PC-ul dvs. funcționează lent? 10 moduri prin care îi puteți îmbunătăți performanțele


Înainte să vă grăbiți și să cumpărați hardware nou, încercați aceste trucuri simple pentru a vă revitaliza dispozitivul și pentru a-l păstra la parametri optimi.

Un computer care funcționează lent poate fi un impediment semnificativ, afectând productivitatea și provocând stres inutil. Dar înainte ca frustrarea să apară, există câțiva pași simpli și eficienți pe care îi puteți pune în practică pentru a accelera performanțele dispozitivului dvs. De la eliberarea spațiului pe hard disk și până la actualizarea driverelor, aceste sfaturi vă pot ajuta să vă revigorați computerul și să reveniți la ritmul inițial de lucru în cel mai scurt timp.

Și, în timp ce în urmă cu câțiva ani, aceasta părea o treabă pe care numai un specialist IT o putea face, în zilele noastre Windows permite oricui să gestioneze foarte ușor unele setări simple care pot face o mare diferență.

Iată 10 sfaturi de încercat pentru sistemele de operare Windows 10 sau Windows 11

1. Eliberați spațiu

Există șansa ca performanțele computerului dvs. să fie scăzute de ceva timp. Un prim pas pe care îl puteți face este să analizați folderul „Downloads/Descărcări” pentru a vedea ce ajustări pot fi făcute.

Parcurgeți folderele Downloads/Descărcări și toate celelalte dosare în care vă păstrați documentele, fotografiile sau videoclipurile și ștergeți ceea ce nu aveți nevoie.
Alternativ, puteți utiliza și o unitate de rezervă sau un spațiu de stocare în cloud pentru a încărca și păstra toate acele fișiere care ocupă mult spațiu și de care nu aveți nevoie zilnic. De fapt, este recomandat să păstrați întotdeauna o copie de rezervă a tuturor fișierelor importante, deoarece un computer care funcționează lent ar putea să înceteze brusc să mai funcționeze. De asemenea, nu uitați să goliți Recycle Bin/Coșul de reciclare.

2. Gestionați aplicațiile

Accesați Start Menu/Start și faceți clic pe Settings/Setări. În partea stângă, alegeți Apps/Aplicații și Installed Apps/Aplicații instalate. Parcurgeți lista cu toate programele de pe computer și dacă există ceva de care nu aveți nevoie, selectați Uninstall/Dezinstalare.

Nu numai că veți economisi spațiu, dar veți economisi și multă activitate de fundal, deoarece serviciile legate de acele aplicații nu mai folosesc inutil sistemul de operare.

3. Curățați spațiul de stocare

Începând cu Windows 10, Microsoft a inclus o funcție numită Storage Sense, care vă ajută să aveți o idee mai bună despre modul în care este utilizat spațiul de stocare al computerului dvs., permițându-vă să lăsați Windows să gestioneze curățarea computerului dvs. Aceasta include ștergerea automată a fișierelor temporare, golirea coșului de reciclare sau eliminarea fișierelor descărcate mai vechi. Pentru a porni această funcție și a configura cum ar trebui să funcționeze, accesați din nou meniul Settings/Setări, faceți clic pe secțiunea System/Sistem și apoi alegeți Storage/Stocare.

Dar, dacă vă temeți că Windows ar putea șterge ceva ce doriți să păstrați, puteți face acest lucru manual. În același meniu Storage/Stocare, selectați Cleanup Recommandations/Recomandări de curățare. Aici puteți începe prin a verifica dacă printre fișierele mari sugerate sunt fișiere neutilizate de ceva timp și care ar putea ocupa prea mult spațiu. După ce ați terminat, faceți clic pe See Advanced Options/Vezi opțiuni avansate și parcurgeți lista de fișiere care pot fi șterse, acordând o atenție deosebită să nu alegeți Descărcări dacă doriți să le păstrați. Selectați apoi Remove files/Eliminați fișierele. PC-ul dvs. ar trebui să aibă acum doar aplicațiile și fișierele de care aveți cu adevărat nevoie.

4. Gestionați aplicațiile de care aveți nevoie la pornire

Unul dintre momentele cele mai frustrante pe care le simt cei mai mulți dintre dvs. când computerele sunt lente este chiar la pornirea dispozitivului.

Pentru a fi mai ușor atât pentru dvs., cât și pentru aparatul dvs., limitați aplicațiile pentru care acordați permisiunea de a porni atunci când vă conectați. Pentru a face acest lucru, accesați meniul Start Menu/Start, selectați Task Manager/Manager de activități și apoi Startup Apps. S-ar putea să descoperiți că lucrurile de care rar aveți nevoie pornesc automat atunci când porniți computerul. Selectați numai aplicațiile pe care le cunoașteți deoarece Windows ar putea avea nevoie de ceva timp pentru a porni corect. După ce selectați o aplicație, faceți clic dreapta și dezactivați-o. Sperăm că acest lucru vă va economisi câteva secunde la fiecare pornire.

