10 lucruri pe care nu trebuie să le publicați pe rețelele sociale


Obișnuiți să apelați des la platformele de social media pentru a transmite detalii din viața dvs.? Iată de ce acest obicei vă poate pune în pericol intimitatea și securitatea.

Sute de milioane de utilizatori se conectează zilnic pe platformele preferate de socializare. Aceștia le folosesc pentru a face cumpărături, a împărtăși fotografii și știri, a aprecia postări și a publica comentarii, pentru a trimite mesaje private și multe altele. De fapt, se estimează că Europa de Nord și de Vest prezintă cele mai mari rate de penetrare a rețelelor sociale din lume, cu aproape 84% din populație având un cont activ pe una dintre platformele populare.

Dar activitatea acestora pe respectivele platforme ridică probleme. Partajarea excesivă este o problemă tot mai mare, putând deveni o sursă de iritare pentru prieteni și familie. Iar în cel mai rău caz, ar putea conduce la o fraudă de identitate, ar permite infractorilor cibernetici să intre în posesia parolelor dvs. și ar putea chiar să vă expună la riscul de furt.

Chiar dacă vă considerați destul de priceput în materie de confidențialitate, proprietarii de platforme își actualizează adesea site-urile și aplicațiile, ceea ce face ca vigilența constantă să fie esențială. Ținând cont de acest lucru, haideți să analizăm câteva aspecte pe care ar fi bine să nu le împărtășiți pe rețelele de socializare și cum puteți evita să puteți în pericol propria siguranță fizică și digitală a dvs. sau pe cea a prietenilor și familiei dvs.

10 lucruri pe care este bine să le păstrați pentru dvs.

1. Informații personale ce vă pot identifica (personally identifiable information - PII)

Escrocii sunt mereu în căutare de mici frânturi de informații despre dvs., pe care le pot pune cap la cap pentru a crea o identitate pe care să o poată folosi pentru escrocherii. Ei ar putea folosi aceste informații pentru a solicita un credit în numele dvs. sau pentru a deschide conturi online. Sau, mai rău, ar putea să le folosească pentru a vă compromite parolele și/sau întrebările de verificare, pentru a vă deturna complet contul. Chiar și informații inofensive precum numele animalului dvs. de companie sau data nașterii dvs. ar trebui să fie ținute secrete.

2. Planurile de călătorie

Ar putea părea destul de inofensiv să publicați o poză sau un mesaj în care să vă exprimați entuziasmul pentru o vacanță viitoare. Dar, pentru cineva care vă monitorizează contul,  aceasta ar putea însemna că proprietatea dvs. va fi lăsată nesupravegheată în acea perioadă. Cel mai bine este să păstrați totul vag și, cu siguranță, să nu menționați datele sau intervalul de călătorie. Din același motiv, este mult mai bine să publicați poze de vacanță odată ce v-ați întors acasă.

3. Date de localizare

Așa cum am menționat, există un punct în care criminalitatea informatică și criminalitatea fizică se suprapun. Iar acel punct se regăsește adesea pe rețelele de socializare. Dacă un infractor știe că o persoană va fi singură acasă, că se va regăsi printr-o zonă îndepărtată  sau că proprietatea sa va fi nelocuită, puteți ghici ce s-ar putea întâmpla în continuare. Păstrați private datele de localizare acolo unde este posibil. De asemenea, unele platforme de socializare pot marca automat locația postărilor. Partajarea evenimentelor de familie sau a locațiilor prietenilor poate dezvălui locul în care dvs. sau aceștia locuiți, lucrați sau vă petreceți timpul.

4. Achiziții costisitoare

La fel ca în cazul planurilor de călătorie, publicarea unor fotografii cu niște bijuterii scumpe sau cu o mașină nouă și aspectuoasă v-ar putea marca drept o potențială țintă pentru jafuri sau spargeri. Încercați să fiți prudent în ceea ce privește publicarea online de informații despre orice achiziții sau cadouri noi.

5. Fotografii cu copii

Unii părinți adoră să împărtășească fotografii ale copiilor lor. Dar sunt copiii suficient de mari pentru a-și oferi consimțământul? S-ar putea să nu aprecieze fotografiile cu ei ca bebeluși în momentul în care sunt suficient de mari. Asta ca să nu mai vorbim de prădătorii care ar putea căuta pe internet imagini cu copii. De asemenea, este de la sine înțeles că, dacă doriți să postați imagini cu copiii altcuiva, trebuie să le cereți întotdeauna mai întâi acordul. Dacă nu faceți acest lucru, vă puteți face vinovat de încălcarea legii.

