Conform unui raport, majoritatea utilizatorilor Twitter nu au activat încă autentificarea cu doi factori (2FA)


Raportul de transparență al Twitter a arătat că utilizatorii nu se grăbesc să adopte 2FA și, odata ce îl activează, aleg cea mai puțin sigură opțiune

Potrivit datelor partajate de Twitter în raportul său recent privind transparența platformei, utilizatorii rețelei sunt reticenți în a adopta autentificarea cu doi factori (2FA) pentru a-și consolida securitatea contului. Raportul prezintă o imagine destul de sumbră asupra situației, având în vedere că, în a doua jumătate a anului 2020, doar 2,3% dintre conturile active Twitter foloseau măcar o metodă 2FA.

Ca o scurtă trecere în revistă, 2FA, cunoscută și sub numele de autentificare multifactor (MFA), este una dintre cele mai simple modalități de a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor dvs. Există trei metode clasice de autentificare, care pot fi rezumate prin sintagma „ceva ce știi, ceva ce deții și ceva ce ești”. Pentru a pune totul în termeni mai simpli, este vorba, în primul rând, de parole și coduri PIN, mai apoi de lucruri precum chei fizice, token-uri sau coduri SMS și de date biometrice, cum ar fi amprentele digitale și/sau scanarea feței. Deci, în cazul nefericit în care parola dvs. este compromisă, infractorii cibernetici vor avea dificultăți în a prelua accesul asupra contului dvs.

Deși adoptarea 2FA nu este larg răspândită în rândul utilizatorilor, partea bună este că Twitter a înregistrat o creștere de 9,1% a numărului de utilizatori care au adoptat cel puțin o metodă 2FA. De-a lungul anilor, Twitter a început să accepte o varietate de metode 2FA, inclusiv trimiterea unui cod unic prin mesaj text, folosind o aplicație de autentificare mobilă sau folosind o cheie de securitate.

„În general, 2FA bazat pe SMS este cel mai puțin sigur din cauza susceptibilității sale atât în cazul atacurile de deturnare SIM, cât și celor de phishing. Aplicațiile de autentificare evită riscul de deturnare a cartelei SIM, dar sunt încă susceptibile la atacuri de phishing. Cheile de securitate sunt cea mai nouă și cea mai sigură formă de 2FA, deoarece includ protecții încorporate împotriva atacurilor de phishing”, a spus Twitter.

Dacă ne uităm la statisticile privind metodele de autentificare preferate de utilizatorii care le-au configurat, codurile de autentificare bazate pe SMS sunt de departe cea mai dominantă opțiune utilizată de peste 79% din conturile cu 2FA activat. Între timp, la celălalt capăt al spectrului, cheile de securitate, care sunt considerate cea mai sigură opțiune, sunt folosite de 0,5%. Acesta este un detaliu foarte interesant, deoarece Twitter a permis recent utilizatorilor să seteze cheile de securitate drept singura lor metodă 2FA.

Deși Twitter a recunoscut că rata de adoptare a 2FA rămâne relativ scăzută, platforma a  adăugat că s-a bucurat să observe o creștere semnificativă a utilizării 2FA în ultima perioadă de raportare. „În general, aceste cifre ilustrează nevoia continuă de a încuraja adoptarea pe scară mai largă a 2FA, în timp ce se lucrează și la îmbunătățirea ușurinței cu care conturile pot utiliza 2FA. Simplificarea și eficientizarea metodelor 2FA vor contribui la încurajarea adoptării și creșterea securității pe Twitter", a declarat compania.

Dacă nu v-ați securizat încă contul cu una dintre metodele 2FA pe care Twitter le oferă, ar fi bine să faceți acest lucru acum. În același timp, puteți consulta recomandările noastre despre cum să vă mențineți în siguranță pe Twitter și să reduceți șansele de a vă pierde accesul la cont.

Amer Owaida August 4, 2021

Lasa un comentariu