Care sunt riscurile de securitate principale când folosim stick-uri USB și cum putem preveni diverse situații nefaste?
Cei mai mulți oameni dețin probabil cel puțin o unitate USB, pe care o folosesc de obicei fie pentru a transfera date, fie ca o sursă de backup pentru documente sensibile. Alternativ, pe stick-urile USB pot fi stocate și fișiere legate de muncă, astfel încât să fie ușor de accesat în orice moment. Deci, dacă vă conectați unitatea flash doar la dispozitivele în care aveți încredere, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare.
Din păcate, majoritatea oamenilor nu folosesc stickurile USB doar în medii sigure. De exemplu, studenții tind să folosească unități flash pentru a imprima materialele de studiu și alte documente la tipografii sau biblioteci ori le împrumută colegilor în diverse scopuri. Aceste practici nu se limitează doar la studenți. Întrucât nu puteți controla cum gestionează alte persoane securitatea dispozitivelor folosite, apar tot felul de riscuri.
Dacă vreunul dintre dispozitivele la care a fost conectat USB-ul este infectat cu programe malware, este foarte posibil ca unitatea dvs. să fie la rândul ei infectată sau ca fișierele dvs. să fi fost copiate în scopuri nefaste. Odată ce vă conectați stick-ul USB la propriul computer, malware-ul se va răspândi și pe acesta. Acest fenomen este cunoscut sub numele de contaminare încrucișată și este o modalitate obișnuită de răspândire a codului rău intenționat.
Un alt lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este tipul de date stocat pe astfel de unități. Deși probabil vă gândiți că este puțin probabil, există întotdeauna șansa să pierdeți sau să vă fie furat un stick USB. În cel mai rău caz, poate conține date ce pot fi exploatate de oricine le-a găsit sau le-a furat.
Exemplele enumerate mai sus sunt doar câteva dintre motivele pentru care unele companii, precum IBM, au optat pentru interzicerea completă a dispozitivelor de stocare amovibile, întrucât riscurile sunt prea mari.
Care sunt opțiunile tale?
Ar trebui să faceți o distincție clară între unitățile flash de lucru și cele personale, astfel încât oricare dintre acestea ar fi compromis, nu vă contaminați dispozitivele. De asemenea, ar trebui să evitați stocarea datelor personale pe unitatea flash de lucru și invers.
Un alt lucru pe care ar fi recomandat să-l faceți este să criptați toate datele sensibile pe care le încărcați pe unitatea flash. Deci, chiar dacă este pierdut sau furat vreodată, nimeni nu poate accesa datele.
Pentru și mai multă siguranță, puteți achiziționa și o unitate flash care are caracteristici de securitate suplimentare, cum ar fi o soluție de securitate hardware sub forma unui cod PIN sau a unui scaner biometric, precum și criptare încorporată. Unii dintre producători oferă chiar mai multe niveluri de protecție, cum ar fi adăugarea de criptare suplimentară și împărțirea unității dvs. în partiții private și publice.
Am mai vorbit despre aceste riscuri într-un articol recent despre unitățile flash USB, însă, bineînțeles, repetiția este mama înțelepciunii. Ar trebui să dezactivați funcția Autorun de pe computer pentru a preveni deschiderea oricărei unități USB - în special a celor care pot conține orice formă de amenințare rău intenționată.
Și nu subestimați niciodată valoarea unei soluții de securitate de încredere, care vă poate ajuta să vă protejați împotriva diferitelor amenințări, inclusiv a unităților USB infestate.
De asemenea, nu uitați să păstrați toate dispozitivele și software-urile actualizate la cele mai recente versiuni disponibile.
Lasa un comentariu