6. Nemulțumiri legate de locul de muncă

Este important să nu publicați nimic despre orice întâmplare controversată legată de locul de muncă. Dacă doriți să discutați despre asta, este de preferat să o faceți offline, cu un coleg sau un prieten. Probabil că doriți să evitați situația în care departamentul de resurse umane sau chiar un coleg nemulțumit află că ați publicat pe social media informații legate de locul de muncă, de colegi și/sau de superiorul ierarhic.

7. Detalii financiare

La fel ca în exemplul privind informațiile personale ce vă pot identifica, este important să nu vă divulgați detaliile financiare. Așadar, nu publicați detalii despre cardurile de credit sau de debit. Chiar dacă credeți că imaginea pare prea neclară sau prea îndepărtată pentru a putea vizualiza detaliile, totuși ar putea fi suficientă pentru a le oferi escrocilor șansa de a o capta și de a o combina cu alte detalii personale din contul dvs. pentru a comite o fraudă de identitate.

8. Informații personale de identificare a familiei și a prietenilor

Informațiile partajate pe rețelele de socializare sunt adesea permanente și nu toată lumea se simte confortabil cu faptul că informațiile personale sau detalii din viața lor privată sunt partajate online. De asemenea, nu ați vrea să riscați ca prietenii și familia dvs. să fie victimele unei înșelăciuni online. Așadar, păstrați informațiile personale de identificare ale acestora așa cum le-ați păstra pe cele proprii, adică private și în siguranță.

9. Cadourile din social media

Platformele de social media abundă în extrageri de tombolă și cadouri gratuite. Adesea, acestea sunt încercări prost deghizate de a pune mâna pe informațiile personale ale utilizatorilor sau chiar de a răspândi programe malware ascunse. Gândiți-vă de două ori înainte de a completa formulare online și de a partaja linkuri către concursuri. Dacă premiile par prea bune pentru a fi adevărate, de obicei sunt.

10. Conversații private

Social media este prin natura sa un forum public, chiar dacă contul dvs. este relativ privat. De aceea, nu este locul potrivit pentru a împărtăși informații privilegiate. Iar dacă acestea au legătură cu locul de muncă, este și mai important să nu le împărtășiți. Dar chiar și dacă este vorba de știri relativ banale legate de grupul dvs. de prieteni sau despre familie, partajarea acestora ar putea provoca suferință inutilă dacă sunt făcute publice. Dacă nu sunt informațiile și datele dvs. proprii, nu le împărtășiți.

Câteva sfaturi pentru a rămâne în siguranță

Deci, cum puteți evita să împărtășiți prea multe, analizând exemplele de mai sus? Luați în considerare următoarele.

  • Fiți atenți la ceea ce doriți să publicați: gândiți-vă întotdeauna (chiar dacă profilul dvs. este restricționat) dacă v-ați simți confortabil să spuneți unui străin aceleași informații pe care le postați online.
  • Revizuiți din când în când lista de prieteni: este un exercițiu util pentru a-i elimina pe cei pe care nu îi recunoașteți sau pe care ați prefera să nu vă poată vedea informațiile publicate.
  • Restricționați cine poate să vă vizualizeze lista de prieteni și postările: Acest lucru va ajuta la reducerea șanselor ca cineva să folosească în scopuri nefaste informațiile pe care le împărtășiți online.
  • Restricționați accesul la fotografii: în mod ideal, acestea ar trebui să poată fi vizualizate doar de prieteni, cunoscuți și de membrii de familie aprobați.
  • Activați autentificarea cu doi factori (2FA) și utilizați parole puternice și unice: acest lucru va reduce șansele ca cineva să vă poată deturna contul, chiar dacă reușește să vă ghicească sau să vă spargă parola

Împărtășirea informațiilor cu prietenii, familia și contactele noastre este ceea ce face ca social media să fie atât de distractivă și plină de satisfacții. Dar este, de asemenea, o sursă potențială de risc. Evitați problemele, folosind prudența atunci când utilizați platformele de socializare.

Phil Muncaster March 7, 2024

Lasa un comentariu