8 escrocherii de care să vă feriți când vă pregătiți de vacanță


De la excursii gratuite, fraudulos inventate, la case fictive propuse pentru închiriere pe perioada vacanțelor, iată câteva dintre cele mai frecvente amenințări online la care ar trebui să fiți atenți atât înainte, cât și în timpul călătoriilor.

Pe măsură ce mercurul din termometre crește și așteptăm cu nerăbdare să plecăm în vacanță în locuri cât mai însorite, este, de asemenea, timpul să fim atenți la înșelătoriile de pe internet și la amenințările cibernetice. Fraudele asociate cu această perioadă reprezintă una dintre sursele cele mai profitabile pentru infractorii cibernetici. Numai în 2022, peste 62.400 de plângeri ale unor victime digitale au fost depuse la Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA. Considerând o pierdere medie de 1259 USD per victimă, se ajunge la o sumă totală de 104 milioane USD sustrase de escroci în acel an. Și acestea sunt doar cazurile raportate.

Experții cred că, pe măsură ce criza costului vieții se prelungește, vânătoarea după călătorii la preț de chilipir va fi și mai susceptibilă la acest tip de escrocherii. Să verificăm câteva dintre principalele înșelătorii la care să fim atenți în acest sezon de vacanță de vară.

8 amenințări frecvente care vizează călătoriile

Un nou raport al Centrului de raportare a fraudelor, Action Fraud, avertizează că peste 15 milioane de lire sterline s-au pierdut în acest context în ultimul exercițiu financiar numai în Marea Britanie, o creștere de 41% față de anul precedent.

Potrivit asociației comerciale ABTA din Marea Britanie, cele mai frecvente tipuri de fraudă privind rezervarea de vacanțe implică biletele de avion, cazarea, excursiile cu tematică sportivă și religioase, precum și cluburile de vacanță. Escrocii creează site-uri web false, postează reclame false pe site-uri web și pe rețelele sociale și, uneori, promovează oferte foarte ieftine folosind conturi online piratate sau carduri deturnate, pentru a plăti publicitatea capcanelor pe care le întind pe web.

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de fraudă și alte amenințări la care trebuie să fiți atenți:

1) Vacanțe gratuite false

Victimele sunt contactate prin e-mailuri, apeluri sau mesaje nesolicitate care susțin că au câștigat o vacanță la o tombolă cu premii, la care nu au participat în realitate niciodată. Dacă răspund, escrocii vor cere o taxă pentru a-și debloca vacanța „gratuită”, pentru a plăti de pildă niște imaginare costuri de prelucrare a datelor. Desigur, nu există niciun premiu, iar banii plătiți de victime ajung direct la escroci. 

2) Site-uri clonate

E-mailurile, textele și apelurile de tip phishing și/sau reclamele online ar putea, de asemenea, atrage victimele să viziteze site-uri false ale companiilor aeriene, agențiilor de turism sau a site-urilor consacrate sau nu, ce compară oferte din tot spațiul online, concepute anume pentru a uzurpa identitatea celor legitime. Victimelor li se trimit e-mailuri false de confirmare sau referințe false de rezervare, ceea ce înseamnă că mulți călători își dau seama că au fost înșelați doar când ajung la biroul de check-in din aeroport.

3) Bilete sau vacanțe la preț redus

Infractorii cibernetici promovează uneori oferte cu preț foarte redus pentru vacanțe, zboruri, hoteluri și alte pachete. În acest caz, biletele pot fi legitime, dar motivul pentru care sunt reduse este pentru că au fost achiziționate cu carduri furate sau cu conturi de fidelitate deturnate. Acestea pot fi promovate prin intermediul rețelelor sociale, prin e-mailuri spam sau chiar prin apeluri automate. Victimele riscă să li se scurteze sau anuleze șederea atunci când frauda este descoperită.

4) Oferte de asistență cu documentele de călătorie internaționale

Unele site-uri pretind că oferă servicii de asistență prin care să ajute victimele să obțină o viză de călătorie, un pașaport, un permis de conducere internațional sau alte documente. Escrocii pot uzurpa identitatea site-urilor web guvernamentale, cum ar fi cele ale site-ului web al Departamentului de Stat al SUA. Ca și prim indiciu al unei fraude, taxele percepute sunt extrem de mari, inclusiv pentru serviciile care sunt de obicei gratuite, iar de cele mai multe ori documentul rezultat este mai mult decât probabil să fie un fals.

