7 motive pentru care infractorii cibernetici vă vizează datele personale


Iată ce îi determină pe infractorii cibernetici să vizeze neîncetat informațiile dvs. personale și de ce trebuie să le păziți temeinic.

Ori de câte ori suntem online, generăm o urmă de date. Pe măsură ce viețile noastre sunt din ce în ce mai strâns legate de tehnologia digitală, amprentele noastre digitale continuă să crească. Unele date pe care le generăm, cum ar fi informațiile publicate pe rețelele de socializare sau cele legate de achizițiile online, ar putea avea o valoare imensă pentru infractorii cibernetici.

Între timp, breșele de date și scurgerile de informații rămân prevalente, în timp ce infractorii cibernetici își perfecționează meșteșugul pentru a exploata comorile de date împrăștiate în peisajul digital. Cu cât sunt mai multe servicii online pe care le folosiți și cu care vă partajați informațiile, cu atât mai mare este șansa ca datele dvs. să ajungă în mâini greșite, de exemplu atunci când una dintre aceste companii este compromisă de hackeri. Având în vedere că fiecare dintre noi se poate confrunta cu o serie de amenințări, de la fraude financiare la campanii de extorcare, importanța protejării informațiilor noastre personale nu poate fi supraestimată.

Înțelegerea valorii datelor cu caracter personal

În primul rând, ce anume înseamnă date cu caracter personal? Mai simplu spus, acestea cuprind orice informație (cum ar fi nume, dată de naștere, codul numeric personal, adresă de domiciliu, numere de telefon, adrese de e-mail, date de sănătate, detalii financiare, fotografii, informații biometrice, date de localizare și chiar adrese IP) care poate fi utilizată, fie ca atare, fie în combinație cu alte informații, pentru a identifica o anumită persoană.

Acestea fiind spuse, ce anume îi determină pe infractori să vizeze neîncetat informațiile noastre personale?

1. Frauda financiară

Frauda financiară este o amenințare foarte răspândită în era digitală. Datele personale servesc drept poartă de acces către activele dvs. financiare, ceea ce le transformă într-o țintă principală pentru infractorii cibernetici. În timp ce protejarea informațiile cardurilor bancare este importantă, la fel de crucial este și extinderea acestei vigilențe la orice alte informații care ajută la identificarea utilizatorilor. De asemenea, este recomandată o atitudine proactivă în protejarea oricărui tip de informații personale pentru a preveni accesul neautorizat la conturile bancare.

Dincolo de acreditările financiare, infractorii cibernetici ar putea exploata o multitudine de date personale, inclusiv nume, adrese, codul numeric personal și chiar obiceiurile de cumpărături online, pentru a concepe scheme frauduloase. Punând cap la cap fragmente din informațiile dvs. personale, atacatorii pot să vă impersoneze identitatea, să vă compromită conturile și să efectueze tranzacții neautorizate, deseori cu consecințe serioase.

2. Furtul de identitate

Identitatea dvs. le oferă infractorilor posibilitatea de a se angaja în activități frauduloase în numele dvs., ceea ce nu numai că vă pune în pericol bunăstarea financiară, dar, în cele din urmă, vă pătează și reputația, credibilitatea și bunăstarea generală. Infractorii cibernetici care manevrează identități furate pot săvârși o gamă largă de activități frauduloase „în numele” unor victime neștiutoare, punându-le în pericol stabilitatea financiară și integritatea personală.

Cu cât infractorii dobândesc mai multe date, cu atât mai mare este arsenalul lor pentru tot felul de acțiuni rău intenționate, de la înșelarea contactelor dvs. cu campanii frauduloase, poate ajutate de profiluri de socializare false, până la comiterea de diverse forme de fraudă, inclusiv fraude fiscale, de asigurări și de cumpărături online.

3. Ransomware și extorcare de fonduri

Amenințarea reprezentată de ransomware se profilează de ani de zile în peisajul digital. Impactul psihologic al faptului de a fi blocat brusc de la dispozitivele și datele dvs. este profund, în special dacă este vorba de documente personale, date sensibile de afaceri și amintiri de neînlocuit.

Confruntate cu astfel de circumstanțe nefaste, multe victime se simt obligate să cedeze în fața cererilor atacatorilor și sfârșesc prin a plăti răscumpărarea în speranța că vor recăpăta controlul asupra activelor lor digitale. Această realitate subliniază importanța unor măsuri solide de securitate cibernetică și a unor apărări proactive împotriva amenințării în continuă evoluție a atacurilor ransomware.

4. Comercializarea pe dark web

Datele cu caracter personal au devenit o marfă profitabilă, atât în lumea criminalității cibernetice, cunoscută sub numele de dark web, cât și în colțurile întunecate ale platformelor de socializare mainstream, cum ar fi Telegram. Totul, de la date de conectare furate, detalii ale cardurilor și până la datele personale ale bebelușilor, este la îndemână, nicio informație nu este considerată tabu de infractorii cibernetici.