5. Ajustați setările de confidențialitate

Acesta este un punct important. Nu numai că vă poate ajuta să vă accelerați computerul, dar vă va permite și să obțineți control asupra modului în care aplicațiile folosesc locația dvs. sau microfonul dispozitivului.

Din Settings/Setări din Start Menu/Start, alegeți Privacy and Security/Confidențialitate și securitate, iar în Apps Permissions/Permisiuni aplicații parcurgeți fiecare dintre aceste puncte: Locație, Cameră, Microfon etc. și dezactivați accesul aplicațiilor care nu au nevoie de aceste servicii.

De exemplu, este posibil să doriți să dezactivați Microfonul pentru Cortana dacă nu utilizați asistentul Microsoft și puteți dezactiva accesul tuturor aplicațiilor la Notificări. Desigur, asta înseamnă că programele dvs. nu vă vor putea avertiza atunci când o să apară ceva pentru care sunt programate să vă avertizeze, dar ar putea fi de mare ajutor pentru performanța sistemului. Amintiți-vă, chiar dacă computerul dvs. funcționează bine, aruncați întotdeauna o privire la acest meniu, astfel încât să știți exact ce permisiuni acordați aplicațiilor instalate.

6. Gestionați performanța energetică

În Settings/Setări, selectați System/Sistem și accesați Power and Battery/Putere și baterie. Windows gestionează bine setările legate de Power Mode/Modul de alimentare, fiind deosebit de util dacă utilizați un laptop care nu este conectat la o sursă de alimentare și, în acest caz, puteți alege Balanced/Modul echilibrat sau varianta Best Power Efficiency (cea mai bună eficiență energetică) în situația în care bateria este la un nivel scăzut de încărcare. Dar, dacă computerul este conectat și este destul de lent, atunci alegeți Best Performance/Cele mai bune performanțe.

7. Dezactivați efectele vizuale

Acesta ar putea face Windows-ul mai anost, deoarece suntem pe cale să dezactivăm animațiile, dar este un sacrificiu care merită făcut dacă computerul dvs. devine cu adevărat lent. Pentru a face acest lucru, accesați Settings/Setări, selectați Accessibility/Accesibilitate și apoi selectați Visual Effects/Efecte vizuale. Continuați apoi și dezactivați efectele de Transparency/Transparență și Animation/Efectele de animație.

8. Actualizați computerul

Acest lucru este esențial. Actualizarea computerului vă va garanta că profitați de mai multe remedieri și ajustări care ar putea oferi performanțe mult mai bune anumitor aplicații, făcând astfel experiența generală mult mai fluidă. În același timp, actualizările oferă protecția atât de necesară împotriva vulnerabilităților pe care hackerii le pot exploata.

În Start Menu/Start, căutați Windows Update. Windows va afișa toate actualizările disponibile. Tot ce trebuie să faceți este să faceți clic pe Download and Install/ Descărcare și instalare. Windows vă va alerta pentru actualizări viitoare, dar dacă doriți să vă asigurați că sunteți mereu la curent, aruncați o privire la acest meniu din când în când.

9. Verificați dacă există malware

Deși utilizarea memoriei ar putea crește în timp ce software-ul de securitate scanează pentru tot felul de malware, acest lucru merită absolut efortul. Pentru a evita rularea scanării în fundal în timp ce aveți nevoie de acea performanță pentru a funcționa, puteți alege să efectuați acele scanări manual, plus să vă asigurați că rulați ultima versiune a software-ului de securitate dorit. Alternativ, puteți utiliza scanerul online gratuit al ESET. Protejarea computerului împotriva programelor malware va împiedica utilizarea resurselor computerului în scopuri rău intenționate și va proteja fișierele, activitatea generală și informațiile personale.

10. Resetați computerul

Deși nu este același lucru cu formatarea completă a computerului dvs., aceasta este ultima măsură pe care o puteți face acasă fără a cere ajutor profesional. Dacă nimic din această listă nu a funcționat și doriți să încercați o revenire la setările originale, puteți alege să resetați acest computer. Pentru a face acest lucru, accesați Settings/Setări, System/Sistem și alegeți Recovery/Recuperare. Apoi puteți alege să vă păstrați fișierele sau să eliminați totul pentru o resetare din fabrică. Încă o dată, amintiți-vă că, chiar dacă alegeți să vă păstrați fișierele, le puteți pierde dacă ceva nu merge bine, așa că păstrați întotdeauna o copie de rezervă a tuturor documentelor și informațiilor importante.

Un ultim pont final: nu lăsați computerul să funcționeze zile întregi fără oprire doar pentru că credeți că va dura un timp îndelungat pentru a porni din nou. În schimb, puteți selecta modul Sleep/Repaus în loc de cel Shutdown/Închidere, dar asigurați-vă că reporniți computerul la fiecare două sau trei zile. Spre deosebire de ceea ce ați putea crede, oprirea computerului nu oprește toate procesele care rulează, în timp ce repornirea computerului îl va face să implementeze toate instalările și actualizările necesare și să închidă toate aplicațiile.

André Lameiras May 8, 2023

Lasa un comentariu