NFT-urile – o tendință sau o comoară nou descoperită?


În caz că erați curioși să știți cum se poate crea și vinde un NFT, am creat unul de probă. Mai jos puteți regăsi pașii pe care i-am urmat cât și ce am descoperit în urma experimentului meu că ar fi pozitiv, negativ și intangibil la aceste tokenuri populare 

Să vedem mai întâi ce sunt NFT-urile. Token-urile nefungibile sau NFT-urile sunt token-uri unice stocate pe un blockchain, o formă de registru digital, și nu pot fi modificate sau înlocuite cu un alt token. NFT-urile sunt unice, ca o carte de tranzacționare unică, și sunt tranzacționate între utilizatori pe un blockchain public. Printre tipurile obișnuite de NFT-uri se numără fișierele digitale precum lucrările de artă și înregistrările video sau audio, dar ele pot reprezenta mult mai mult de atât.

Cum funcționează NFT-urile?

Operele de artă tradiționale precum picturile sunt valoroase tocmai pentru că sunt unice, în timp ce fișierele digitale pot fi duplicate ușor și la nesfârșit. Acest lucru este valabil și pentru NFT-uri (ele oferă doar dovada proprietății), iar diferența este că prin NFT-uri lucrările de artă pot fi „tokenizate” pentru a crea un certificat digital de proprietate care poate fi apoi cumpărat și vândut.

Spre exemplu, cu marketingul potrivit un GIF poate ajunge să coste sute de mii de dolari. Majoritatea NFT-urilor vor fi vândute inițial pentru câțiva bănuți, dar unele pot ajunge să valoreze sume extrem de mari. Cel mai scump NFT de până acum este un colaj digital de imagini care s-a vândut cu aproape 70 de milioane de dolari anul trecut.

Cu toate acestea, nu vă entuziasmați încă prea tare deoarece astfel de bogății nu sunt în niciun caz garantate. De obicei fondatorii platformelor utilizate pentru NFT-uri sunt adevărații câștigători. Marketplace-uri precum OpenSea (care este ca eBay-ul lumii NFT) au explodat în popularitate și, în ciuda interesului aparent în scădere pentru NFT-uri ca obiecte de colecție digitale, mulți cred însă că piața va crește exponențial în următorul deceniu.

Care sunt riscurile?

În lumea online, un risc permanent de care trebuie să fiți conștient este criminalitatea cibernetică. Iar un lucru la care este cert că sunt excelenți infractorii cibernetici este că pot să se adapteze rapid la o tehnologie sau o tendință nouă, înainte ca publicul să fie pe deplin educat și conștient de ceea ce implică această nouă direcție. Deoarece vânzările NFT se fac în mediul virtual, acestea nu sunt supuse reglementărilor și tot marketingul se face prin intermediul rețelelor sociale. Astfel, este ușor să fiți înșelat sau cel puțin să dați de escroci care încearcă să profite. Comunitățile populare de NFT-uri obișnuiesc să angajeze influenceri și celebrități pentru a le promova activele, ceea ce face dificil să puteți deosebiți care dintre acestea sunt de fapt false.

CITIȚI ȘI: 4 moduri comune prin care escrocii se folosesc de imaginea unor vedete pentru a păcăli online victime

Dacă sunteți atrași să cumpărați NFT-uri, trebuie să știți că mai întâi aveți nevoie de un portofel de criptomonede sau de un cont de cryptocurrency exchange precum Binance sau Coinbase - majoritatea marketplace-urilor folosesc în prezent blockchain-ul Ethereum pentru a-și alimenta tranzacțiile. Apoi tot ceea ce trebuie să faceți este să alegeți marketplace-ul de la care doriți să cumpărați un NFT și să alegeți din el un articol care vă place. Majoritatea marketplace-urilor au un sistem de licitație configurat, în care va trebui să licitați pentru NFT-ul dorit, dar uneori va exista un preț de “cumpără acum” – din nou, similar cu eBay.

O mulțime de NFT-uri sunt de fapt cumpărate doar pentru distracție, dar multe din ele sunt cumpărate și cu alte intenții bune sau ca o investiție. Piața NFT este o piață speculativă condusă de sentimentul indus de penurie și de frica de a fi lăsat pe afară (FOMO - fear of missing out), care de multe ori crește artificial cererea, iar acest lucru poate avea un efect de spirală atunci când lucrurile merg prost și îi poate face pe oameni să iasă ușor în pierdere. Colecția binecunoscută de NFT-uri Bored Ape Yacht Club a transformat cumva conceptul de NFT într-un produs destul de ciudat, iar perioada de glorie a colecției a coincis, de asemenea, în mare măsură cu ascensiunea NFT-urilor.

