Cum să depistați și să vă feriți de escrocheriile ce promit recuperarea criptomonedelor


Odată ce criptomonedele au fost sustrase, este extrem de dificil să le recuperați; feriți-vă de promisiunile false de recuperare a fondurilor și aflați cum să evitați să deveniți de două ori o victimă.

Este un scenariu de coșmar pentru orice utilizator de criptomonede: sunteți victima unei escrocherii cu criptomonede sau a unui atac cibernetic, ceea ce duce la sustragerea fondurilor. Pe lângă sentimentele inițiale de regret și rușine, apare și furia provocată de pierderea financiară. Din păcate, pentru multe victime, povestea nu se încheie aici. Imaginați-vă următorul deznodământ: sunteți abordat de o persoană sau vedeți un anunț care oferă servicii de recuperare a criptomonedelor furate. Dar, în loc să vă recupereze fondurile, escrocii dispar, după ce încasează taxa inițială.

Din nefericire, acest tip de „fraudă de recuperare” este în creștere și chiar și FBI a emis anul trecut un anunț de interes public despre acest lucru. Cercetările indică faptul că aproape o treime (30%) dintre victimele furtului de acest tip au fost vizate de această schemă de înșelătorie, cel puțin o dată.

Cum funcționează escrocheriile de recuperare a criptomonedelor?

Escrocheriile ce promit recuperarea criptomonedelor sunt adesea un tip de fraudă ce solicită plată în avans, adică escrocul va solicita plata unei taxe pentru serviciul pe care pretinde că îl oferă și apoi va dispărea după ce aceasta a fost plătită. De asemenea, este posibil ca escrocii să solicite acces la conturile dvs. crypto și/sau la informații personale și financiare, care pot fi vândute pe dark web pentru a fi utilizate în escrocherii ulterioare.

Escrocii care se folosesc de astfel de tactici de recuperare sunt prezenți peste tot în social media. Aceștia pot căuta în mod proactiv persoane care au declarat în mediul online că au devenit recent victime ale furtului/fraudei cu criptomonede și le trimit mesaje directe. De asemenea, pot prelucra o listă de victime ale fraudei de criptomonede pe care au obținut-o de pe un forum de hacking. Ar putea chiar să înființeze „afaceri” de recuperare a activelor cu aspect legitim, cu site-uri web oficiale și să își facă publicitate prin listarea în rezultatele plătite ale motoarelor de căutare.

Gradul de sofisticare al acestor escrocherii poate varia. Unii escroci postează mesaje destul de simple pe rețelele de socializare. Alții contactează telefonic, direct, victimele fraudelor de acest tip, dându-se drept polițiști sau funcționari din cadrul instanțelor de judecată și pretind că trebuie să returneze banii furați. În alte cazuri, escrocii lasă comentarii lungi pe forumurile de securitate cibernetică care sunt, în cel mai bun caz, un amestec de testimoniale și publicitate, promovându-și serviciile.

Exemple de mesaje care vând servicii de recuperare a criptomonedelor pe forumuri de discuții

Unii escroci își fac reclamă prin intermediul unor servicii de distribuire a comunicatelor de presă online cu costuri reduse. Aceștia creează un comunicat de presă fictiv despre recuperarea activelor furate și care conține link-uri către un site-ul web fals, folosit pentru activarea escrocheriei. Apoi îl încarcă pe o rețea de agenții de știri la care au abonament, spre distribuire.

Evitarea furtului de criptomonede

Desigur, cel mai bun mod de a evita astfel de escrocherii este în primul rând să evitați să deveniți o victimă a furtului de monede digitale. În 2022, numai din cauza fraudelor cu criptomonede s-au pierdut 2,5 miliarde de dolari, potrivit FBI. Dar actorii de amenințărilor au dezvoltat multe alte modalități de a viza fondurile dvs. digitale.

