apropiere. În timp ce această funcție facilitează găsirea unor potențiale perechi din zonă, aceasta este o oportunitate pentru hackeri, care pot exploata datele de localizare pentru a urmări și viza persoanele, ceea ce duce la probleme de siguranță în lumea reală.
Cum vă puteți proteja?
Să presupunem că nu doriți să dezactivați serviciile de localizare, deoarece doriți să vă potriviți cu cineva care se află în orașul dvs., nu în cealaltă parte a lumii. Un compromis ar putea fi să dezactivați serviciile de localizare atunci când nu derulați în mod activ în aplicația de dating.
Concluzie
Pe măsură ce popularitatea aplicațiilor de dating online continuă să crească (se preconizează peste 450 de milioane de utilizatori până în 2028), crește și riscul de a deveni o țintă a escrocheriilor și a hackerilor. Pentru cei dornici să se aventureze în lumea întâlnirilor online, link-urile suspecte și incertitudinea cu privire la adevărata identitate a partenerului ar trebui să fie în fruntea listei de semnale de alarmă.
Dacă ceva pare ieșit din comun sau simțiți că „nu este în regulă”, raportați imediat utilizatorul și blocați-l. Dar, având în vedere faptul că peste 70% dintre cei care apelează la dating online declară că au găsit o relație romantică, este clar că întâlnirile online pot fi extrem de reușite. Așadar, este momentul să lucrăm cu toții împreună pentru a face platformele online cât mai sigure posibil.
Lasa un comentariu