Un nou risc pentru viața privată: camerele video care pot fi ascunse în proprietățile închiriate via Airbnb


Vi se par tulburătoare rapoartele privind dispozitivele de spionaj găsite în camerele închiriate pe timpul vacanței? Aplicați sfaturile din acest articol pentru depistarea camerelor ascunse.

Datorită progreselor tehnologice, călătoriile au devenit mai accesibile, mai rapide și mai simple pentru mulți dintre noi. Putem rezerva zboruri prin intermediul aplicațiilor instalate pe smartphone, putem face check-in online, putem depăși cu ușurință barierele lingvistice și putem evita să ne rătăcim în locurile noi. De asemenea, găsirea și rezervarea unui loc de cazare nu a fost niciodată mai ușor, pentru că tehnologia a deschis o lume complet nouă a călătoriilor și a vacanțelor, atât pentru cei cu buget redus, cât și pentru familiile și cuplurile care caută un sejur într-o zonă mai exclusivistă.

Dar tehnologia aduce cu ea și noi riscuri, inclusiv în ceea ce privește intimitatea și confidențialitatea. În ultimii ani, unii călători au descoperit o nouă amenințare - camere video ascunse în proprietățile destinate închirierii, care sunt adesea rezervate prin intermediul unor platforme precum Airbnb.

Această dezvăluire nu are scopul de a crea panică ci mai degrabă de a atrage atenția asupra noilor pericole. În continuare este mult mai probabil să vă confruntați cu alte amenințări cibernetice legate de călătorii, cum ar fi escrocheriile ce se folosesc de numele Airbnb dar redirecționează potențialii clienți către website-uri false sau cu alte riscuri comune la care trebuie să fiți atenți în timpul călătoriilor. Dar realitatea este că trăim într-o perioadă în care tot felul de gadgeturi de supraveghere sunt din ce în ce mai accesibile, iar țelul pentru producători este să fie greu de reperat, de aici și dimensiunile din ce în ce mai reduse ale acestora sau camuflarea sub formă de obiecte de zi cu zi. 

Este de înțeles, așadar, că mulți oameni sunt îngrijorați de faptul că ar putea fi supravegheați de o cameră video în intimitatea camerelor de cazare. Iar acest risc pentru viața privată este expus luminii reflectoarelor de fiecare dată când un oaspete Airbnb împărtășește, folosind rețelele sociale, propria experiență despre cum a găsit camere de spionaj în dormitorul sau baia casei pe care a închiriat-o.

Oare mă urmărește sau ne urmărește cineva? 

Cazurile mediatizate în care sunt implicate camere de spionaj nu par a fi deosebit de frecvente, dar se întâmplă ocazional. Iată câteva exemple din ultimii ani:

  • În 2017, activistul (pentru chestiuni legate de internet) Jason Scott a postat pe Twitter o fotografie a unei camere spion conectate la internet, ascunsă în interiorul unui detector de mișcare, care a fost descoperită de către un coleg într-o locație Airbnb.

  • În 2018, un călător din Glaswegian și prietena sa au găsit o cameră ascunsă în interiorul unui ceas deșteptător digital îndreptat spre pat, într-o cameră amenajată tip open space. El a alertat poliția din Toronto, zona în care se afla proprietatea.

  • În 2019, un profesionist în domeniul securității IT din Noua Zeelandă a găsit o cameră ascunsă ce transmitea în direct după ce a scanat rețeaua Wi-Fi a Airbnb-ului în care era cazat, situat în Cork, Irlanda. Gazda a fost inițial exonerată de către site, dar a fost apoi scoasă din comunitatea Airbnb după ce știrea a devenit virală.

  • În 2022, un client Airbnb a descoperit o cameră ascunsă amplasată în baia proprietății după ce a auzit un clic în timp ce ieșea de la duș împreună cu prietena sa. Se pare că dispozitivul era setat să facă fotografii și să le transmită către dispozitivul utilizatorului atunci când detecta mișcare în incintă.

  • Cu siguranță, nici alte tipuri de cazare nu sunt complet lipsite de riscuri, după cum demonstrează cazul din Coreea de Sud, unde 1.600 de persoane au fost înregistrate în secret în camere de motel, iar imaginile au fost transmise online în direct pentru clienții plătitori si unui site clandestin.

 

Când este supravegherea prea intruzivă?

Un studiu realizat în 2019 de către firma de servicii imobiliare IPX1301 a constatat că, dintre cei 2.000 de clienți americani ai Airbnb, marea majoritate (83%) au afirmat că au avut încredere în gazda lor. Dar mai mult de jumătate (58%) au declarat, de asemenea, că sunt îngrijorați de perspectiva camerelor ascunse în proprietate. În plus, un procent de 11% dintre respondenți au declarat că au descoperit o cameră ascunsă în locația Airbnb în care erau cazați.

Desigur, numărul ar putea fi departe de numărul real de cazuri care implică descoperirea de camere spion în spațiile destinate cazării pe timpul vacanței. Într-adevăr, îngrijorările (și rapoartele) privind astfel de invazii ale vieții private par să se fi dovedit a fi întemeiate.

Complicând și mai mult situația, unii proprietari de case de vacanță își descarcă frustrările cu privire la oaspeții lor pe rețelele de socializare, inclusiv prin publicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere legitime (adică, dezvăluite clienților), împreună cu numele complet al oaspeților. În 2019, Facebook a închis un astfel de grup cu mii de membri.

