Sunteți pregătit să preveniți pierderea datelor?


Fie că vorbim de pierderea unor amintiri prețioase sau ratarea unui deadline la muncă, lipsa unui back-up în eventualitatea acestor situații poate fi cu greu gestionată, dacă are loc o breșă de date.

Pierderea datelor valoroase este unul dintre cele mai grave lucruri care se poate întâmpla oricui - cel puțin, în această lume digitală. Imaginați-vă că pierdeți date esențiale de care aveți nevoie pentru a termina un proiect cu un termen limită strâns, cum ar fi o temă școlară - sau documentele necesare atunci când solicitați o subvenție sau chiar un loc de muncă de tip freelancing pe care l-ați câștigat.

Pe 1 aprilie a fost Ziua Mondială a Backup-ului, care a fost gândită ca o modalitate de a contribui la conștientizarea ideii că pierderea de date costă scump și că merită să fie tratată cu seriozitate. Pentru a marca această zi specială, vom discuta diferitele aspecte ce țin de lipsa unei copii de rezervă atunci când vă confruntați cu pierderi de date și ce trebuie să faceți în cazul în care vi se întâmplă acest lucru.

Care sunt efectele pierderilor de date?

Imaginați-vă că ați pierdut o serie de date critice pentru un proiect cu un termen limită și nu aveți un backup făcut. Timpul pe care îl petreceți încercând fie să recuperați datele printr-un miracol, fie să treceți prin cercetarea, compilarea și rescrierea lor - atrage după sine lacune majore de productivitate și poate chiar să conducă la furnizarea un produs inferior.

Impactul pierderilor de date poate varia în funcție de tipul datelor care se pierd și de momentul în care se întâmplă incidentul. Dacă ați fi făcut anterior evenimentului neplăcut, în mod regulat, o copie de siguranță a tuturor datelor importante în timpul fluxului de lucru, cea mai mare parte a stresului ar fi putut fi evitată revenind la starea de normalitate ușor, după restaurarea datelor pierdute din copia de rezervă. În afară de pierderea de date importante pentru activitatea dvs., pierderile pot fi și mai neplăcute dacă înseamnă imagini sau videoclipuri care surprind amintiri neprețuite pe care nu le veți putea recrea.

Cum puteți pierde datele?

Există mai multe moduri în care puteți pierde date valoroase; unele sunt evitabile, în timp ce altele sunt mai dificil de prevăzut și prevenit. Infectarea echipamentului de lucru cu malware este o cale foarte plauzibilă prin care vă puteți pierde date critice; în funcție de codul rău intenționat, computerul dvs. poate fi șters în întregime, datele dvs. pot fi corupte sau - dacă vă confruntați cu ransomware - accesul la datele dvs. ar putea fi blocat permanent. Acest risc asociat pierderilor de date poate fi combătut dacă utilizați o soluție completă de securitate și aplicați câteva practici esențiale de securitate cibernetică.

Între timp, la celălalt capăt al spectrului de riscuri, avem evenimente sau accidente imprevizibile. Dispozitivul dvs. poate fi furat sau poate suferi daune mecanice, cum ar fi vărsarea de lichide pe acesta sau căderea de la o înălțime semnificativă. Dincolo de deteriorarea mecanică, nu este neobișnuit ca dispozitivele să funcționeze defectuos, fie din cauza vârstei, fie a unui defect de fabricație care afectează o anumită componentă, cum ar fi supraîncălzirea hard diskului. Și întreruperile de curent pot afecta datele, ceea ce înseamnă că, dacă lucrați pe un desktop, ați putea pierde datele la care lucrați într-o clipă. Apoi, trebuie să luați în calcul și erorile umane, cum ar fi ștergerea accidentală a datelor critice sau declanșarea unui lanț de evenimente care ar putea duce chiar la ștergerea completă a dispozitivului.

Nu am o copie de rezervă - ce fac?

Dacă datele dvs. au fost șterse accidental, opriți imediat utilizarea dispozitivului, dar nu îl închideți. Dacă este alimentat cu baterii, conectați-l la încărcător. Acum dezactivați toate conexiunile de rețea - dacă dispozitivul are un „mod avion” sau unul similar, activați-l și apoi puneți-l în „modul de repaus”.

Dacă însă dispozitivul dvs. a suferit o vărsare accidentală de lichid, opriți-l imediat și încercați să-l uscați rapid cu o cârpă moale, uscată și dacă este conectat cu un mediu extern de stocare, deconectați-l și uscați-l și pe acesta. Lăsați-l câteva zile să se usuce complet; în funcție de daunele cauzate de lichid, poate fi necesar să consultați un service profesional.

Din fericire, chiar dacă se petrece unul dintre scenariile menționate mai sus, nu sunteți total lipsit de noroc. Există modalități prin care puteți încerca să vă recuperați datele. Dacă dispozitivul dvs. a fost compromis cu ransomware, este posibil uneori să identificați instrumente de decriptare gratuițe create de către companiile de securitate, pentru a remedia infectarea cu diverse coduri ransomware-uri. De asemenea, puteți încerca să vă recuperați datele utilizând diverse programe de restaurare a datelor special dezvoltate în acest scop. Aceste instrumente pot fi furnizate de producătorul dispozitivului dvs. sau dezvoltate de producătorul componentelor sau, alternativ, vă puteți baza pe un software terț care poate fi specific pentru anumite sisteme de operare sau dispozitive.

Dacă ați epuizat opțiunile de mai sus sau considerați că situația vă depășește, atunci puteți apela la un specialist în recuperarea datelor. Cu toate acestea, luați în considerare că aceasta este o opțiune costisitoare care poate ajunge la sute sau chiar mii de dolari. De asemenea, merită menționat faptul că, dacă încercați să faceți orice recuperare de unul singur și nu funcționează, puteți reduce șansele ca un profesionist să vă poată ajuta.

În funcție de tipul de dispozitiv și de tipul de incident, astfel de servicii pot fi realizate prin conectarea de la distanță la dispozitivul dvs. sau vi se poate solicita trimiterea dispozitivului către serviciul de recuperare a datelor. Dacă luați în considerare această opțiune, contactați profesioniștii cât mai curând posibil iar personalul de acolo vă va sfătui cu privire la ce este mai bine să faceți cu dispozitivul dvs. în urma evenimentului care a condus la pierderea datelor.

Concluzii

Un lucru este sigur: „prevenția este mai bună decât remedierea unei probleme”. În acest context, este preferabil să realizați copii de rezervă ale datelor sensibile și importante la intervale de timp regulate, astfel încât să aveți întotdeauna ceva la care să vă întoarceți, decât să încercați din răsputeri să vă recuperați datele pierdute. Când vine vorba de planificarea copiilor de rezervă, este bine să apelați la mai multe medii de stocare în care să salvați amintiri prețioase sau date critice.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să utilizați mai multe forme de stocare, cum ar fi o soluție cloud de încredere, astfel încât să aveți datele la îndemână ori de câte ori aveți nevoie de acestea și dispozitive de stocare fizice offline, cum ar fi unitățile externe. O altă măsură bună, ar fi întotdeauna criptarea tuturor datelor înainte de a le stoca pe un mediu extern, astfel încât, chiar dacă cineva vă fură copiile de rezervă în cloud sau unitățile externe, datele dvs. sunt protejate.

Amer Owaida April 1, 2021

Lasa un comentariu