5) Anunțuri false cu case de vacanță de închiriat

Există un comerț în creștere cu case de vacanță închiriate privat, care sunt listate și promovate online. Dar escrocii pot exploata și acest segment, introducând adesea propriile listări pe site-uri legitime de închiriere sau de anunțuri imobiliare pentru turiști. Aceste proprietăți fie nu există, fie nu sunt de închiriat, fie există mai multe rezervări pentru aceeași cameră și aceeași perioadă concomitent. Luați în considerare rezervarea cazării pentru vacanță prin site-uri dedicate de renume, care oferă protecție împotriva înregistrărilor false.

CITEȘTE ȘI: Un nou risc pentru viața privată: camerele video care pot fi ascunse în proprietățile închiriate via Airbnb

6) Escrocherii cu zboruri charter

Escrocii folosesc, de asemenea, pachete private de zbor, adesea incluse în oferta de cazare, pentru a atrage victimele. Încă o dată, vacanța este falsă, iar infractorii vor încasa banii și se vor face nevăzuți.

7) Riscurile rețelelor Wi-Fi gratuite

Riscurile nu se opresc doar la călătoria efectivă. Dacă vă aflați într-un aeroport, o cafenea sau alt spațiu public în timp ce sunteți pe drum, nu accesați conturi bancare sau alte conturi valoroase folosind Wi-Fi-ul public gratuit - cel puțin dacă nu utilizați și o rețea privată virtuală (VPN), serviciu care vă criptează conexiunea și vă protejează de oricine ar dori să vă fure datele personale.

De ce este mai bine să evitați rețelele Wi-Fi gratuite? Deoarece puteți da peste un hotspot fals creat de infractorii cibernetici care doresc să intercepteza sesiunea dvs. de navigare pe web pentru a fura parole și date personale/financiare. Chiar dacă hotspot-ul este legitim, hackerii pot sta la pândă în aceeași rețea pentru a vă spiona activitatea online sau pot sparge rețeaua pentru a distribui malware.

8) Riscurile încărcării prin USB

Călătorii ar trebui, de asemenea, să fie atenți la amenințările legate de încărcarea prin USB, cunoscute și sub numele de „juice jacking”. Aici, criminalii încarcă de obicei malware pe stații de încărcare disponibile public sau pe cabluri care sunt lăsate conectate la stații. Folosirea acestora va duce la compromitere dispozitivului victimei cu programe malware concepute pentru a deturna dispozitivul și/sau pentru a fura date și parole.

Cum să fiți în siguranță în acest sezon de vacanță

 

  • Faceți cercetări: verificați online companiile de turism, hotelurile și agențiile de turism sau de închirieri pentru a vedea dacă alții au fost înșelați.
  • Nu răspundeți niciodată la comunicări nesolicitate. Dacă doriți să urmăriți un anunț, contactați direct organizația și nu folosiți niciodată datele de contact din e-mail/text/anunț.
  • Nu plătiți prin transferuri bancare, carduri cadou sau aplicații cripto precum Cash App, deoarece acestea nu oferă protecție cumpărătorului. Odată ce tranzacția a fost efectuată, banii au dispărut și nu mai pot fi recuperați. 
  • Verificați adresa URL a oricărui site pe care îl vizitați pentru a vă asigura că nu există greșeli de scriere care indică un site falsificat, duplicat să semene puternic la URL.
  • Verificați de două ori dacă vânzătorul este protejat ATOL, pentru a reduce riscul de pierderi financiare legate de biletele de avion.
  • Fiți precaut: dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei așa și este.
  • Nu vizitați site-uri web suspecte care oferă vacanțe și bilete cu reduceri neobișnuit de mari.
  • Nu utilizați Wi-Fi public fără o rețea privată virtuală (VPN) și evitați utilizarea stațiilor publice de încărcare pe drum.

 

Vara este cea mai minunată perioadă a anului pentru turişti. Dar amintiți-vă că ar putea fi, de asemenea, o perioadă prolifică și pentru escrocii și infractorii cibernetici. Rămâneți în siguranță online și să aveți o vacanță minunată!

 

Phil Muncaster July 11, 2023

Lasa un comentariu