Care este poziția oficială a Airbnb în această privință?

În calitate de lider de piață în domeniul proprietăților destinate închirierilor pentru vacanță, Airbnb a fost ținta principală pentru mare parte din criticile legate de incidentele cu camere de spionaj. Au existat, de asemenea, rapoarte potrivit cărora firma a dat dovadă de reacție întârziată și desconsiderare privind plângerile clienților.

Acum, politica Airbnb în această privință este destul de neechivocă. Camerele de securitate și dispozitivele de monitorizare a zgomotului sunt permise "atâta timp cât sunt clar menționate în descrierea anunțului și nu încalcă intimitatea unei alte persoane".

Prezența camerelor de luat vederi sau a altor dispozitive de înregistrare trebuie să fie dezvăluită în anunțul proprietății (două exemple din anunțuri aleatorii de pe Airbnb)

Cu alte cuvinte, există o interdicție clară asupra:

  • "Dispozitivelor ascunse și nedezvăluite" care sunt setate pentru a monitoriza spațiile comune. Orice astfel de dispozitiv trebuie să fie instalat "într-un mod vizibil și trebuie să fie dezvăluit în descrierea anunțului".

  • Dispozitivelor amplasate în sau care monitorizează spații private, cum ar fi dormitoarele, băile și zonele de dormit, cum ar fi camerele secundare cu canapele extensibile. "Dispozitivele deconectate sunt permise atâta timp cât sunt oprite și dezvăluite în mod proactiv oaspeților".

Cu peste șapte milioane de proprietăți prezente pe platformă din întreaga lume, este extrem de dificil pentru companie să controleze aplicarea acestor reguli. Asta înseamnă că oaspeții ar trebui să devină proactivi în ceea ce privește identificarea potențialelor camere ascunse. Într-adevăr, având în vedere impactul emoțional pe care îl poate avea descoperirea camerelor spion, este recomandat să rămâneți vigilenți, să vă documentați despre cum să evitați acest scenariu sau să acționați în consecință, pentru a risipi orice îndoieli.

Cum să depistați o cameră de spionaj ascunsă

Dacă există chiar și cea mai mică șansă ca gazda dvs. Airbnb să vă spioneze în secret, este timpul să vă protejați intimitatea. Mai jos vă oferim câteva sfaturi pentru a găsi o cameră de spionaj ascunsă:

  • Verificați fizic spațiul: uneori, metodele consacrate sunt cele mai bune. Căutați camere ascunse la vedere, poate în ceasuri, detectoare de fum, difuzoare sau chiar în becuri. Dacă există dispozitive cu aspect suspect îndreptate spre paturi sau dușuri, acestea merită o investigație suplimentară.

  • Folosiți o lanternă: lentilele camerelor foto sunt fabricate din sticlă, ceea ce înseamnă că sunt reflectorizante. Stingeți luminile și folosiți o lanternă pentru a verifica dacă nu cumva se ascunde ceva într-un aparat electrocasnic sau într-o piesă de mobilier.

  • Verificați dacă există lumini de vedere pe timp de noapte: oprirea sau stingerea luminilor vă va ajuta, de asemenea, să identificați LED-urile roșii sau verzi care pot fi iluminate pe camerele de vedere pe timp de noapte. Fiți atent și metodic în timp ce vă deplasați prin proprietate, deoarece acestea pot fi destul de mici.

  • Utilizați o aplicație: cercetătorii au lucrat la o aplicație mobilă care utilizează senzorul de autofocus Time-of-Flight (ToF) pe care unele telefoane moderne îl dețin pentru a găsi camere de spionaj ascunse în obiecte de zi cu zi. Există, de asemenea, aplicații și alte programe care pot scana rețelele nu doar pentru a găsi puncte slabe, ci și pentru a vă ajuta să găsiți dispozitivele conectate. Cu toate acestea, într-o proprietate modernă pot exista destul de multe dispozitive casnice inteligente, astfel încât identificarea corectă a dispozitivelor inofensive față de cele suspecte poate să nu fie întotdeauna simplă. De asemenea, este posibil ca unele gazde să folosească o altă rețea de internet din cadrul proprietății pentru a-și spiona oaspeții. Încercați să nu scanați rețelele Wi-Fi ale vecinilor dvs.

  • Detectați semnalele RF: o altă metodă de detectare a unei camere ascunse este să monitorizați frecvențele radio (RF) pe care camera le-ar putea folosi pentru a se conecta la o rețea ascunsă. Există dispozitive disponibile pentru a scana această activitate, deși acestea pot fi destul de scumpe. O opțiune alternativă este să vă folosiți telefonul pentru a apela un membru al familiei sau un prieten în timp ce vă plimbați în jurul proprietății. O cameră ascunsă poate interfera cu semnalul telefonului, așa că opriți-vă și investigați.

În funcție de ceea ce ați găsit, depinde de dvs. ce veți face în continuare. Puteți informa autoritățile, puteți înștiința platforma Airbnb (cerând schimbarea cazării sau rambursarea sumei) sau, dacă ați urmat sfaturile noastre și totul pare în regulă, vă puteți relaxa și continua sejurul în siguranță, știind că nu aveți de ce să vă faceți griji.

CITIȚI ȘI: 8 aspecte pe care să le aveți în vedere înainte de a vă achiziționa o cameră de supraveghere pentru acasă

Phil Muncaster November 9, 2022

Lasa un comentariu