Cu toată evoluția aceasta cu suișuri dar și perioade de scădere, viitorul pare interesant, pentru că NFT-urile ar putea reprezenta cadrul unei noi economii digitale, cel puțin conform susținătorilor NFT. Contractele inteligente care alimentează NFT-urile sunt codificate pe blockchain, ceea ce înseamnă că oamenii pot avea încredere atunci când cumpără un NFT. Gândiți-vă la arta digitală. În viitorul apropiat, artiștii ar putea avea un control mai bun asupra propriei opere de artă și ar putea să-și vândă arta în formă digitală, ceea ce îi va ajuta să își gestioneze și să-și vândă lucrările foarte ușor, la prețul pe care îl consideră corect.

CITIȚI ȘI: Când NFT este limita creativă

Pe de altă parte, taxele din spațiul NFT pot depăși adesea rentabilitatea, așa că un prim sfat ar fi să ne uităm în profunzime la comisioanele implicate, deoarece acestea sunt adesea greu de înțeles sau chiar induc în eroare. Veți fi taxat pentru cumpărarea criptomonedei inițiale (dacă nu dețineți deja unele), pentru schimbul de monede, pentru listarea NFT și apoi, de asemenea, pentru achiziționarea uneia.

Toată această agitație – cât de ușor este de fapt de făcut un NFT?

Din cauza hype-ului din ultimul an din jurul NFT-urilor, m-am gândit că nu există o modalitate mai bună de a le înțelege pe deplin decât să-mi fac propriul meu NFT. NFT-urile pot fi orice, de la un fișier media scurt, un PNG, un GIF sau chiar un tweet, și sunt vândute pentru orice este dispus cineva să plătească pentru el. Fiind tată și deci specializat în dansuri ridicole, m-am gândit că cel mai potrivit ar fi să fac un GIF emoționant cu mișcările de dans tipice ale unui tată stângaci și să încerc să-l vând cu o sumă exorbitantă!

Figura 1. Mișcările de dans tipice pentru un tată stângaci

Odată ce mi-am finalizat GIF-ul, mi-am creat un cont pe OpenSea și mi-am putut vinde acest NFT direct acolo. Am decis să-mi vând NFT-ul fără o limită de pret, într-o licitație condiționată de timp, cu un preț de pornire de 2 USD. Am sperat apoi la o avalanșă de oferte generoase.

Taxe

Este posibil ca taxele pentru a plasa un NFT online să vă depășească potențialele profituri, astfel că ele trebuie luate în considerare cu atenție. Există comisioane pe care trebuie sa le suportati de fiecare dată când schimbați banii și acest lucru trebuie făcut de cel puțin două ori. Aceste taxe apar atunci când schimbați din moneda dvs. într-o monedă digitală, dar apoi aceasta trebuie să fie transformată în ETH. Trebuie apoi să plătiți pentru a vă putea plasa NFT-ul într-o licitație, dar va trebui să plătiți și taxe pentru mineri pentru a acoperi acest schimb. Cu toate acestea, mi-am plasat GIF-ul online și am făcut pasul sperând că va fi un succes. Prin tot acest proces, voiam să testez firește procedura nu să câștig efectiv bani.

Partea interesantă a experimentului este că de fapt am reușit să-mi vând NFT-ul creat. Când am primit e-mailul care îmi confirma că s-a vândut am fost încântat și nerăbdător să aflu cât mai repede pentru ce preț s-a tranzacționat. Ei bine, pentru doar cu 2 dolari. Partea amuzantă e că am cheltuit peste 20 USD, incluzând taxele, pentru a-mi crea NFT-ul și pentru a face acest experiment - ​​această cheltuială totală fiind oricum substanțial mai mică decât taxa de miner pe care OpenSea dorea să mi-o perceapă inițial (Figura 2).

Figura 2. Ca fapt divers, înainte de a scădea la un nivel mult mai mic, taxa de miner era mult mai mare decât eram dispus să accept să plătesc pentru acest experiment

Escrocherii

Din păcate, infractorii cibernetici urmăresc tendințele și nu sunt niciodată prea departe de noile tehnologii și caută orice oportunitate pentru a-i înșela pe oameni. Iată două dintre cele mai frecvente escrocherii cu NFT-uri:

Phishing

Phishing-ul poate avea loc prin e-mail sau prin mesaje Twitter, așa că trebuie să vă păstrați mintea limpede și să “greșiți” mai degrabă prin faptul că sunteți mereu precaut.