Prin urmare, merită să tratați cu prudență orice scheme de investiții ce promit risc scăzut și randament ridicat, chiar și cele care par a fi susținute de celebrități sau de alte persoane considerate de încredere. Este întotdeauna mai bine să plătiți bunurile online cu cardul, deoarece astfel există mai multe niveluri de protecție pentru cumpărători. Este puțin probabil ca vreo afacere legitimă să vă solicite o plată în avans în criptomonede.

De asemenea, tratați cu atenție orice potențial partener romantic pe care îl întâlniți în mediul online și care vă oferă sfaturi legate de investiții, chiar dacă simțiți că puteți avea încredere în acesta. Din ce în ce mai mult, escrocii combină fraudele romantice cu escrocheriile legate de investiții în schema cunoscută sub numele de „pig butchering”. Anul trecut, Departamentul de Justiție din SUA a dezvăluit că a confiscat monedă virtuală în valoare estimată de 112 milioane de dolari asociată cu aceste escrocherii.

Cum să depistați semnele de alarmă

Indiferent de tipul de escrocherie, toate au un lucru în comun: nu există un serviciu care să vă ajute să recuperați pierderile suferite. Luați în considerare următoarele semnale de alarmă:

  • Vă este solicitată o taxă care trebuie plătită în avans, înainte ca escrocii să înceapă „munca” sau o altă taxă (de exemplu, impozit) înainte de a putea continua cu procesarea rambursărilor
  • Este posibil ca dialogul cu ei să pornească de la un e-mail bazat pe un client de email web (de exemplu, Gmail/Yahoo), mai degrabă decât cu un cont business
  • Vă sunt cerute informații bancare, date despre contul de crypto și/sau informații personale pentru a vă putea „restitui” fondurile
  • Pretind că lucrează îndeaproape cu autoritățile de aplicare a legii sau cu oficiali guvernamentali
  • Primul contact vine din senin, fie prin intermediul mesajelor directe pe rețelele de socializare, fie prin SMS sau e-mail
  • Nu oferă niciun număr de telefon prin care să puteți lua legătura directă cu ei
  • Persoana care vă contactează pare să cunoască multe detalii despre cazul dvs. specific, inclusiv, probabil, cât a fost pierderea și cum a fost aceasta sustrasă

Ce ar trebui să faceți dacă vi se sustrag criptomonedele?

Trebuie remarcat faptul că există companii legitime care pot oferi servicii pentru a vă ajuta să obțineți despăgubiri în ceea ce privește investițiile în criptomonede și alte tipuri de fraudă. Uneori, escrocii încearcă, de asemenea, să impersoneze aceste organizații.

Luați în considerare următorii pași dacă ați pierdut recent criptomonede din cauza unei fraude sau a unui furt:

  • Colectați cât mai multe dovezi posibil
  • Raportați incidentul la poliție și/sau la organismul de reglementare relevant
  • Luați legătura cu o firmă de avocatură legitimă care oferă servicii de recuperare, asigurându-vă mai întâi că vă documentați pe deplin cu privire la activitatea acesteia
  • Luați în considerare posibilitatea de a contacta casa de schimb unde escrocul a schimbat criptomonedele (dacă este cunoscută)

Concluzia este că, odată ce criptomonedele dvs. au fost furate, este extrem de dificil să le recuperați. Deși monedele bazate pe blockchain pot fi monitorizate, unele sunt configurate pentru a proteja anonimatul utilizatorilor, astfel încât escrocul nu poate fi demascat. De asemenea, aceștia vor încerca să vă „încaseze” criptomonedele cât mai curând posibil pentru a ascunde și mai mult urmele. Caracterul descentralizat al criptomonedelor înseamnă că ar fi extrem de dificil să vă recuperați fondurile chiar dacă ați reuși să aflați pe mâna cui au ajuns. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să evitați să deveniți victima a două escrocherii consecutive.

Escrocii online sunt prădători și sunt la pândă peste tot. Fiți prudenți și nu-i lăsați să pună mâna pe banii dvs.

Phil Muncaster June 4, 2024

Lasa un comentariu