Această piață clandestină prosperă ca un centru în care abundă tranzacțiile ilicite de date, permițând infractorilor cibernetici să valorifice informațiile furate pentru alte activități nefaste sau să le vândă unor actori rău intenționați. Pe măsură ce perpetuează acest ciclu de exploatare, infractorii cibernetici nu numai că profită, dar contribuie și la economia înfloritoare a dark web.

5. Furtul de conturi

Furtul de conturi este o cale directă prin care infractorii pot accesa diverse fațete ale prezenței dvs. online, inclusiv site-uri de socializare, servicii de e-mail și alte platforme. Odată ce au compromis contul, aceștia exploatează acest acces pentru a desfășura activități frauduloase, a răspândi programe malware sau a vă sustrage identitatea. Fie din cauza unei breșe de securitate suferită de către o companie, un cont sau un serviciu care a stocat datele, fie datorită informațiilor pe care le împărtășim de bunăvoie online, atacatorii ne pot sparge parolele, adesea prin simpla utilizare a unor combinații de nume, prenume, date de naștere sau alte informații obținute.

Pentru a reduce astfel de riscuri, este imperativ să vă întăriți apărarea cu măsuri de securitate solide, cum ar fi utilizarea unor parole sau fraze de acces puternice și unice și implementarea autentificării cu doi factori. Acești pași proactivi servesc drept măsuri de protecție cruciale împotriva pericolelor furtului de conturi și ajută la protejarea activelor dvs. digitale împotriva amenințărilor.

6. Mesaje de (spear)phishing

Phishing-ul, în special varianta direcționată cunoscută sub numele de spearphishing, poate valorifica datele personale pentru a crea mesaje convingătoare destinate unor persoane sau organizații specifice. Infractorii cibernetici își pot cerceta cu meticulozitate țintele pentru a aduna informații precum numele acestora, funcția, relațiile cu diverse companii și chiar interesele sau activitățile personale. Cu aceste date la îndemână, atacatorii își pot adapta stratagemele pentru a părea legitime și relevante, crescând astfel probabilitatea de succes.

De exemplu, un escroc înarmat cu informații despre achizițiile dvs. online ar putea crea un e-mail convingător care să prezinte o chitanță sau o ofertă promoțională de la un comerciant cunoscut. În alte scenarii, ar putea să se dea drept un coleg sau un superior din cadrul organizației dvs., folosind informații interne obținute din date publice pentru a spori credibilitatea mesajului lor.

7. Spionajul corporate

Datele personale nu prezintă interes doar pentru infractorii cibernetici „obișnuiți”. Companiile rivale, guvernele și alte grupuri caută, de asemenea, aceste informații sensibile. În domeniul spionajului corporate, datele cu caracter personal sunt râvnite pentru potențialul lor de a conferi avantaje strategice și de a facilita atacurile direcționate. Datele sustrase de la angajați pot deveni instrumente pentru atacuri direcționate ale căror ramificații pot depăși cu mult sfera intimității personale.

De la spionajul industrial, care are ca scop obținerea de informații despre operațiunile concurenților, până la campaniile sponsorizate de stat care vizează infrastructura critică și sistemele guvernamentale sensibile, mizele sunt mari în domeniul spionajului corporate.

7 sfaturi pentru a vă proteja

Există câteva măsuri simple care vor reduce considerabil riscul ca datele dvs. să ajungă în vizorul infractorilor cibernetici.

  • Fiți atenți la e-mailurile sau mesajele nesolicitate care solicită informații personale și evitați să dați click pe linkuri suspecte sau să descărcați documente din surse necunoscute.
  • Fiți prudenți atunci când vine vorba de partajarea informațiilor online.
  • Utilizați parole puternice și unice pentru fiecare dintre conturile dvs.
  • Activați autentificarea cu doi factori pe fiecare cont care oferă această opțiune.
  • Monitorizați în mod regulat conturile bancare, rapoartele de credit și alte conturi financiare pentru a detecta orice activitate neautorizată. Raportați imediat orice tranzacții suspecte sau semne de furt de identitate.
  • Tratați cu importanță alertele privind parolele sparte și luați măsuri imediate după ce primiți o astfel de notificare.
  • Instalați un software de securitate de încredere pe toate dispozitivele dvs.

„Nu am nimic de valoare pentru hackeri”, „de ce i-ar păsa cuiva?” sau „nu am nimic de ascuns” - astfel de afirmații reflectă concepții greșite comune cu privire la importanța datelor personale și a securității cibernetice. Sperăm că rezumatul de mai sus a ajutat la ilustrarea importanței și valorii pe care informațiile aparent inofensive le au pentru actorii rău intenționați.

Sonia Dominguez Waisbrod May 13, 2024

Lasa un comentariu