Dacă copiii și adolescenții au făcut liste cu dorințe, iar multe dintre cadourile mult râvnite au fost cele mai noi jocuri video sau modele de console de gaming, trebuie să vă asigurați că sunt în siguranță în mediul virtual.
Indiferent dacă copiii dvs. se joacă pe o consolă în sufragerie sau accesează jocurile prin intermediul dispozitivului mobil sau al PC-ului, este recomandat să vă familiarizați cu unele dintre principalele amenințări privind jocurile video. Consultați sfaturile noastre de mai jos.
Care sunt principalele riscuri?
Există un motiv pentru care se estimează că 68% dintre copiii cu vârste între 6 și 10 ani și 79% dintre cei de cu vârste între 11 și 14 ani sunt atât de pasionați de jocurile video. Acestea le oferă un mediu alternativ (în care se bucură de senzația de libertate și de evadare), o pauză binevenită de la stresul și tensiunile legate de maturizare. Dar, ca în orice experiență online, copiii dvs. pot fi expuși la conținut periculos, supărător sau inadecvat. Iată câteva dintre principalele riscuri:
- Preluarea contului: conturile de pe platformele de gaming pot fi o comoară în ceea ce privește datele personale. Iar identitățile copiilor sunt o marfă valoroasă în lumea subterană a criminalității cibernetice. Un raport recent susține că aproape un milion de copii din SUA a fost ținta hoților de identitate în cursul anului trecut. În cazul în care conturile sunt securizate doar prin parole ușor de ghicit sau de spart, atunci acestea pot fi expuse riscului de a fi preluate ușor de către infractorii cibernetici.
- Malware: o tehnică clasică folosită de infractorii cibernetici este aceea de a ascunde malware în programe și software-uri de jocuri cu aspect legitim, de obicei puse la dispoziție în magazine de aplicații neoficiale și pe site-uri de tip torrent. Odată ce acesta este descărcat, infractorii pot avea acces asupra dispozitivului și pot fura informații personale și financiare sau pot compromite dispozitivele pentru a fi utilizate în atacuri de tip bot (atacuri în care dispozitive conectate sunt folosite pentru a lansa atacuri asupra altor persoane).
- Hărțuirea cibernetică: Din păcate, hărțuirea în mediul online este o realitate pentru mulți copii. Victimele pot fi excluse de colegii lor din echipa unui anumit joc sau chiar pot fi expuse la abuzuri verbale pe chat-ul vocal. Apoi, există „griefers” (jucător dintr-un joc multiplayer care irită și hărțuiește alți jucători folosind aspecte ale jocului, cum ar fi distrugerea a ceva creat sau construit de un alt jucător, chiar dacă acesta nu este obiectivul principal al jocului) și trolleri care încearcă în mod deliberat să strice jocurile altora. Un procent remarcabil de 65% dintre gameri au suferit hărțuiri în timp ce jucau jocuri online.
- Prădătorii: multe jocuri sunt concepute pentru a fi jucate în echipe sau împotriva altora, jucătorii având posibilitatea de a comunica de la distanță prin chat text, voce și/sau video. De asemenea, aceștia pot discuta cu alți pasionați în forumuri sau canale speciale pe Reddit, Discord și alte platforme. Din nefericire, acolo unde există copii vor exista și prădători. Aceștia vor căuta să cultive relații nepotrivite cu copiii și, eventual, vor încerca chiar să-i convingă să mute conversațiile în offline.
- Escrocherii: unii escrocii pot încerca să-i păcălească pe gameri să renunțe la "skin-uri" (aspect sau îmbunătățire estetică oferită unui personaj, unor echipamente sau chiar a mediului din joc; de cele mai multe ori, acestea se achiziționează de către jucător) și la alte obiecte valoroase din joc, oferindu-le promisiunea unor recompense financiare, promisiune care nu se va materializa.
- Conținut neadecvat: unii părinți pot fi, de asemenea, îngrijorați de tipul de conținut la care este expus copilul lor în diverse jocuri. Acestea pot conține scene de violență sau conținut pentru adulți pe care unii copii îl pot găsi deranjant.
- Dependența: ceea ce începe ca un hobby se poate dezvolta uneori în dependență, influențând somnul, starea de spirit, comportamentul și chiar sănătatea fizică a copilului dvs. Uneori este dificil să depistați semnalele care vă pot avertiza, dar este, de asemenea, important să fiți vigilenți, având în vedere potențialele repercusiuni.
- Cheltuieli excesive: atunci când copiii au acces la cardul de credit al unui părinte, aceștia vor fi tentați să îl folosească pentru diverse achiziții din jocuri. Unele jocuri de tip freemium atrag în mod activ copiii și apoi încearcă să-i convingă să cheltuie bani pentru a debloca caracteristici sau funcții mai avansate.
Sfaturi pentru a vă păstra copiii în siguranță online
Câteva strategii simple vă pot ajuta să minimizați aceste riscuri și să vă asigurați că copiii dvs. se vor bucura de noile lor jocuri în siguranță. Comunicarea sinceră și deschisă este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face. Iată câteva sfaturi:
- Vorbiți deschis despre riscurile detaliate mai sus. Ajutați-vă copiii să înțeleagă de ce sunteți îngrijorat, folosind exemple simple pentru a vă ilustra punctul de vedere. Este util dacă vă familiarizați mai întâi cu tipul de conținut preferat și tipurile de jocuri pe care aceștia le joacă, pentru a vă asigura că orice sfat este relevant. Crearea unui mediu afectuos în care ei știu că sunteți acolo pentru a-i ajuta și asculta, fără a-i judeca, va fi de mare ajutor.
- Stabiliți câteva reguli de bază, cum ar fi limitarea duratei de timp în care copiii dvs. pot juca jocuri de-a lungul unei zile și tipul de conținut pe care îl considerați inadecvat. Explicându-le deciziile dvs. veți reduce riscul ca ei să încerce să încalce regulile.
- Conveniți o pauză de la jocuri pentru a face unele activități în familie. Aceste activități pot aduce familia mai aproape și, eventual, pot chiar preveni dependența de jocuri. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să fie făcut într-un mod incluziv - faceți împreună o listă de activități, de exemplu.
- Nu stocați detaliile cardului în conturile platformelor de jocuri. În acest fel, copiii dvs. nu vor putea cheltui banii dvs. fără acordul dvs.
- Asigurați-vă că toate PC-urile și dispozitivele sunt protejate de un software de securitate ce oferă mai multe niveluri de protecție și provine de la un furnizor de încredere.
- Învățați-vă copiii să utilizeze parolele puternice și chiar încurajați-i să folosească softuri de management al parolelor și/sau autentificarea cu mai mulți factori (MFA) pentru a preveni preluarea conturilor.
- Luați în considerare aplicații de control parental pentru a bloca accesul la anumite tipuri de conținut și pentru a stabili limite de timp.
Iată și câteva recomandări suplimentare de la Tony Anscombe, Chief Security Evangelist ESET, despre cum să abordați si să implementați securitatea dispozitivelor de gaming și a jocurilor online.
Dacă copiii dvs., la fel ca majoritatea colegilor lor, iubesc jocurile video, atunci este bine să puneți în practică aceste sfaturi pentru ca aceștia să se poată bucura de jocurile preferate într-un mediu sigur.
Lasa un comentariu