Când configurați un portofel cu criptomonede, ar trebui să primiți o frază seed. Expresia dvs. de bază (seed) este o listă de cuvinte (de obicei variază între 12 și 24 de cuvinte) care poate fi folosită pentru a putea recupera accesul la portofelul dvs. de criptomonede în cazul în care uitați parola. Ca regulă generală, veți avea nevoie doar de expresia de bază doar atunci când creați un backup hardware la portofelul dvs. de criptomonede sau când vă recuperați portofelul, dar escrocii pot încerca să folosească tehnica de phishing pe dvs., adesea prin e-mail sau prin mesaje de pe rețelele sociale, și să vă conducă la site-uri web false (clone).

Figura 3. Exemplu de site web fals OpenSea

Prin urmare, accesați întotdeauna direct site-ul web, verificat, pentru orice tranzacție cu criptomonede și nu accesați niciodată linkuri neverificate, ferestre pop-up și nu folosiți o intrare online din email-ul dvs. pentru a vă introduce informațiile. Când primiți prima frază de bază, notați-o pe hârtie, puneți-o într-un loc foarte sigur, cum ar fi un seif, și nu o dați niciodată nimănui – nu stocați nici măcar o fotografie a ei în telefon.

Scheme pump-and-dump

Trucurile pump-and-dump devin oarecum previzibile în lumea criptomonedelor și a NFT-urilor. Termenul se referă la momentul în care un grup de oameni cumpără o mulțime de NFT-uri sau valută și cresc astfel în mod artificial cererea (precum utilizatorii eBay care cresc cererea). Odată ce au succes, escrocii își retrag banii atunci când prețurile sunt mari, și îi lasă cu active cu valoare în cădere liberă pe cei care nu erau implicați anterior.

CITIȚI ȘI: Reversul monedei: De ce piața cripto este foarte atrăgătoare pentru infractori

Cum să vă protejați NFT-urile

Iată cinci sfaturi generale prin care puteți să rămâneți în siguranță:

  • Asigurați-vă că cheile private sau frazele de bază de acces (seed) pentru activele dvs. cripto rămân cu adevărat private - nu le împărtășiți niciodată cu nimeni.
  • Dacă primiți vreodată un mesaj direct de la cineva care pretinde că este fondator, celebritate sau influencer, nu răspundeți la mesaj și nu dați click pe link-urile primite. Din păcate, așa încep multe escrocherii.
  • Dacă tot doriți să cumpărați un NFT, vă recomand să faceți cercetări pentru a vă asigura că veți cumpăra articolul dintr-un cont verificat. Nu este o idee rea să vă uitați după bifa albastră de verificare ce se află lângă profilul artistului pe piața NFT. Totuși, nici aceasta nu este nicidecum o garanție a legitimității contului.
  • Dacă cumpărați un NFT, încercați să intrați, de asemenea, în posesia bunului material sau digital (sub forma unui fișier JPEG, MP3 sau PDF). Acest lucru nu este întotdeauna posibil, dar ajută la creșterea încrederii că ceea ce cumpărați este autentic. Noi escrocherii provoacă mereu furtuni pe scena NFT, motiv pentru care merită să intrați aici acoperit cât mai bine.
  • Cel mai bun mod de a evita înșelătoriile NFT noi și pe cele existente este să fiți mereu informat și să faceți cercetări înainte de a intra pe acest teritoriu.

Deci, care este vestea bună?

Susținătorii lor și primii investitori susțin că marketplace-urile NFT marchează cadrul unei noi economii digitale și există deja o mulțime de oameni care sunt entuziasmați de viitorul acestei tehnologii. “Frica de a fi lăsați pe afară” (FOMO - fear of missing out) este un sindrom digital a cărei apariție în acest context particular este ușor de explicat, plecând de la constatarea că, în anumite situații, imaginile comice de joasă rezoluție ale maimuțelor, meme-urilor sau chiar NFT-urile pentru „teren virtual” în metavers ajung să coste mii de dolari.

Suntem martorii unei potențiale evoluții și se pot face bani, cel puțin în teorie, într-un astfel de context, dacă evoluția se dovedește una reală. Riscul de speculații este unul de neignorat. Călătoria este totuși interesantă și aștept cu nerăbdare să văd unde poate duce, fie și doar pentru că pune în lumina reflectoarelor inovațiile tehnologice și progresul ca atare. Nu uitați însă să fiți întotdeauna foarte precauți și să adoptați cât mai multe mecanisme de protecție!

CITIȚI ȘI:  Cele mai comune fraude cu NFT-uri și cum să le evitați

Jake Moore August 1, 2022

Lasa un comentariu